Industry 4.0 versterkt mens en voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Industry 4.0 versterkt mens en voeding

  • 16 oktober 2023
  • Door: Maarten Cordenier, delaware

Rond je pols, tegen je oor, thuis of op kantoor: smart items zijn overal. Ze worden massaal ingezet om te meten en te weten. De voedingsindustrie blijft niet achter en is daarmee slimmer dan ooit. Met smart food manufacturing, ofwel ‘het gebruik van geavanceerde technologieën en slimme systemen om de efficiëntie, kwaliteit en traceerbaarheid van voedselproductie te verbeteren’, zijn de eerste stappen al gezet. De volgende milestone in digitalisering is Industry 4.0, met het integreren van geavanceerde technologieën die steeds meer voedingsbedrijven weten te smaken.

In tijden van strikte voedselveiligheidscriteria, hoge consumentenverwachtingen en schaarste kun je niet anders dan optimaal omspringen met de beschikbare resources. Nog te vaak krijgen personeelsleden taken toegekend die computers vlot en foutloos kunnen uitvoeren. Industry 4.0-technologie beoordeelt informatie immers pijlsnel; daar kan de meest geroutineerde productiemedewerker niet tegenop. Maar die krijgt nu de kans om zijn unieke vaardigheden ten volle te benutten! Zich te focussen op zijn kerntaken, zoals gegevens analyseren die buiten het bereik van slimme software vallen. Uitzonderingen in je productieomgeving vragen om een menselijk oordeel. Díe toegevoegde waarde kan geen enkele smart software bieden. 

Capaciteit is een vaak voorkomende reden om te kiezen voor inzichtelijke automatisering. Net als wetgeving, die in jaren niet zo dynamisch was als nu. Slimme sensoren die productieprocessen in realtime monitoren of blockchaintechnologie; het is geen ver-van-je-bedshow. Het zijn dé sleutels tot kwaliteitscontrole en traceerbaarheid.   

Industry 4.0 is inmiddels veel beter geïntegreerd in het softwarelandschap dan in de begindagen, toen je op expeditie moest in de zoektocht naar een perfecte match met je huidige ICT-infrastructuur. Nu zijn de oplossingen bijna allemaal compatibel met SAP, Salesforce en Microsoft. Dat maakt het flink eenvoudiger om van je reactieve werkwijze te evolueren naar een proactieve productieflow. Neem het van mij aan; Industry 4.0 is de ideale combinatie van mens en machine. The best of both worlds!

Maarten Cordenier
Partner, delaware

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023