Groots koken met passie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Groots koken met passie

  • 05 maart 2019
  • Door: Feike Klomp

Wat een treffend voorbeeld van samenwerking: StarCuisine, specialist in oriëntaalse gerechten, en Ilpra Benelux uit Barneveld, leverancier van traysealmachines en folies, vinden elkaar al tien jaar. Een win-winsituatie bij uitstek.  

Als je het pand van StarCuisine in Rijswijk binnenkomt, krijg je al trek. Uitnodigende geuren van oriëntaalse maaltijden komen je tegemoet. Hier is ‘vers’ de standaard. Lekker eten is de vaste overtuiging van de oriëntaalse specialist. StarCuisine produceert en levert hoogstaande koelverse maaltijden aan een brede doelgroep in retail en foodservice. Ilpra is de leverancier van de traysealmachines en de folies, en zorgt voor onderhoud en service aan de traysealers en adviseert wat betreft verpakkingsmaterialen.  

Flexibele productie

Hoewel StarCuisine ‘pas’ tien jaar bestaat, timmert het flink aan de weg. De kookspecialist heeft zo’n 100 bevlogen medewerkers in dienst, die de eigen filosofie gezamenlijk uitdragen. Dat zie je overal terug in het bedrijf, en dat proef je dus. Fernand Molenschot, algemeen directeur van StarCuisine: “Alles wat wij in eigen huis maken is vers. Een team van 20 koks, ieder met zijn of haar culturele achtergrond, werkt hier vol enthousiasme aan de bereiding van de maaltijden. Daarbij is er geen sprake van geautomatiseerde kookprocessen, alles wordt met de hand bereid. De vijf automatische traysealers van Ilpra werken uitstekend in deze flexibele productie.”

Inspelen op trends

Het bedrijf ontwikkelt, kookt en levert zes dagen per week onder andere Indonesische, Thaise, Chinese, Indiase en Surinaamse maaltijden. Maar inmiddels zijn ze ook bezig om Mediterraanse maaltijden, smaken uit het Midden-Oosten, en vegetarische invloeden aan het toch al rijke smaakpalet toe te voegen. “Dat doen we omdat de markt erom vraagt, maar ook omdat we het zelf leuk vinden en van écht lekker eten houden. Daarom is het belangrijk dat we weten wat de klant wil en spelen we voortdurend in op de laatste trends. Bovendien beschikken we over een divers team dat bestaat uit medewerkers met liefde voor eten. Van sterrenchefs tot gespecialiseerde koks en ontwikkelaars. Ze komen uit de hele wereld, er zijn wel 18 nationaliteiten in huis.”

Eén ding staat vast. Steeds meer mensen gaan voor het gemak, maar willen wel een smaakvolle, gezonde en voedzame maaltijd, legt Fernand verder uit: “Die kun je laten bezorgen of bij een supermarkt halen. Ik voorzie dat mensen op termijn doordeweeks steeds minder gaan koken, alleen gaan opwarmen. Aan ons de uitdaging om een zorgvuldig samengestelde maaltijd te presenteren waar iedereen van geniet. Dat vinden we erg mooi om te doen. Niet voor niets zijn we volop in beweging en werken we samen met een team van ontwikkelaars. Dat doen we uiterst zorgvuldig. Voordat je als klant een lekkere verse maaltijd in de boodschappenmand legt, is er een heel proces aan voorafgegaan, benadrukt hij. Sterker, de koks gaan hierbij niet over één nacht ijs.

Fernand: “Onze koks gaan met een nieuw samen te stellen maaltijd aan de slag. Ze brainstormen, proeven, testen en finetunen het product. Daarnaast beschikken we over een proefteam dat de nieuwe maaltijden beoordeelt. Zo zijn we uiteraard benieuwd wat een maaltijd doet als het tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanloopt. We laten niets aan het toeval over. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: is het lekker?” Ik vergelijk ons vak weleens met de modewereld. Die is ook altijd op zoek naar nieuwe trends.”

Kwaliteitscontrole

Graag geeft Fernand een rondleiding door de grote keuken. Direct valt op dat hygiëne met stip op één staat. Indrukwekkend zijn de enorme kooktoestellen waar de verse bestanddelen hun weg vinden. Alles wordt met de hand geportioneerd. Zo is er altijd een menselijke kwaliteitscontrole en wordt iedere maaltijd mooi opgemaakt. De trays worden vervolgens op een automatische invoerbaan geplaatst. StarCuisine werkt met de Speedy traysealers van Ilpra. Deze machines staan bekend om hun flexibiliteit en het makkelijk omstellen naar andere trayformaten.

De kracht van samenwerking tussen Ilpra Benelux en StarCuisine smaakt duidelijk naar meer, onderschrijft Fernand tot slot: “Ilpra beschikt over veel kennis van verpakkingsmaterialen, daar maken wij graag gebruik van. Daarnaast denkt hun team voortdurend mee. Ze onderhouden de verpakkingsmachines en leveren snelle 24/7 service. Onze machines hebben nog nooit een dag stil gestaan vanwege een storing.”

Ilpra zorgt niet alleen dat de traysealers betrouwbaar functioneren, de Barneveldse partner houdt ook de foliebestellingen in de gaten en springt op die manier in op een mogelijk voorraadtekort. StarCuisine kan er op vertrouwen dat er altijd voldoende topsealfolie op voorraad is. Sowieso zit het Rijswijkse bedrijf in een flow. Dat vraagt om vernieuwing, stelt Fernand: “We zijn van plan om op termijn in de directe omgeving een nieuwe fabriek te gaan bouwen. Een mooi vooruitzicht voor ons allemaal.”

www.starcuisine.nl
www.ilpra.nl

Beeld: ©Fotoburo Roel Dijkstra

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019