Foodvalley Shared Facility Finder (SFF)
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Foodvalley Shared Facility Finder (SFF)

  • 01 april 2023
  • Door: Janneke Vermeulen

Een van de belangrijke tools die Foodvalley NL gebruikt is de Shared Facility Finder (SFF) op Foodleap. Via dit platform kunnen organisaties proef- en onderzoeksfaciliteiten en apparatuur vinden en delen. Denk hierbij aan keukenfaciliteiten, productielijnen, demonstratieruimtes en laboratoria. Op het platform zijn momenteel meer dan 139 innovatiefaciliteiten met apparatuur beschikbaar om te delen.

Emmanuel Anom
Manager Shared Facilities

"Delen is de toekomst. Door faciliteiten te delen, kunnen bedrijven kosten besparen, de doorlooptijd verkorten en duurzame productie bevorderen. Hoewel startups en het mkb veel innovatiekracht hebben, ontbreekt het hen vaak aan financiering en technische middelen. Dergelijke middelen zijn vaak wel beschikbaar bij grote bedrijven en kennisinstellingen, maar zijn niet altijd toegankelijk voor andere partijen. Collaboratieve innovatie in de sharing economy kan nieuwe sectoren helpen versnellen, zoals vooruitgang op het gebied van plantaardige eiwitten en fermentatie. Bij Foodvalley ondersteunen we deze collaboratieve innovatie door de punten te verbinden in het netwerk van partijen en het delen van faciliteiten." 

Van startup tot corporate

Foodvalley en Wageningen University & Research creëerden samen de Shared Facility Finder om het delen van faciliteiten, kennis en technologieën op een praktische manier te stimuleren. Anom is bij Foodvalley verantwoordelijk voor het platform en hij trekt proactief beschikbare faciliteiten aan en maakt ze eenvoudig toegankelijk voor startups en MKB-bedrijven. De nadruk wordt gelegd op organisaties en innovatiefaciliteiten die de drie belangrijkste innovatiegebieden van Foodvalley bevorderen: voeding en gezondheid, circulaire agrifood en eiwittransitie. 

"We blijven een toenemend gebruik van het platform zien, met meer dan 50 geregistreerde organisaties die er het afgelopen jaar gebruik van hebben gemaakt. Bij Foodvalley geloven we in het omzetten van ideeën in tastbare impact. Daarom helpt onze aanpak om verbindingen te leggen met investeringsmogelijkheden en organisaties waar innovaties en faciliteiten ontbreken. We richten ons op alle stadia, van idee tot praktijk, inclusief onderzoek, ontwikkeling en toepassing. SFF stelt bedrijven in staat om te experimenteren, te produceren en hun producten en diensten te demonstreren aan potentiële klanten."

Kosten delen

Het delen van kennis is een belangrijke reden voor organisaties om zich aan te sluiten, ongeacht hun schaal en omvang. Samenwerking op het gebied van faciliteiten en apparatuur verbetert de kennisoverdracht en bevordert een snellere vooruitgang. Waar een bedrijf zich ook bevindt op zijn O&O-reis, de juiste kennis helpt bedrijfsrisico's te beperken en investeringskapitaal op de juiste manier te gebruiken. Bedrijven kunnen de kosten drukken door apparatuur of faciliteiten uit te lenen of samen te investeren, vooral wanneer het gaat om technologie of apparatuur met een grote, onderbenutte capaciteit. Dergelijke inspanningen zijn echter niet zonder belemmeringen, zoals beveiliging en intellectuele eigendom. "Bij Foodvalley zijn we betrokken bij het opstellen van overeenkomsten die deze barrières aanpakken. Deze aanpak helpt het toetredingsrisico voor kleinere bedrijven te verminderen en creëert een omgeving die samenwerking op praktisch niveau bevordert", legt Anom uit. 

"We zijn momenteel specifiek op zoek naar partijen met scale-up- en demonstratiefaciliteiten die zich willen aansluiten. En wie weet heeft je buurman ook interessante faciliteiten voor je beschikbaar. Immers: what goes around, comes around."

Fermentatielab en Insect Experience Center

In 2023 opent op het Smaakpark in Ede een gezamenlijk innovatielab waar bedrijven nieuwe gefermenteerde producten met unieke smaken en eigenschappen kunnen ontwikkelen en leren kennen. Het fermentatielab wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Regio Deal Foodvalley. Op het Smaakpark ontstond de behoefte aan een plek om gefermenteerde producten te ontwikkelen. Anom: "Daarom hebben we onze stakeholders uit de foodsector bij elkaar gebracht en subsidie aangevraagd, zodat we dit daadwerkelijk konden realiseren. Met de subsidie hebben we ook het Insectenbelevingscentrum gefinancierd, dat eind 2021 is geopend."

Daar hebben we nu een geautomatiseerd systeem voor het kweken van insecten om betaalbare insecteneiwitten in diervoeder mogelijk te maken."

Robolector

De Robolector is een nieuw type apparaat dat het mogelijk maakt om met een speciale techniek maar liefst 24 fermentatieprocessen met schimmels tegelijk te laten runnen en zo de eiwitselectie sneller en efficiënter uit te voeren. Dit betekent een enorme versnelling in onderzoeksprocessen bij productontwikkeling.

De Robolector is een gezamenlijke investering van WUR, Utrecht University en GINKGO Bioworks in Utrecht, waar het apparaat staat. Met de aanschaf ging een grote wens van GINKGO Bioworks in vervulling, dat zelf niet de middelen had om het apparaat te kopen.

De Robolector is opgenomen in de Shared Facility Finder en is ook beschikbaar voor andere bedrijven en (onderzoeks)instituten.

Meer informatie op foodvalley.nl

Bron: Foto Emmanuel Anom: © FotoMX; overige foto's ©WUR