Flevosap door renovatie weer als nieuw
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Flevosap door renovatie weer als nieuw

  • 20 juni 2022
  • Door: Marjolein Straatman

Als je appelsap drinkt, moet het alleen de appel zijn die je proeft. Het is dan ook precies die pure smaak waarvoor de mensen achter het merk Flevosap elke dag in touw zijn; in de eigen boomgaarden in Biddinghuizen én de productielocatie. Die moet, net als de sappen op topniveau blijven. Daarom was het pand onlangs onderwerp van een renovatie.

Het familiebedrijf Flevosap bestaat inmiddels 60 jaar en produceert sappen sinds 1992. “We zijn ooit begonnen in de fruithandel. Onlangs hebben we hiervan afscheid genomen om ons volledig toe te leggen op de vruchtensappen die geleverd worden aan supermarkten, horeca en catering. Daarmee zijn we van landbouwbedrijf getransformeerd naar industrieel verwerker”, vertelt directeur Wyno Vermeulen.
De afgelopen jaren werden gekenmerkt door groei. Schuur na schuur werd er bijgebouwd om die in goede banen te leiden. Vanzelfsprekend moet alles blijven kloppen om het sap puur en de hygiëne op peil te houden en te voldoen aan verschillende eisen. “Bacteriën en schimmels mogen geen kans krijgen. Omdat de panden inmiddels wat waren verouderd, met scheuren en loslatende kit in de naden, werd reinigen moeilijker en was een renovatie nodig.”

Panelen

Zo gezegd, zo gedaan. In alle drie de productieruimten werden plafonds en wanden bekleed met nieuwe panelen. Het gaat hier om Sealwise WCB-platen. Dit circulaire product bestaat uit gerecycled UPVC dat recyclebaar is en het is waterdicht, antiviraal en antibacterieel. Dat maakt het uitermate geschikt voor toepassing in de voedingsindustrie. “De platen verkleinen de kans op contaminatie en hebben de hoogst mogelijke brandklasse voor kunststof, te weten: Bs1d0. Belangrijk, want de eisen daarvoor worden steeds hoger. Bovendien gaan ze een leven lang mee”, vertelt Ernest Conradi, algemeen manager van Sealwise Nederland in Waalwijk. Ook bij een deuk of gat blijft de antibacteriële werking intact, zo laat hij weten. 

Verantwoordelijk voor de werkzaamheden bij Flevosap is Jack Pluim van Jackit in Beekbergen. Hij voert zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten uit in de voedingsindustrie en de uiteenlopende werkzaamheden die daaronder vallen. “Bij Flevosap hebben we bijvoorbeeld ook een productieruimte vergroot met RVS-platen en nieuwe deuren geplaatst”, vertelt hij. Jack gaat daarnaast graag de samenwerking aan. Zo staat het leggen van nieuwe vloeren van de Ruys Groep nog op de planning bij de vruchtensapleverancier. Jack: “Het gaat dan ook om een totaalrenovatie. Maar wel met één aanspreekpersoon. Dat scheelt tijd en geld.” 

Renovatieproject bij Flevosap

Hufterproof 

Jackit werkt door het hele land en is in de voedingsindustrie allang geen onbekende meer. Want waar gewerkt wordt, laten het gebruik en de middelen waarmee elke dag gereinigd en gedesinfecteerd wordt, zo hun sporen achter; dat gebeurt nu eenmaal. Jack licht toe: “Bij een klant plaatsen we tegen de betegelde wanden eerst een RVS-stootprofiel dat de impact van palletwagens en karren opvangt. Daarboven zijn we verder gegaan met Sealwise-platen omdat dit het beste plaatmateriaal is wat er te krijgen is en omdat ook deze klant hoge eisen stelt aan de brandklasse. Plafonds maken we van PIR-panelen die ook een hoge brandklasse hebben. Als er geen ruimte is, plakken we de Sealwise-platen direct op het betonnen plafond. Ik werk alleen met de beste materialen, en precies waar de situatie om vraagt. Zo gebruik ik de kit van Innotec vanwege de kwaliteit en omdat er vijf jaar garantie op wordt gegeven in plaats van de zes maanden die je bij andere kit krijgt. We hebben voor alles een oplossing, in renovatie én nieuwbouw.” 

Geen stilstand

Dat bedrijven steeds weer voor hem kiezen komt naar Jacks eigen zeggen doordat hij ‘knetterflexibel’ is. En dat moet ook gezegd, beamen ze bij Flevosap. Stilstand is een van de laatste dingen waar een bedrijf op zit te wachten. Dus wordt er zodanig gerenoveerd dat het productieproces er zo min mogelijk van heeft te duchten. Zonder downtime. “In ons geval werkte hij zoveel mogelijk in het weekend en stemde hij de werkzaamheden geheel af op onze planning. We hebben absoluut geen last ondervonden van de renovatie. Fijn natuurlijk, want het worden dure uurtjes als je stilstaat”, zegt Wyno.
Hij is blij met de resultaten. “Het is mooi als alles klopt in je bedrijf. Dan loop je er met nog meer trots rond.”

www.flevosap.nl
www.jackit.nl
www.sealwise.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022