Wat eten we vandaag? Wat is er gaande? Ofwel: ‘What’s Cooking?’ Het is een vraag die geregeld opduikt in de spreektaal, én de naam van een grote Europese producent van hammen en paté, en maaltijden. Het bedrijf neemt een voortrekkersrol in de verduurzaming van haar sector. Dat doet het samen met klanten, leveranciers en de consument.
‘Duurzaamheid is ook: zuinig zijn op je spullen, zodat die langer meegaan’
Met de naam ‘What’s Cooking?’ en een vernieuwde strategie koos het Belgische voedingsbedrijf Ter Beke in het voorjaar van 2023 resoluut voor een nieuw hoofdstuk in haar strategie. Wat blijft zijn de fijne vleeswaren (charcuterie), hartige snacks en bereide gerechten, waarbij bewust gekozen wordt voor de term ‘hartig’. De focus ligt namelijk niet op vlees, maar op vleeswaren, spreads en snacks. De komende jaren wordt stevig ingezet op innovatie en het versneld invoeren van nieuwe plantaardige producten. In 2030 zal maar liefst 15% van het portfolio plantaardig zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in België, één van de productievestigingen zit in Wommelgem.
Dirk Steurs, aankoper Technische dienst bij ‘What’s Cooking?’, werkt al ruim 11 jaar bij het bedrijf, op de locatie in Wommelgem. Na wat omzwervingen bij andere bedrijven in diverse technische functies, voelt hij zich hier het meest thuis: hij houdt van de afwisseling in zijn werk; van het met zijn hoofd én met zijn handen werken. “Het thema veiligheid staat op één, zowel de veiligheid van mijn collega’s op de werkvloer, als van consumenten met het borgen van de voedselveiligheid”, zegt hij. Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA), ook wel start-werkanalyse genoemd, helpt daarbij. Hij legt uit: “Voordat je als technieker aan de slag gaat met een werkbon moet je een lijst met veiligheidsvragen invullen. Kun je de gehele vragenlijst niet met ‘ja’ beantwoorden? Dan mag je niet aan de werkbon beginnen. Door deze werkwijze wordt je bij alle werkzaamheden steeds opnieuw geattendeerd op de veiligheidsregels. De formulieren vormen daarmee continu een wake-up call voor medewerkers.” Een andere veiligheidsmaatregel bij What’s Cooking? is het ‘Loto lockout-tagout’. Dirk: “Een medewerker die in de buurt van een machine bezig is met onderhoudswerkzaamheden schakelt eerst die machine uit. Het slot vergrendelt deze uitschakeling. Daarmee voorkomen we dat de machine onverwachts toch wordt gestart tijdens onderhoud.”
Werner Sanfrinnon, accountmanager FenS (links) met Dirk Steurs
Om de kwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen, wordt er natuurlijk veel schoongemaakt in de fabriek. Hiervoor is water nodig. “Dit waterverbruik verlagen we dankzij onze eigen waterzuiveringsinstallatie. En op het dak hier in Wommelgem ligt een hele reeks zonnepanelen. We wekken onze eigen stroom op met zonne-energie”, zegt de techneut trots. “Maar duurzaamheid is ook: zuinig zijn op je spullen, zodat die langer meegaan. We werken daarom bewust aan het optimaliseren van de levensduur van de machines. Dat doen we door per machine werkbonnen te maken waarin het functioneren van de machine en ook de kwaliteit ervan noteren. Zo worden de prestaties van de machines in een tijdlijn zichtbaar en kunnen we gerichter preventief onderhoud plegen.”
What’s Cooking? werkt graag met lokale leveranciers; dan weten ze des te beter waar hun ingrediënten vandaan komen, en stimuleren ze de lokale economie. Dirk: “We gaan graag eerlijke en langdurige partnerschappen aan, want we willen er zeker van zijn dat onze leveranciers duurzaamheid nét zo belangrijk vinden als wij. Zo gebruiken we al zolang ik hier werk de smeermiddelen van FenS - leverancier van smering-, warmteoverdracht-, metaalbewerking- én reinigingsvraagstukken. De kwaliteit van hun smeermiddelen is goed, ik heb nooit klachten gehad. En, essentieel, ze zorgen voor up-to-date product- en veiligheidsinformatie, en alle voedingscertificaten.”
“Kwaliteit is naast veiligheid zoals gezegd voor ons heel belangrijk; zowel van de producten die we verkopen, als van die we inkopen” vervolgt Dirk. “Daarnaast hechten we veel waarde aan betrouwbare leveranciers. Dat aspect staat voor ons boven ‘prijs’. Een partner die meedenkt betaalt zich op termijn terug. Als we een probleem hebben met de smeermiddelen, hoef ik maar te bellen en FenS lost het op.” Hij vertelt dat er tevens regelmatig monsters worden genomen van de oliën: om deze te testen op contaminatie en slijtage. “De uitslagen van deze testen zijn altijd goed. Dankzij de langere standtijd en multifunctionele eigenschappen van de smeermiddelen produceren we bovendien efficiënter en besparen we kosten.”
Het past allemaal in de ambitieuze duurzaamheidsstrategie van ‘What’s Cooking?’, dat de handen ineen wil slaan; sámen met de partners in de hele waardeketen – landbouwers, leveranciers, klanten en consumenten – om de foodsector klaar te stomen voor de toekomst.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023