FAVV: Residuen op groenten en fruit toch niet schadelijk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FAVV: Residuen op groenten en fruit toch niet schadelijk

  • 16 juni 2022

Residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit vormen volgens FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) geen gevaar voor onze gezondheid. Deze conclusie komt voort uit een analyse van duizenden gecontroleerde monsters van groenten en fruit, granen en overige producten die van plantaardige oorsprong zijn. Deze monsters werden tussen 2014 en 2020 genomen. FAVV weerlegt hiermee de uitspraak van PAN (Pesticide Action Network) dat ons groenten en fruit steeds meer schadelijke pesticiden bevat.

Geen risico

Uit onderzoek van FAVV blijkt dat er over de periode van 2016-2020 niets mis is met ons eten. FAVV onderzocht ongeveer 14.500 monsters van groente en fruit. Hiervan voldeed 97 à 98 procent aan de wettelijke limieten en werd voor 31 procent van de monters geen residu gedetecteerd. Waar de limieten in enkele gevallen overtreden werden, leverde dit geen gevaar op volgens het FAVV.

Conclusie

FAVV concludeert: “Algemeen kan op basis van de FAVV controleresultaten voor de periode tussen 2014 en 2020 besloten worden dat de langetermijnblootstelling van de Belgische consument, waaronder ook kinderen, aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via de consumptie van fruit geen risico inhield of niet zorgwekkend was, zelfs bij hoge consumptie van groenten en fruit.”

Bekijk het rapport ‘Chronische blootstelling van de Belgische bevolking aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen via de consumptie van groenten en fruit’

Vilt.be

Bron: VILT