Duurzame Vloeroplossingen bij JIMMY's met DR Flexjoint
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzame Vloeroplos­singen bij JIMMY's met DR Flexjoint

  • 28 november 2023
  • Door: Esther van der Lelie

Hoe fijn is het om te kunnen vertrouwen op een duurzame, elastische overgang tussen verschillende vloerdelen. Een permanente voeg waar je moeiteloos overheen rijdt, die bestand is tegen schimmels en bacteriën, en zelfs hecht op een met plantaardige olie vervuilde betonvloer.

Bij JIMMY’s, de sinds 1992 in Oud-Beijerland gevestigde popcornprofessional, kennen ze DR Flexjoint al, het doktersrecept voor vloeiende vloerovergangen. Frank Visser, operational manager vertelt: “We hechten veel waarde aan kwaliteit. Ons bedrijf beschikt over één van de modernste productielijnen voor ready-to-eat popcorn. Ook aan de omgeving waarin we deze popcorn maken, stellen we hoge eisen. Deze moet veilig en schoon zijn.” Helaas leverden enkele vloerreparaties uit het verleden steeds opnieuw problemen op. Daarom nam Frank, toen hij hoorde over een permanente voegoplossing, contact op met Arno Dohmen van DR Flexjoint, onderdeel van Ruys Groep in Apeldoorn. 

Dilatatie buiten productietijd

Arno: “We kregen een belletje en gingen in Oud-Beijerland kijken. Vervolgens hebben we het probleem van twee vloerovergangen en een reparatie dicht bij een goot opgelost. De dilatatie, het aanbrengen van de food flexjoint, gebeurde op een zaterdag buiten productietijd. Binnen acht uur was de klus klaar. Voor voedingsbedrijven is het belangrijk dit snel en in minimale downtime te realiseren. Bij JIMMY’s hadden we bovendien een extra uitdaging. In het popcorn procedé wordt plantaardige olie gebruikt. De betonnen vloer is hiermee doordrenkt. We ontdekten dat de food flexjoint zich zelfs ook op deze vloer permanent hecht.” 

Sterke hechting op vochtige vloeren

“We zijn er blij mee”, laat Frank weten. “De reparatie is proactief opgelost, rekening houdend met de productie die altijd moet doordraaien.” Toch belde hij na enige tijd Arno omdat de flexjoint op één plek losliet. “Wij gingen er meteen naartoe om dit op te lossen, we bieden onze klanten garantie en service. Het probleem was echter ontstaan op een ander stuk vloer en niet bij de uitgevoerde werkzaamheden. Wij waren blij om te zien hoe goed ons product zich houdt op deze vloer en hebben de extra reparatie uitgevoerd.”

Frank: ”Het lijkt erop dat dit een blijvende oplossing is. De vorige reparaties waren steeds na drie weken weer kapotgereden door onze pompwagens. Nu blijft de substantie goed heel, er zijn geen vuilophopingen en we krijgen geen opmerkingen bij audits.”

Het doktersrecept voor vloeiende vloerovergangen

De zwakste plek sterk maken

Ruys Groep legt al ruim 50 jaar vloeren bij voedingsbedrijven. Zij zien dat de overgang tussen vloerdelen een zwakke plek is. Hendrik Ruys: “Je hebt met twee funderingen te maken, waartussen een bewegende voeg nodig is. Beton krimpt en zet uit. Voorheen werd dit met allerlei profielen en hoeklijnen opgelost, helaas geen soepele en blijvende oplossing. Al steekt de voeg maar 1 millimeter uit, er ontstaat schade aan de vloer, aan machines en aan lijf en leden van de chauffeurs die iedere keer een schok krijgen.” Dit moest veranderen. Hij betrok Arno bij de ontwikkeling.

Spotrepair met Flexjoint

“DR Flexjoint is een bijzonder materiaal, het beweegt flexibel bij een vloer die krimpt of uitzet, maar je kunt het niet indrukken.” Arno heeft dit samen met leveranciers uitgeknobbeld als sterk procedé voor dilatatie zonder enig profiel. Bedoeld als spotrepair en niet voor hele vloeren. Het is waterdicht, een voordeel voor productieruimtes op verdieping. Het hecht op vochtige en vervuilde vloeren. En biedt ook voordeel bij robotisering. Er ontstaan geen storingen door stukken staal in de vloer, waardoor een robot de weg kwijtraakt.

Duurzaam en geurloos

Arno vertelt over specifieke details: “De eerste flexjoints roken naar nagellak. Dat is not done in de voedingsindustrie. We zijn blijven ontwikkelen en testen totdat deze geur weg was. Nu is het reukloos. De overgang blijft wel zichtbaar, de kleur grijs is de enige optie. We willen geen kleurstof toevoegen omdat dit een chemische reactie veroorzaakt, met impact op de kwaliteit. Daar staan we niet achter. Wel staan we achter de duurzame en ecologische productlabels van deze producten zoals USGBC Green Building Council.

Totale vloerontzorging

Het aanbrengen van de flexjoint gebeurt zorgvuldig. Hendrik: “De voorbereiding en de reparatie zijn specialismes die wij beheersen. We hebben twee ploegen medewerkers hiervoor opgeleid.” Arno benadrukt het belang van totaal ontzorging. “Als je een vloer legt die 40 jaar kan meegaan, wil je daar ook een goede overgang bij. Naast de flexjoint die wij succesvol in de meest uiteenlopende industrieën plaatsen, levert deze food flexjoint een positieve bijdrage aan vloerbehoud en hygiëne. Ook de langere levensduur van interne transportmiddelen en de gezondheid van de mensen die ze besturen zijn pluspunten.”

www.ruysgroep.nl
www.jimmys.eu

Op de foto: Arno Dohmen (links) en Hendrik Ruys ©foto Hissink

Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023