GEA verduurzaamt de sauzenmarkt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

GEA verduur­zaamt de sauzenmarkt

  • 14 april 2025
  • Door: Edwin Rensen

GEA profileert zich in de Benelux steeds meer in de voedingsmiddelenindustrie, specifiek op sauzengebied. Het is een belangrijke volgende stap voor de specialist in de liquid food markt. Pompen, afsluiters en homogenisatoren spelen in deze branche een essentiële rol. 

Van afsluiters en pompen tot complete procesinstallaties; GEA levert wereldwijd een uitgebreid assortiment geavanceerde procesonderdelen die ontwikkeld en ontworpen zijn voor onder meer de vloeistofverwerkende industrie. In de Benelux is dat geen geheim wanneer het gaat om zuivelproducten, bier en frisdranken. Minder bekend is echter dat ook op het gebied van sauzen de GEA Group, met holding in Düsseldorf, al decennialang klanten ontzorgt. Het bedrijf gaat hier de komende jaren nog meer de focus op leggen. 

Hygiënische pompen

Procescomponenten zoals pompen en afsluiters spelen een cruciale rol in de productie van zuivelproducten, bier en frisdranken; ze kunnen ook perfect ingezet worden voor de productie van sauzen, dressings, spreads en tapenades. “Ons uitgebreide portfolio omvat hoogwaardige hygiënische afsluiters, hygiënische pompen, aseptische afsluiters en reinigers”, vertelt Sven Duteweert, (pump)specialist voor hygiënische pompen. “Ze kunnen zowel los als in samenhang aangekocht worden. Het complete hygiënische pompportfolio legt de nadruk op de viskeuze producten met bijvoorbeeld een Twin-screw pomp die ‘Add Better’ gelabeld is. Dit predicaat wordt gegeven aan producten die aanzienlijk beter zijn dan hun voorgangers als het gaat om efficiëntie en milieu-impact.”

Reparatie en revisie

GEA levert niet alleen nieuwe pompen, ze zijn ook een partner voor service met een compleet ingerichte werkplaats. “Alle pompen worden na revisie afgetest”, aldus Sven. De klant ontvangt hiervan een rapport, waarbij aandacht is voor de ‘Performance curve’ (flow/druk/opgenomen vermogen), ‘Efficiency curve’ en ‘Vibration monitoring’ (trillingsmeting). “De pomp wordt pas vrijgegeven en verstuurd als die in juiste conditie is”, verzekert hij. “Dit om een hoge kwaliteitsstandaard te garanderen en garantie te kunnen geven op de reparatie of revisie. Onze ventielen vormen het hart van de processing: voor het stoppen, wisselen en regelen van de productflow. Voor het afschermen van contaminaties zetten we dubbelzittingventielen in. Dat is een beproefde techniek voor het waarborgen van productveiligheid. De componenten worden voorzien van de benodigde certificaten, zoals EHEDG en FDA.” 

Product Recovery Systeem

Het reinigen van proceslijnen voor sauzen is geen gemakkelijke opgave. Bovendien willen foodproducenten productverlies natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Sven: “Ons antwoord hierop is een Product Recovery System. Productrecovery- of piggingsystemen zijn ontworpen om productverlies en afval te verminderen. Het Varicover Product Recovery-systeem maakt gebruik van een flexibele reinigingsprop, de zogenaamde 'pig', die door de leiding wordt geperst. Daardoor wordt restproduct uit de leidingen gestoot, en teruggebracht naar de productstroom. Hierdoor blijft er dus geen product achter in de leidingen, dat anders bij het reinigen bovendien in het afvalwater terecht zou komen. Naast het voorkomen van productverlies vermindert deze techniek daarmee de afvalwaterbelasting aanzienlijk. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

v.l.n.r. Jeroen Gijselaar, Hans Steenbergen en Sven Duteweert

CIP: Cleaning-in-Place

“Ons CIP (Cleaning-in-Place)-systeem vormt een essentiële processtap in de ketchup-, mayonaise en andere sauzenverwerkingslijnen”, vertelt Sven. “CIP ondersteunt de hygiëne van de apparatuur. Het beperkt het risico op microbiologische vervuiling,  waarborgt de productkwaliteit en vermindert de uitvaltijd van apparatuur. Het verlaagt daardoor de productiekosten. Daarbij zien we een groeiende druk op de industrie om de hoeveelheid procesafvalwater die in het riool wordt geloosd, te verminderen. Met pH-bestendige nanofiltratie (NF) membranen is het mogelijk om meer dan 90 procent van een verbruikte loogoplossing terug te winnen.”

Homogenisatoren

Homogenisatoren bepalen bij sauzen de industriestandaard voor hygiënische en aseptische verwerking, automatisering en reinigbaarheid. Hiermee blijven sauzen namelijk op kleur, ontstaat er geen schift, zijn ze homogeen én langer houdbaar. “Het homogenisatieproces werd tot nu toe vooral gebruikt op zuivelproducten; om hun stabiliteit en houdbaarheid te verbeteren en de verteerbaarheid en smaak te vergroten”, vervolgt Jeroen Gijselaar, Sales Manager Homogenizers. “Maar ook voor bijvoorbeeld ketchup, barbecue-, spaghetti- en champignonsauzen, mayonaise, marinades, dressings en humus zijn homogenisatoren uitermate geschikt. Wanneer je ketchup niet homogeniseert, ontstaat er toch een soort van drap. Homogeniseren vermindert bovendien de hoeveelheid te gebruiken additieven, en verbetert de verspreiding van ingrediënten en de absorptie van smaken.”

Met daarnaast geavanceerde vacuümmengers, pasteurisatie- en/of lUHT systemen, en procesautomatisering kan GEA volledig geïntegreerde sausproductielijnen leveren; van de aanvoer van grondstoffen tot het vullen van de flessen, zakken en andere verpakkingen. “We bieden ook laboratorium- en pilot planttestfaciliteiten voor het uitproberen en finetunen van nieuwe recepturen. ‘Test before you invest’ is voor ons een gevleugelde uitspraak”, aldus Jeroen. “Als de klant met ons in zee gaat, zijn we óók onderhoudspartner. We richten ons op volledige ontzorging.”

Van engineering tot automatisering

Niet alleen de kleppen, pompen en homogenisatoren zijn in de liquid-foodmarkt voor GEA van belang. “We leveren en ontwerpen complete sauslijnen, daarvoor hebben we alle componenten in huis; van engineering tot automatisering”, verklaart accountmanager GEA Process Engineering Hans Steenbergen. “Ook is het mogelijk om met ons bestaande lijnen uit te breiden en te upgraden. Dit gaat van grondstofbeheer tot mengen en mixen, en van lijnen om te verhitten tot en met afkoelen. Hele fabrieken kunnen we ontwerpen, bouwen en onderhouden. Vanaf de tekentafel tot en met het opleveren van het project, van het verzorgen van service tot het verbeteren van de performance; we leveren turnkey voor de totale levensduur.” 

Ontdek Flow Components en Homogenizers:

FLOW4YOU | GEA Flow components for your production flow
GEA high pressure homogenizers

…of neem direct contact met ons op:

Hans Steenbergen
Account Manager GEA Tuchenhagen -Liquid & Powder Technologies
E: [email protected]
M: +31 6 22970716

Sven Duteweert
Product Specialist GEA Hilge Pumps -Liquid & Powder Technologies
E: [email protected]
M: +31 6 29602432

Jeroen Gijselaar
Sales Manager Homogenizers - Service Sales -Liquid & Powder Technologies
E: [email protected]
M: +31 6 31141808

Foto's: © Cor Salverius Fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025