Innocent en Christeyns: Hygiënische Sapproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innocent en Christeyns: Pionieren doe je niet alleen

  • 20 november 2023
  • Door: Cynthia van der Waal

Drie jaar geleden was de locatie in de Food Hub nog een zandvlakte. Nu staat hier de eerste fabriek van Innocent Drinks. De weg ernaartoe was er één van pionieren. En pionieren doe je nooit alleen. Innocent Drinks vond in Christeyns een vertrouwde kennispartner voor hun CIP- en OPC-oplossingen. 

Innocent Drinks brengt al sinds 1999 gezonde sapjes en smoothies op de markt. Tot twee jaar geleden had het van origine Engelse bedrijf nog geen eigen fabriek. Vanuit de RDM Rotterdam, de toenmalige kantoorlocatie van de Nederlandse vestiging, werden de plannen gemaakt voor ‘de Blender’, zoals de nieuwe fabriek toepasselijk wordt genoemd. De eisen en wensen waren duidelijk: Innocent wil kwalitatieve, smaakvolle en gezonde drankjes produceren in harmonie met de natuur. Maar hoe bereik je dit? 

Duurzaam avontuur

“Dat wisten we toen ook nog niet”, bekent Josefine Treijtel, Quality Assurance Expert bij Innocent Drinks. “We zijn vanaf nul begonnen. We moesten op zoek naar specialistische partijen die ons konden helpen bij ons duurzame avontuur.” 

Arwin Bos, Operations Coördinator bij Innocent Drinks vult aan: “We zochten onder andere naar een partner met kennis van chemie die ons kon ontzorgen. Christeyns blijkt voor ons de juiste partij. Het bedrijf zorgt niet alleen voor een hygiënisch eindresultaat, maar denkt ook mee over milieu, veiligheid en procesoptimalisatie. Zaken die voor ons bedrijf ontzettend belangrijk zijn. Onze droom is een emissiearme keten.”

"Pionieren doe je niet alleen"

v.l.n.r. Josefine Treijtel, Arwin Bos en Maurice van Zielt

Juiste partner 

Dat klinkt als een goede ‘blend’. “Dat is het zeker!”, stelt Arwin. “Christeyns heeft verstand van zaken en heeft ons geholpen om een goede start te maken.” Het bedrijf levert de reinigings- en desinfectiemiddelen voor zowel CIP als OPC. Maurice van Zielst, accountmanager food hygiene bij Christeyns, vertelt: “De Blender beschikt over vier off-the-shelf machines voor het afvullen. Dit zijn kleine fabrieken op zich, waarin ook de reinigingsprocessen zijn geïntegreerd, compleet met voorschriften en validaties. Wij leveren hiervoor de juiste chemie aan. Voor de verwerking van de grondstoffen maakt Innocent Drinks gebruik van installaties waarvoor het reinigingsplan nog moest worden uitgedacht. We hebben meegedacht over een 360 graden hygiëneoplossing voor het beste eindresultaat en maximale procesefficiency.”

Kennispartner 

Om het resultaat en de veiligheid te borgen is kennisoverdracht volgens Arwin essentieel. “Het hygiënisch ontwerp in een fabriek is complex. Christeyns heeft een maatwerk training ontwikkeld, afgestemd op onze eigen processen en producten. Dit maakt het heel herkenbaar voor onze medewerkers.” 

“Dit is absoluut een meerwaarde”, vindt Josefine. “Wij moesten feitelijk nog leren produceren. Met alles wat daarbij komt kijken, ook als het gaat om veiligheid en hygiëne. We leren nog steeds elke dag, waarbij we dankbaar gebruikmaken van de expertise en ervaring van Christeyns. Ze staan voor ons klaar als we ze nodig hebben.”

Pionieren = leren

“Dit werkt twee kanten op”, benadrukt Maurice. “Ook wij leren nog steeds van wat we tegenkomen in de praktijk. Geen opdracht is hetzelfde. Iedere klant heeft zijn eigen processen en vervuiling. Samen komen we telkens een stap dichter bij de beste oplossing. Dit soort trajecten verlopen meestal gefaseerd. We hebben nu eenmaal te maken met regels, vergunningen, nieuwe ontwikkelingen en financiële overwegingen. We zitten op dit gebied niet stil. We zoeken voortdurend naar mogelijkheden om energie, water en producten te besparen.” Als voorbeelden noemt Maurice zuinige doseersystemen en enzymatische reiniging. “Reinigen met enzymen is veiliger voor mens en milieu en voorkomt corrosie van leidingen, waardoor installaties bovendien langer meegaan. Een ander voordeel is dat enzymen zorgen voor directe afvalwaterzuivering. Dit biedt weer voordelen voor het lozen van afvalwater. Onze oplossingen staan nooit op zichzelf. Daarom hanteren we een integrale aanpak. Voorbeeld hiervan is de samenwerking met Remitack voor het ophalen en recyclen van de IBC containers en vaten. Dit is voor Innocent Drinks de garantie dat reststromen op een verantwoorde en duurzame manier worden verwerkt.”

Samen verder

Momenteel loopt er een proef bij Innocent Drinks met drumtainers als alternatief voor de losse drums met vloeibare reinigingsmiddelen op pallets. De drumtainer is een lekbak en vervoermiddel ineen. Maurice legt uit: “Dit vereenvoudigt niet alleen het transport, maar vergroot ook de veiligheid, doordat we werken met een gesloten, morsbestendig systeem. Daarbij is er geen palletwagen nodig, wat eveneens de kans op ongelukken minimaliseert. Op dit moment werken we ook aan een oplossing om het risico van de standpijpkoppeling te elimineren door deze te vervangen door een CDS snelkoppeling. Dit voorkomt het vrijkomen van dampen en vloeistoffen tijdens het aan- of afkoppelen. Op verzoek van de klant hebben we in aanvulling op de CDS ook een leegmelder aangeschakeld. Zo komen we samen steeds tot nieuwe oplossingen.”

www.innocentdrinks.nl
www.christeyns.com

foto’s ©DCI media

Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023