Onze partners spelen een fundamentele rol bij het tot stand brengen van een duurzame voedseltransitie. Het zijn gepassioneerde mensen die voorop lopen. Ze zetten vaart achter nieuwe duurzame oplossingen door innovatieve technologie, slimmere processen of door mensen te betrekken bij deze reis. In hun dagelijkse transitiewerk krijgen ze directe feedback of we op de goede weg zijn, wie nodig is en in welke rol. Met die feedback, kunnen wij op onze beurt andere koplopers aanmoedigen, betrekken en aansporen om zich aan te passen. Hier volgen enkele voorbeelden van koplopers die samen stappen zetten in de praktijk. Want volgens ons gaat de voedseltransitie vooral over het zetten van stappen in de praktijk. Of dat nu is via ondernemerschap, onderzoek of in een andere rol.
Anna teelt sinds 2021 samen met haar man Peter kikkererwten. Ze is bestuurslid van de in 2022 opgerichte Producentenorganisatie Eiwitboeren Nederland, ontstaan op initiatief van Foodvalley NL.
"Naast de goede oogst in 2022 zijn de Eiwitboeren Nederland en mijn nieuwe eiwitboer-vriendenkring het grootste cadeau van het jaar", zegt Anna.
"De onlangs opgerichte Upcycling Community van het Foodvalley-netwerk is een geweldige bron om andere pioniers in de Upcycling-beweging in de hele voedselwaardeketen te ontmoeten en samen te werken om oplossingen te vinden voor de belemmeringen voor verandering van lineair naar circulair ontwerp.
Ik ben ervan overtuigd dat de collectieve kennis en expertise in de community de ontwikkeling en adoptie van nieuwe circulaire ingrediënten, voedsel en dranken en bedrijfsmodellen zal helpen versnellen."
"De grootste roadblock die we samen moeten aanpakken voor de voedseltransitie is om op een kostenefficiënte manier lokaal duurzaam voedsel en ingrediënten te kunnen produceren.
Dat vraagt om meer financiële investeringen in slimme, technisch innovatieve oplossingen in de hele voedselketen van "seed to eat", zeg maar. Verandering in een industrie gebeurt niet met slechts één partij, het vereist samenwerking langs de hele voedselketen, of dat nu lokaal of wereldwijd is."
"De grootste roadblock die we hebben is ervoor te zorgen dat we in de hele voedselwaardeketen nieuwe afspraken met elkaar maken, gebaseerd op wat het beste is voor de wereld, voor de mensen die erin leven en gebaseerd op volledige openheid.
De meeste noodzakelijke innovaties zijn sociale innovatie. Vergeet het MKB niet, deze ondernemers veranderen en passen zich heel gemakkelijk aan."
"Foodvalley heeft een unieke kracht om de voedseltransitie vooruit te stuwen. Zij kan vele partijen in de voedselketen bij elkaar brengen, om blokkades te ontdekken en deze hindernissen collectief uit de weg te ruimen.
Dat kan alleen als groep. En het team van Foodvalley is een goede gids."
"Voor mij is het belangrijk om gewoontes te doorbreken om de toekomst te ontwikkelen. Weten dat beweging verandering vereist en verandering vereist het vermogen om iets anders, iets nieuws, iets om te proberen te overwegen.
Deze veranderingen kunnen worden doorgevoerd door te werken aan een innovatiepijplijn van bijvoorbeeld processen en producten, maar er zijn veel meer wegen naar verandering. Dit kun je zien als je systeembenadering en visie om het geheel te omvatten."
"Multidisciplinaire samenwerking is de sleutel. Iedereen heeft hierin zijn rol. Als arts is het mijn taak de urgentie te verhogen. Onze voeding ligt ten grondslag aan een pandemie van chronische ziekten. Onze voeding bevat nu te veel vetten, suikers en zout. Voor ons als mens de goedkoopste en meest wenselijke ingrediënten vanuit evolutionair perspectief. Moeilijk te weerstaan dus. Mijn patiënten hebben gewoon steun nodig. Foodvalley als onafhankelijke partij, brengt disciplines bij elkaar en maakt gesprek mogelijk. Er zijn kennishiaten en tegenstrijdigheden. En we kunnen deze pandemie alleen oplossen met een multidisciplinaire aanpak."
"Als het om voeding en gezondheid gaat, moet iedereen in het veld zijn verantwoordelijkheid nemen. Te vaak wijzen we naar elkaar en wachten we tot andere partijen eerst in beweging komen. Waarom? Onbegrip, of een mentaliteit van dingen zelf oplossen... Ik denk dat we een verschil kunnen maken door samen een stap in de ring te zetten. Onze eigen kracht opbouwen en anderen helpen zodat de stukken sterk in elkaar passen. Dat is de manier om tot een serieuze doorbraak te komen."
Het versnellen van verandering is een kwestie van doen. Er moet eerst een probleem zijn. Door eraan te werken ontstaat samenwerking. Want alleen kunnen we deze enorme uitdaging op F&H niet oplossen. Samenwerken gaat sneller. Foodvalley helpt samen versnellen vanuit praktisch oogpunt. Een mooi voorbeeld is de VIPS pilot, waarbij hulpverleners en later cliënten PN oplossingen testen. De kracht van Foodvalley F&H is dat zij zo'n coalitie kunnen samenstellen die in staat is nieuw verdienpotentieel te onderzoeken.
"Ik ben een jaar geleden lid geworden, en ik heb zoveel geleerd over de basis van plantaardige eiwitten en de spelers. En het mooie is dat het een lage instap is om met mensen in contact te komen.
Op dit moment doen we zelfs testen met mensen van The Protein Community."
"We zijn met veel bedrijven in de The Protein Community. Soms zijn we concurrenten, maar we hebben ook een gemeenschappelijk doel: we willen allemaal de plantaardige markt ontwikkelen.
Als we denken dat we het alleen kunnen, denken we niet groot genoeg. We hebben elkaar nodig om een markt te ontwikkelen."
Bron: ©Foodvalley