Hygiëne Oplossingen HVO Meat & LETS - Groei & Innovatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hygiëne oplossingen HVO Meat & LETS - Groei & Innovatie

  • 20 november 2023
  • Door: Esther van der Lelie

Ieder bedrijf is uniek. Dat vraagt om reinigingsoplossingen-op-maat, passend bij de omvang, vervuilingsgraad en frequentie van schoonmaken binnen dat bedrijf. LETS leverde, op basis van theorie en praktijkervaring, de totaaloplossing in het nieuwe pand van HVO Meat in Waddinxveen.

Vleesgroothandel HVO Meat verhuisde in het voorjaar van 2022 van Den Haag naar een nieuw pand in Waddinxveen. Dit betekende een groei van 500 m2 naar 2.500 m2. “Een stap waarmee ons bedrijf klaar is voor de toekomst”, vertelt directeur Matthijs de Jong. In 2014 nam hij het bedrijf over van zijn oom. Sindsdien zwaait hij de scepter over de groothandel. “Wij zijn gespecialiseerd in het verwerken van lam en luxe blanke vleeskalveren. Deze hoge kwaliteit kalfs- en lamsvlees leveren we aan de horeca, Hollandse en Islamitische slagers en retail. Wekelijks zijn dat 300 kalveren en 250 lammeren. En dat worden er steeds meer. In 2022 groeiden we met 14%.” Enthousiast vertelt hij over het plezier dat hij heeft in het leiden van het bedrijf en de dynamiek die er in de vleeshandel heerst. “Alles wat binnenkomt moet binnen twee weken weg zijn, dat betekent dus direct handelen.”

Dynamiek vraagt om actie

Die dynamiek vraagt ook om actie in hygiëne. In het vorige pand werkte HVO Meat hiervoor al samen met totaal-reinigings-oplosser LETS uit Dronten. Accountmanager Gerco Dijkgraaf had destijds regelmatig contact met Matthijs en zijn medewerkers over onderhoud en service. “De samenwerking is altijd goed bevallen. Toen er plannen voor nieuwbouw ontstonden, heb ik hen direct betrokken om een nieuwe, passende reinigingsoplossing te leveren”, licht Matthijs toe. Gerco is blij met deze klanttevredenheid: “We willen er echt zijn voor de klant, we leveren goede spullen en service. Als er een vraag of storing is, dan zorgen we snel voor een oplossing.”

De dynamiek in een vleesgroothandel vraagt om actie in hygiëne

Hij vertelt trots over het ontstaan van het bedrijf: “Johan Leeffers begon 40 jaar geleden in de agrarische sector. Hij ging met een pomp in zijn auto langs bedrijven. Later werden dit reinigingssystemen met hoge druk, installaties voor krattenwas, tapwater- en persluchtsystemen en warmwatervoorzieningen. Hiermee zorgt LETS bij voedingsbedrijven voor energieneutrale totaaloplossingen van reinigingsprocessen, van installatie tot onderhoud en service.”

v.l.n.r.: Guustaaf Hoekstra, Matthijs de Jong, Gerco Dijkgraaf

Passie voor uitdagingen

Directeur LETS, Guustaaf Hoekstra, vervolgt: “We houden van ons werk, het draait om de dynamiek in de voedingsindustrie, of het nu om vlees, vis of groenten gaat. Wij begrijpen de actie die nodig is. Bij ieder bedrijf is het een nieuwe uitdaging om de juiste reinigingsoplossing te vinden. Op basis van theorie en praktijk kijken we wat nodig is, rekening houdend met onder meer de druk, het aantal liter en de personen die er werken. Uit onze berekeningen komt dan een pompunit waarvan wij denken dat die naar tevredenheid zal werken.”

De passende reinigingsoplossing

De reinigingsoplossing die het LETS-team voor de HVO Meat locatie berekende en leverde bestaat uit drie onderdelen. Een robuuste, frequentie-geregelde reinigingsunit met RVS kleppen en keramische plunjers. Het is een ‘less water go system’, wat betekent dat de pomp niet te heet wordt bij kleine lekkages van het leidingnet. Dit voorkomt stilstand. Verder is de unit voorzien van een verbreektank en waterslagdemping voor langere duur. Ook is deze drinkwaterveilig. Daarbij kwam een RVS Schuim-/Desinfectie unit die gemakkelijk en snel via één hendel een veilige en nauwkeurige dosering levert tot 25 meter vanaf elk aansluitpunt. Het derde onderdeel is een hygiënesluis die voldoet aan IFS en BRC hygiëne-eisen om bacteriologische verontreiniging te voorkomen en desinfectie te garanderen. 

Theorie en praktijk gaan goed samen

De theorie en praktijk bleken bij HVO Meat goed te kloppen. Matthijs lacht. “Ik heb nog geen enkele klacht gehoord. Het voordeel bij ons was dat we een nieuw pand betrokken. Dan is er tijd en ruimte om dit op je gemak te regelen, zonder stress en overhevelen van de oude installatie of onderdelen. De afspraken zijn werkelijkheid geworden.”

“Ieder bedrijf is uniek en daarom zorgen we voor maatwerk met hygiëne om de voedselveiligheid te kunnen borgen. In onze communicatie hanteren we korte lijnen.” vertelt Guustaaf verder. “Dat klopt”, sluit Mathijs aan. “Als het nodig is, heb ik direct contact met een monteur en kan ik meteen afspreken wanneer hij langskomt.”

Over de samenwerking zijn de drie mannen kort en duidelijk: “Gewoon goed en prettig.”

www.letsbv.nl
www.hvomeat.nl

foto’s ©Herbert Wiggerman

Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023