Engineeren, bouwen moet een feestje zijn
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Engineeren, bouwen moet een feestje zijn

  • 09 oktober 2018
  • Door: Judith Witte

Bij het ontwikkelen en realiseren van een gebouw voor een voedselverwerkend bedrijf komt nogal wat kijken, weet Bas te Riele, foodspecialist bij Aan de Stegge Twello. Hij weet als geen ander dat alles draait om hygiëne en voedselveiligheid.

“In Nederland moet elk foodbedrijf minimaal voldoen aan de HACCP-norm (Hazard Analysis and Critical Control Points), alleen bestaat er geen pragmatische doorvertaling naar bouwoplossingen aan de hand van die eisen,” vertelt Bas te Riele. “Wij hebben aan de hand van een zelf ontwikkelde tool, bedoeld voor de ondernemer die huisvestigingsplannen heeft, een programma van eisen (PvE) uitgewerkt. Bij de uitwerking van de plannen anticiperen we op de wettelijke eisen. Deze tool helpt onze (potentiële) klant bij het ‘afvinken’ van zijn criteria. Bijna altijd gelden er aanvullende eisen; eisen gesteld door de klanten van het food producerend bedrijf, zoals BRC en IFS. Om alle input vanuit het PvE helder op het netvlies te krijgen, is integrale samenwerking de nieuwe trend.”

Expertise

Met de bouw van 25 foodbedrijven in het afgelopen decennium, waarvan in de afgelopen twee jaar totaal 65.000m² voor acht food klanten, heeft Aan de Stegge Twello wel bewezen de juiste knowhow te hebben om foodbedrijven de juiste adviezen te kunnen geven over de engineering en bouw van hun huisvesting. Bas: “In Nederland is eigenlijk geen enkel bouwbedrijf in staat om vanaf het engineeringstraject, het eerste gesprek dus, het totale proces in de food te kunnen begeleiden en adviseren. In die zin zijn wij uniek. We merken wel dat bedrijven vroegtijdig in het proces een keuze ‘moeten’ maken voor ons bouwbedrijf. Dat vergt voor ondernemers gewenning. Het kiezen van een architect is op de een of andere manier gemakkelijker voor hen.”

Samenwerken

Aan de Stegge Twello biedt klanten één (formeel) aanspreekpunt voor ontwerp en realisatie. “Wat men ook prettig vindt, is dat we het budget in een vroeg traject borgen”, zegt Bas. “Aanvullend bieden wij onze klanten openheid en transparantie gedurende het gehele engineerings- en uitvoeringsproces. Steeds vaker kopen we samen met de klant bouwonderdelen in die specifiek geschikt zijn voor een gebouw waar voeding wordt geproduceerd. Engineering en bouwen moeten een feestje zijn, geen gevecht. Samenwerken is het toverwoord. Ondernemers zien er steeds meer het nut van in. We zitten met de diverse partijen, gelijk vanaf het begin, geregeld met elkaar om de tafel. Dat voorkomt verrassingen gedurende het proces. Samenwerken brengt bovendien een bundeling van kennis met zich mee. Daar heeft iedereen profijt van. Steeds meer klanten geloven in deze werkwijze. Zij zijn onze ambassadeurs.”

Recent opgeleverd in de food: 

  • Hems – Fortuna Oss – 4.500m² (varken, rund, kip verwerking)

Vleesleverancier Hems verliet in november 2017 hun nostalgische hoeve in Netersel voor een nieuwbouwpand in Oss. Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello begeleidde Hems van A tot Z bij de engineering, ontwikkeling en realisatie van een duurzaam en voedselveilig bedrijfspand. Robert van Grinsven, financiële man bij Hems: “We barstten uit onze voegen, maar verder uitbreiden op de oude locatie was onmogelijk. Het voordeel van nieuwbouw is dat je precies kunt bepalen hoe groot je vriesruimte, koelcellen en andere ruimtes moeten zijn. We hadden duidelijke ideeën over efficiënt ingedeelde productielijnen en de positie van inkomende en uitgaande goederen. Dat konden we in het nieuwe ontwerp allemaal meenemen.”

  • Ameco – 10.500m² Apeldoorn (rundvlees – slacht)

Aan de Stegge Twello begeleidde Ameco in haar keuzetraject voor de nieuwe locatie op de Ecofactorij in Apeldoorn. Heel bijzonder aan dit project waren het snelle voorbereidingstraject en korte bouwperiode: 13 maanden voor engineering én bouwen. “Gezien de huidige marktwerking is dit naar verwachting op dit moment niet meer haalbaar,” zegt Bas. “Maar efficiënt zijn we. Jan van Westreenen is apetrots op de nieuwbouw en zeer lovend over alle partijen die hij en Aan de Stegge Twello in het team hebben aangebracht.”

  • Bresc Werkendam – 5.550m² (knoflook-, sausen- en kruidenspecialist)

Op 14 september 2018 is het nieuwe pand van Bresc opgeleverd. Arjan Hak, algemeen directeur bij Bresc: “We wilden een engineerende bouwer met ervaring in food en met goede referenties. Aan de Stegge Twello is sterk in het meedenken qua scope, tijd en geld: wat krijg je, wanneer en wat kost het? Ze hebben ons daarin enorm ontzorgd, maakten steeds inzichtelijk: deze keuze heeft deze (financiële) gevolgen. En ze zijn oplossingsgericht en proactief.”

  • Van Dijk groothandel Kampen (food logistiek) – 2.750m² 

Onderhanden werk:

  • Euroma Zwolle– 26.000m² 
  • Postuma IJsselmuiden (AGF) - 10.000m² 

Op te starten projecten:

  • Mocca d’Or koffiebonen (koffiebranderij) in Zwolle – 2.750m² 
  • Ruitenberg Ruinerwold (innovatieve ingrediënten voor de voedingsindustrie) - 5.000m²

www.adst.nl

Bron: Beeld: © Aan de Stegge Twello