Zweistra wil bedrijfszekerheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zweistra wil bedrijfs­ze­kerheid

  • 09 oktober 2018
  • Door: Dick Leseman

De producten van Zweistra Vlees en Vleeswaren zijn van ambachtelijke kwaliteit. Dat het verwerken van verse vleesproducten gevoelig is voor besmetting is bekend. Bij Zweistra Vlees en Vleeswaren kiezen ze voor absolute veiligheid en bedrijfszekerheid.

‘We houden met Nocotech de infectiedruk laag’

Passie is het sleutelwoord bij Zweistra Vlees en Vleeswaren. De ambachtelijke worst en vleeswarenmakerij komt voort uit een eigen slagerij in Maartensdijk. “Onze liefde voor het maken van worstsoorten en vleeswaren liep uit de hand” lacht Monieka Zweistra, mede-eigenaar en kwaliteitsmanager van het bedrijf. “In 2014 koppelde de familie daarom de slagerswinkel los van de worsten- en vleeswarenmakerij. Met de uitbreiding van 50 naar 500 vierkante meter dachten we voorlopig wel uit de voeten te kunnen, maar al in 2017 liepen we helemaal vast.” Al snel vonden ze, dichter bij huis; een voormalige kledingopslag. Het pand werd door een professionele aannemer in vier maanden verbouwd tot een modern, volledig nieuw ingericht productiebedrijf voor vleesproducten. “We zijn slechts twee dagen dicht geweest.”

Passie en kwaliteit

Op de nieuwe locatie kan het bedrijf voorlopig uit de voeten. “We hebben de ambitie om te groeien”, zegt Monieka. “Maar niet onbeperkt! Zolang wij tijd hebben om zelf op de werkvloer te blijven rondlopen, houden we onze passie. Die passie willen we overdragen op ons team.” Die gedrevenheid voor het vak straalt af op de werkvloer maar ook op de kwaliteit van de producten. “Mijn jongens vinden het leuk om rookworsten te maken”, vertelt Monieka trots. “We hebben er al meerdere prijzen mee gewonnen. Verder maken we allerlei grillworsten, rundervleeswaren zoals rosbief, rookvlees en gerookte ribeye, pastrami’s, diverse soorten hammen, katenspek, kookworst en nog veel meer. Bovendien snijden we vers vlees, met name voor de ambulante handel.”

Als kwaliteitsmanager heeft zij hygiëne hoog in het vaandel staan. Alle schoonmaakprocessen en –protocollen heeft ze uitvoerig beschreven in het kwaliteitshandboek. “Prettig is dat in het nieuwe pand de basisvereisten voor veiligheid en hygiëne flink zijn verbeterd. We hebben nieuwe hygiënisch ontworpen machines, alle kitranden zijn schoon en alles is helemaal vrij van schimmels en bacteriën. Dat willen we graag zo houden. Daarom zijn we in zee gegaan met Nocotech van Simpel Desinfecteren.”

Wat is Nocotech? 

“Nocotech is een systeem dat een droge damp produceert. Die damp doodt alle bacteriën, schimmels en virussen”, legt Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren uit. “De droge damp bestaat uit OH¯-ionen. Deze gaan overal in de ruimte een reactie aan met organisch materiaal. De damp doodt micro-organismen en lost daarmee op. Naspoelen is niet nodig. Na gebruik is de ruimte direct klaar om weer veilig aan de slag te gaan.”

In het nieuwe onderkomen wordt in acht ruimtes met voedsel gewerkt. “In samenspraak met Zweistra hebben we er vier als ‘high care’ en vier als ‘low care’ bestempeld”, vervolgt Hugo. “Onder meer op basis van het aantal kubieke meters maken we een gedetailleerd programma, waarmee het personeel van het bedrijf eenvoudig uit de voeten kan.”

“Voor ons is dit de perfecte aanvulling op onze gebruikelijke grondige reinigingswerkzaamheden”, stelt Monieka. “Het mooie is dat je geen residu hebt. We kunnen na een korte periode gewoon veilig aan de slag in een brandschone en droge productieruimte. Deze werkwijze geeft mij een gevoel van bedrijfszekerheid. Ik hoef me geen zorgen te maken om de hygiëne. We blijven met Nocotech de problemen voor en houden de infectiedruk laag.”

Regelgeving

De voedselverwerkende industrie, met name vlees en vis, ligt continu onder een vergrootglas. Monieka: “De branche is omgeven door regelgeving en handhaving. Dat is begrijpelijk. Gelukkig hebben wij de boel goed op orde.” Het bedrijf heeft, uiteraard, zou je bijna zeggen- het FSSC 22.000 certificaat, een hoge standaard als het gaat om voedselveiligheid. “Dit certificaat is ook voor onze klanten geruststellend. Het bewijst dat wij het goed voor elkaar hebben, maar daar houdt onze zorg voor kwaliteit niet op. We zijn zeer selectief in het kiezen van onze leveranciers, willen weten waar ons vlees vandaan komt. Wij eisen kwalitatief hoogstaande producten van hen, onze klanten mogen dat van ons net zo goed verwachten. Wij garanderen dat”, aldus Monieka.

www.simpeldesinfecteren.nl

Bron: © Dick Leseman