De verbinding van wand naar vloer is volgens Niels Burger, eigenaar Sentho, een kritisch punt bij renovaties. De specialist in hygiënische afbouwprojecten was verantwoordelijk voor een nieuw wand- en plafondsysteem bij een vleesverwerkingsbedrijf. De uitdaging zat’m niet alleen in de wand-vloer verbinding, maar ook in de zeer korte doorlooptijd.
Foto: v.l.n.r. Niels Burger, Willem van Helvoort (projectmanager SR vloeren) en Martin Hoogendoorn
Een week om precies te zijn. Voor ruim 200 m2 plafond en 200 m2 plakwerk voor de wanden. Een klus waarvoor je volgens Niels normaal minimaal 3 weken nodig hebt, de voorbereidingen en calculatie nog niet meegerekend. “We zijn er op ingespeeld om snel te kunnen schakelen”, vertelt Niels. “Als een bedrijf bijvoorbeeld door de NVWA op de vingers wordt getikt, dan moet hier snel op geacteerd worden. Je wilt niet dat het bedrijf wordt stilgelegd. We doen er alles aan om dit te voorkomen. ‘Dat kunnen we niet’, dat kennen we niet. We hebben een groot magazijn en de meeste materialen zijn op voorraad.”
Een goede planning valt of staat volgens Niels ook met een goede onderlinge afstemming. Hij legt uit: “Een plafond of wand staat nooit op zichzelf. Bij renovaties komt het vaak voor dat vloeren en wanden niet gelijk lopen. Nauwe afstemming met de betrokken partijen is daarom essentieel. Als de communicatie niet goed verloopt, is de oplossing ook niet ideaal. We zijn voor deze opdracht benaderd door Edwin Slingerland van SR Vloeren, onderdeel van Ruys groep. Door omstandigheden werd dit een spoedklus. We hebben vaker voor deze partij gewerkt en zij weten dat ze op ons kunnen rekenen. SR Vloeren was ingeschakeld door Martin Hoogendoorn van M.M. Hoogendoorn Ontwerp en Bouwburo die het renovatieproject begeleidt. Voor ons een nieuwe partner, maar ik denk dat we terug kunnen kijken op een geslaagd project. Het resultaat is nieuwbouw in een bestaand jasje.”
Sentho werkt al sinds de oprichting in 2015 met hun zogeheten FRP isolatiepanelen voor plafond- en wandrenovatie. “Dit zijn glasvezelversterkte polyesterpanelen, flexibel aanpasbaar aan de verschillende toepassingen en behoeften in de voedingsmiddelenindustrie”, legt Niels uit. “Wij zijn de eerste die dit product op deze manier toepassen. Ten opzichte van traditioneel tegelwerk en stalen sandwichpanelen biedt deze vorm van wandbekleding een betere weerstand tegen stoten en krassen. Beschadigingen en scheuren zijn een broeiplaats voor bacteriën, evenals voegen die na verloop van tijd slijten. We gebruiken voor het verlijmen van onze FRP panelen twee componenten epoxy. Deze hardt volledig uit, trekt geen schimmels en bacteriën aan en sluit alles waterdicht af. Verder zijn de FRP isolatiepanelen voorzien van een foodsafe coating en een lichte structuur. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de hechting van salmonella, E. coli en listeria tot 2/3 minder is dan bij een glad oppervlak.”
Niels illustreert dit aan de hand van een voorbeeld. “Als je je hand op een plat oppervlak legt, dan krijg je een vrijwel complete afdruk. Heeft het oppervlak een lichte structuur, dan raakt je hand op slechts een aantal punten de plaat, dus is er sprake van minder aanhechting. De structuur zorgt verder een efficiëntere reiniging. Bij gladde wanden loopt het schuim direct van de wand af. Bij onze wanden blijft het schoonmaakmiddel beter hangen, waardoor de werking effectiever is. Uit eigen metingen blijkt dat hierdoor 25% minder reinigingsmateriaal benodigd is. Dat is naast een milieuvoordeel ook een prijsvoordeel. Het klinkt misschien als eurowerk, maar wanneer je dit doorrekent over een heel jaar, dan loopt de besparing serieus op. Tel hierbij ook de lange levensduur van onze FRP isolatiepanelen op en je bent onderaan de streep voordeliger uit dan met traditionele systemen.”
Toch legt Sentho zich sinds januari van dit jaar ook toe op de klassieke sandwichpanelen. De reden hiervoor? “We krijgen steeds meer vraag naar totaaloplossingen en als ons iets gevraagd wordt, doen we het ook. We bedenken altijd een passende oplossing. Zo kunnen we onze FRP panelen fabrieksmatig verlijmen met stalen sandwichpanelen. Op deze manier blijft de ruimte voldoen aan de hygiëne-eisen en kunnen we voortborduren op een bestaande situatie. Het is ook mogelijk om onze FRP platen te verlijmen op oude wanden. Met een dikte van 2,3 mm is er nauwelijks ruimteverlies. In renovatietrajecten is er vaak weinig downtime. De FRP platen nemen weinig ruimte in beslag en zijn snel verwerkbaar, waardoor de productie in de meeste gevallen gewoon door kan gaan.”
Naast complete hygiënische wand- en plafondoplossingen biedt Sentho ook oplossingen op het gebied van afwatering, aanrijdbeveiliging en deursystemen. “We verzorgen het project van A tot Z. Van advies, engineering en productie tot montage en onderhoud.”
foto’s ©DCI media
Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023