Troostwijk geeft machines een tweede leven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Troostwijk geeft machines een tweede leven

  • 20 juni 2022
  • Door: Janneke Vermeulen

Machines die na verbouwing of nieuwbouw in de shredder zouden belanden of in de opslag staan, kunnen vaak elders nog uitstekend dienstdoen. Via online veilingen vindt veel materieel een tweede leven. En dat levert verkoper en koper volop voordelen op.

‘Start-ups en scale-ups innoveren vaak met tweedehands apparatuur’

Van vliegenvangers tot rvs-tanks en van kruiwagens tot hele productielijnen; al het materieel uit de voedingsmiddelenindustrie kan geveild worden. Troostwijk Auctions organiseert jaarlijks circa 350 veilingen in de branche, waarbij ruim 87.000 kavels (voorwerpen) onder de virtuele hamer gaan. “Soms gaat het om hele ontmantelingen, bijvoorbeeld bij fusies of verhuizingen. Binnenkort starten we ook met het organiseren van gezamenlijke veilingen met een paar machines van verschillende bedrijven uit hetzelfde segment, zoals bakkerij, groente, vlees/vis, drank, of bulk/solids,” vertelt Caspar Lampe, bij Troostwijk Auctions verantwoordelijk voor de sales in de food-, pharma en chemiesector. Het bedrijf werd circa negentig jaar geleden opgericht. Het valt, net als BVA Auctions (gericht op veilingen voor consumenten), onder de holding TBAuctions, dat is uitgegroeid tot Europa’s grootste business to business veilinghuis met wereldwijd bereik.           

Tweedehands apparatuur

Als consument weet Lampe als geen ander hoe snel de ontwikkelingen in de industrie gaan. Sinds zijn tienjarige dochter vorig jaar besloot om vegetariër te worden, eet het gezin veel vleesvervangers. Lampe: “Meestal zijn die producten geproduceerd door start-ups en scale-ups, die heel vaak innoveren met behulp van tweedehands apparatuur. In die hoek is dus veel behoefte aan gebruikte machines. Maar ook buiten Nederland is de vraag naar materieel uit ons land groot. Vaak wordt gedacht dat apparatuur die hier niet meer actueel is geen waarde meer heeft, maar in Oost-Europa of Noord-Afrika – waar processen meestal nog niet geautomatiseerd zijn – is er doorgaans een tweede leven mogelijk voor zo’n machine.” 

Voordelen 

Het veilen van assets loont dan ook enorm, ziet Lampe: “In de regel wordt de verwachting overstegen. Soms gaat apparatuur zelfs voor de nieuwwaarde weg. En alle kopers dienen binnen vijf dagen te betalen – de verkoper ontvangt gegarandeerd en snel zijn geld.” Behalve de financiële opbrengsten, levert veilen via Troostwijk Auctions ook andere interessante voordelen op. Lampe licht toe: “Materieel hoeft niet in de opslag; als wij op tijd worden ingeschakeld, kan het na de ontmanteling zelfs meteen op transport naar de nieuwe eigenaar. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is veilen ook gunstiger dan dat spullen in de shredder moeten. Voor steeds meer foodbedrijven is duurzaamheid een belangrijke pijler en bij grote bedrijven worden de ESG-criteria gekoppeld aan beloningsstructuren – dus financieel ook weer aantrekkelijk. Veilen is bovendien zowel voor verkoper als koper een transparante manier van handelen. Zo weet je met welke partij je zakendoet. Verder ontzorgen we in ontmanteling en eventueel transport. Voor de koper is het daarbij heel gunstig dat apparatuur meteen beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot de lange wachttijden bij nieuwe machines die we vandaag de dag zien.” 

Verkeerde perceptie

Ondanks de vele pluspunten is de perceptie vaak nog dat geveilde apparatuur alleen wordt aangeboden bij faillissementen. Onterecht, meent Lampe: “Veilingen komen meestal voort uit verbouwingen, vernieuwingen, verhuizingen en beëindigingen. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dat in en weten ook verkopende partijen ons te vinden. Zo hebben we net voor Döhler, dat onder andere natuurlijke ingrediënten voor de drankenindustrie produceert, rvs-tanks, pompen, verpakkingsmachines, kunststoftanks, transportbanden en nog zo’n zestig andere kavels geveild. En foodfabrikant Menken Orlando gaat dit jaar twee locaties samenbrengen op een nieuwe plek; veruit de meeste spullen van de oude plants gaan binnenkort bij ons onder de hamer, ook de kantoorspullen.” 

Tien jaar data

Door de manier waarop het veilingsplatform van Troostwijk Auctions is ingericht, vindt alles wat erop staat getarget een koper, vertelt Lampe: “Alle kenmerken komen erop te staan, waaronder het type en model, de leeftijd, efficiency, het energieverbruik, emissies en de onderhoudsuren die noodzakelijk zijn om het apparaat draaiende te houden. De informatie over materieel kunnen we koppelen aan data die we al zo’n tien jaar verzamelen. We voegen ook duidelijk fotomateriaal toe. Kopers krijgen dus een realistisch beeld. Overigens vinden veilingen niet alleen digitaal plaats; ook via tenders en onderhandse verkooptrajecten.” 

Assetmanagement verbeteren

Naast veilen, zijn ook taxeren en adviseren belangrijke activiteiten van Troostwijk Auctions. Lampe: “Soms willen bedrijven alleen weten wat hun apparatuur zou opbrengen, of wat een goed moment zou zijn om het op de veiling te zetten. En via onze site watismijnmachinenogwaard.nl kunnen potentiële verkopers tegen een klein bedrag een beeld krijgen van de waarde van hun materieel.” Lampe raadt professionals in de branche die hun assetmanagement willen verbeteren aan eens goed rond te kijken in hun fabriek: “Machines die voor nul op de balans staan, worden vaak verschroot of voor de metaalprijs verkocht. Een gemiste kans.”    

www.troostwijkauctions.com

Beeld: ©Fotobureau Roel Dijkstra

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022