SVO helpt foodbedrijven met gericht opleiden
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

SVO helpt foodbedrijven met gericht opleiden

  • 14 april 2025
  • Door: Karlijn Meulman

Het aantrekken van nieuwe medewerkers is een uitdaging. Een deel van de oplossing ligt in het strategisch opleiden van medewerkers. Opleiden zorgt voor meer motivatie, meer binding met het bedrijf én voor betere bedrijfsresultaten. SVO vakopleiding food biedt daarom vanaf komend schooljaar mbo-certificaattrajecten aan. 

Het is herkenbaar voor de meeste bedrijven: vacatures invullen is lastig. Strategisch opleiden kan dat verbeteren. Strategisch opleiden betekent dat een bedrijf goed naar het bestaande personeelsbestand kijkt: welke medewerkers hebben de kwaliteiten om door te groeien naar functies waar weinig nieuwe mensen voor te vinden zijn? “SVO ondersteunt bedrijven graag bij het vormgeven van het strategisch opleiden binnen hun organisatie”, zegt Jacqueline van Duinen, onderwijskundige bij SVO. “Daarom hebben we een breed opleidingsaanbod, zodat bedrijven de opleidingsvorm kunnen kiezen die het beste bij hen past. We bieden verschillende mbo-opleidingen aan die werken en leren combineren, en we hebben een groot aantal vakgerichte trainingen. Vanaf komend schooljaar zit er bovendien een nieuwe opleidingsvorm in ons aanbod: de mbo-certificaattrajecten. Hiermee kunnen medewerkers zich in korte tijd specialiseren in een bepaald vakgebied, zonder dat ze algemene vakken hoeven te volgen.”

Verkort mbo-traject

Tijdens een mbo-certificaattraject worden medewerkers in twintig tot dertig weken doelgericht opgeleid, met een erkend mbo-certificaat als resultaat. De trajecten richten zich op vakinhoudelijke kennis en vaardigheden en bevatten geen algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap. Dat sluit aan op de wensen van de voedingsindustrie, want voor veel medewerkers zijn juist die algemene vakken een reden om geen volledige mbo-opleiding te gaan doen. “Met een mbo-certificaattraject specialiseren ze zich in korte tijd in hun eigen vakgebied”, zegt Jacqueline. “Zo kunnen ze sneller doorgroeien in het bedrijf.” 

Vijf mbo-certificaten 

SVO biedt vijf mbo-certificaattrajecten aan: 

  • basiswerkzaamheden in de versindustrie;
  • bewerken en verwerken van versproducten;
  • bewaken en optimaliseren van het versproductieproces; 
  • leidinggeven in de versindustrie; 
  • organiseren en bewaken van het versproductieproces.

Het zijn onderdelen uit opleidingen op de mbo-niveaus 2, 3 of 4. Ze zijn samen met het bedrijfsleven ontwikkeld en sluiten naadloos aan op de dagelijkse werkpraktijk. De verkorte trajecten kunnen zowel incompany bij een bedrijf als op een SVO-locatie worden gegeven.

Incompany opleiden

Rob Sleddens is productiemanager bij Cérélia, producent van onder andere taartdeeg en pannenkoeken. Bij Cérélia is opleiden heel belangrijk. “We willen onze mensen de kans geven om zich te ontwikkelen en door te groeien”, zegt Rob. “Zo krijgen ze meer motivatie en binding met ons bedrijf. Bovendien zorgen goed opgeleide medewerkers dat de kwaliteit op de werkvloer verbetert. De laatste jaren is het voor ons lastig om goede leidinggevenden binnen te halen. Door onze operators opleidingen te bieden, ontdekken we wie potentie heeft om door te groeien tot leidinggevende. Twee jaar geleden volgde een groep nieuwe operators een mbo2-opleiding van SVO. Dat deden ze op locatie bij Cérélia, zodat de docenten de lesstof nog praktijkgerichter konden maken. Dat werkte erg goed. De deelnemers leerden niet alleen veel in korte tijd, ze voelden zich ook sneller thuis bij ons bedrijf.”  

Motivatie

Op het moment heeft Cérélia geen incompany-groep, maar volgen verschillende medewerkers mbo-opleidingen op SVO-locaties. “Die opleidingen zijn heel motiverend”, zegt Rob. “Bij Cérélia werken we met unieke machines, die we zelf hebben ontwikkeld. Als operator heb je die niet zomaar onder de knie. De opleidingen zorgen ervoor dat mensen sneller leren en ook sneller moeilijker werk kunnen oppakken. Denk aan het oplossen van storingen bijvoorbeeld. Dat maakt hen enthousiaster over hun werk.”

Pareltjes vinden

Rob ziet veel kansen in de nieuwe mbo-certificaattrajecten van SVO. “Veel van onze medewerkers zijn anderstalig en vinden een vak als Nederlands echt een drempel”, zegt hij. “Met zo’n verkort traject leren ze wat ze nodig hebben om beter te worden in hun werk. Voor ons is opleiden de investering altijd waard. We vragen mensen ook niet om de opleiding terug te betalen als ze bij ons weggaan. Een opleiding is geen drukmiddel. Als ze niet willen blijven, kunnen ze beter vertrekken. We willen onze medewerkers vooral stimuleren om te gaan leren. Met een beetje geluk vinden wij zo de pareltjes, die bij ons verder kunnen groeien.”

Meer informatie 

De nieuwe mbo-certificaattrajecten van SVO zijn vanaf schooljaar 2025-2026 beschikbaar. Voor meer informatie en het complete aanbod opleidingen en trainingen:

www.svo.nl

Foto's: © Pim Paddenburg

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025