Aantal residuen op groenten en fruit neemt toe
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aantal residuen op groenten en fruit neemt toe

  • 16 december 2021

Het Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL) signaleert dat Nederlands groente en fruit steeds meer bestrijdingsmiddelen bevat. Dit blijkt uit een analyse van NVWA-meetgegevens naar residuen van bestrijdingsmiddelen van de afgelopen 7 jaar.

Stijgende trend aantal residuen

In 2020 bevatte fruit gemiddeld maar liefst 3,6 residuen per meting. Uit de trendanalyse blijkt het aantal residuen bij zowel Nederlandse aardappelen, groente als fruit een stijgende trend vertoont. Ook blijkt in Nederlands geteeld fruit geregeld meer residuen bevatten dan producten uit het buitenland. PAN Nederland roept landbouwminister Schouten daarom dringend op om werk te maken van haar ambitie om in 2030 in Nederland nagenoeg residuenvrije producten te produceren.

De fruitproducten met de meeste residuen zijn rozijnen (gem. 11,3 bestrijdingsmiddelen), nectarines (6,8), aardbeien (6,3) en druiven (6,0). Groente bevat iets minder residuen met gemiddeld 2,2 residuen per monster, met kropsla (6,3) en kouseband (6,2) als uitschieters. Aardappelen bevatten gemiddeld 1,6 residu.

Lees het rapport ‘Analyse NVWA-meetgegevens bestrijdingsmiddelen in voedsel’
Pan-netherlands.org

Bron: PAN Netherlands