Kleine verpakkingen geraspte kaas zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Iedereen weet dat zélf raspen nogal vettig keukenmateriaal oplevert. Dat is natuurlijk niet anders voor een professionele kaasverwerker als Tebben Kaas. Hoe zorgen zij voor een schone en veilige werkomgeving mét grip op de vloer?
‘Familie Tebben in Venlo is kaas. Al drie generaties. Sinds 1958.’ Zo introduceert Tebben Kaas haar familiebedrijf op haar website. Het is de wereld van Francois Tebben die als jongen van 16 van school werd gehaald om met zijn ouders kaas te verkopen op de weekmarkten in Limburg. “Daar heb ik het vak geleerd.” Inmiddels is Tebben Kaas uitgegroeid tot een bedrijf dat bij ambachtelijke kaasmakerijen kazen naar eigen receptuur laat produceren, gespecialiseerd is in het raspen, dicen en schaven van verse kaas, kazen uit heel Europa importeert en verse buffelmozzarella en mozzarella van koemelk produceert. Veel gerenommeerde ketens, supermarkten, horeca- en foodbedrijven zijn klant van het familiebedrijf.
Als foodbedrijf moet Tebben Kaas voldoen aan de regels voor voedselveiligheid. Francois was daarom blij met de zeskantige tegelvloer die in de ruimte waar mozzarella wordt verwerkt was aangebracht. “Een ‘supervloer’ die je eenvoudig kunt schoonspuiten.” Een tegelvloer bleek echter niet geschikt voor de rasperij. De kaas die daar gebruikt wordt, is vettig en in combinatie met water wordt dat glad. Voor de rasperij moest dus gezocht worden naar een hygiënisch, onderhoudsvriendelijk, sterk en minder glad alternatief. Francois kwam in zijn zoektocht DRT Vloeren tegen en had er meteen een goed gevoel bij.
Pietjan Dobbelsteen en Francois Tebben
“In een vakblad las ik over een industrievloer met antislip van DRT Vloeren in Oss”, vertelt Francois. “We namen contact op en een samenwerking werd snel beklonken.” Pietjan Dobbelsteen is samen met zijn zus eigenaar van het vloerenbedrijf waar hun vader ooit mee begon. DRT is specialist in naadloze vloersystemen voor (zware) industrie alsook voor esthetische toepassingen zoals Design gietvloeren.
“We werden benaderd door Tebben met hun vraagstuk: een vloeistofdichte vloer met grip die goed schoon te maken is en veilig voor medewerkers.” Pietjan legt uit dat in eerste instantie de wens was geuit om de aanwezige vloer op te knappen, maar dat later werd besloten om ook het afschot te verbeteren en het gotenplan aan te passen. “De eindafwerking moest een Ucrete vloer worden, een kwaliteitsvloer die goed hecht, sterk en daardoor duurzaam is. Een hoogwaardig vloersysteem waarvan de kwaliteit ‘wel snor zit’ en geen problemen achteraf oplevert. Voorheen verkochten we diverse type vloeren in de food. Tegenwoordig zijn dit vooral nog Ucrete vloeren. Dit blijkt al jaren in de praktijk de stabiele krachtpatser die nodig is om de productie probleemloos te laten draaien. We kunnen wel zeggen dat Ucrete steeds meer de standaard aan het worden is in de foodbranche.”
“Het aanbrengen van de vloer was een uitdaging omdat het een renovatie binnen een bestaand pand betrof. Bij nieuwbouw bepaal je vooraf met de klant het afschot, de goten en de aansluiting op putten en roosters, nu moesten we het afschot aanpassen in de bestaande vloer. Dat betekende secuur frezen en plaatselijk een dunne betonvloer aanbrengen. Een werkwijze die vroeg om extra goede voorbereiding en aandacht tijdens het proces. Uiteindelijk is het gelukt om de nieuwe goten aan te brengen en de juiste contouren in de bestaande betonvloer te frezen. Daarna is er een betonvloer met afschot aangebracht die aansluit op de nieuwe goten. Na enkele droogdagen hebben we de Ucrete vloer aangebracht.”
Dit alles lukte in een kort tijdsbestek, omdat er intensief werd samengewerkt met Tebben Kaas en omdat de uitvoeringsploeg vooraf en tijdens het project werd meegenomen. “De Ucrete applicatie-dag is altijd een belangrijke”, legt Pietjan uit, “Het is een fantastisch product; dat vraagt om een goed ingewerkt team dat exact weet wat er gebeuren moet. Je kunt het maar één keer goed doen!”
“Ik was sceptisch vanwege een eerdere ervaring met een ander vloerenbedrijf, maar vanaf dag één liet DRT een professionele aanpak zien,” zegt Francois. “Er was controle, er werd supernetjes en schoon gewerkt, de planning verliep perfect.” Stellig voegt hij toe: “Dat was ook nodig, want we moesten een productiestop inplannen, een forecast aan onze klanten vragen en dubbele weken draaien. Dat vraagt veel van de organisatie en medewerkers. Nu moet de vloer 30 à 40 jaar meegaan. Ons probleem is super opgelost, we zijn uiterst tevreden.”
“We hebben het op een prettige manier, samen, gedaan”, besluit Pietjan.
www.tebbenkaas.nl
www.drttechnischevloeren.nl
Beeld: ©Bert Jansen Fotopersburo
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022