Elke renovatie te lijf; Jackit is klaar voor het nieuwe jaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Elke renovatie te lijf; Jackit is klaar voor het nieuwe jaar

  • 05 februari 2024
  • Door: Marjolein Straatman

Renovatie- en nieuwbouwspecialist Jackit staat te boek als een flexibele partner voor de voedingsindustrie, en directeur Jack Pluim als iemand die geen uitdaging uit de weg gaat. Met een nieuw slagvast type materiaal voor wanden verwacht hij de branche nog beter te helpen. 

Ook in 2024 staat de voedingsindustrie ongetwijfeld bol van de ontwikkelingen. Gelukkig bracht het nieuwe jaar ook een oplossing waarmee nieuwbouw- en renovatiespecialist Jackit uit Beekbergen bedrijven helpt het hoofd te bieden aan uitdagingen in voedselveiligheid. Hardere wandpanelen, om precies te zijn. 

Het bedrijf van Jack Pluim bekleedt al jaren wanden en plafonds met Sealwise WCB-platen van gerecycled UPVC. “Die zijn uitermate geschikt voor de voedingsindustrie omdat ze zowel waterdicht als antiviraal en antibacterieel zijn en de hoogste brandklasse voor kunststof Bs1d0 hebben. De nieuwe platen hebben die eigenschappen ook, maar zijn harder. Ze deuken niet in bij een eventuele botsing en zijn dus slagvast”, vertelt Jack. 

Ook nieuw zijn stootranden van ditzelfde materiaal. Voorheen plaatste Jackit nog weleens PE-platen - in de volksmond ook wel snijplanken genoemd - die de ergste klappen moesten opvangen. “Het nadeel daarvan is dat kit zich er niet goed aan hecht én dat ze bij schade groeven kunnen krijgen waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Die problemen behoren met de nieuwe stootranden en panelen van Sealwise tot het verleden.” Met deze innovatieve oplossingen verwacht hij bedrijven in de voedingsindustrie nog beter te helpen. In de loop van het 30-jarige bestaan ontwikkelde zijn bedrijf zich tot een bekende naam als het aankomt op het renoveren en bouwen van wanden, plafonds en deuren.

In vijf dagen nieuwe plafonds en wanden in de koelcel van Compaxo Gouda

Topjaar 

De nieuwe panelen zijn onder meer te vinden op de wanden van vleesverwerker Compaxo in Gouda waar Jackit een grote renovatie uitvoert. En ook bij vleeswarenbedrijf Wilthagen op Tholen. Het zijn slechts twee voorbeelden van de circa 75 projecten waaraan hij in 2023 begon en die het voor hem mede tot een “topjaar” maakten. Samen met een toegewijd team van 22 man heeft hij er al heel wat achter de rug, en blikt hij nu vooruit op verschillende nieuwe. “Voor pluimveebedrijf Ter Maten in Bunschoten hebben we de plafonds aangepakt, bij vleeswarenfabriek Henri van de Bilt in Beuningen renoveren we het hele pand en ook plaatsen we nieuwe panelen op de plafonds bij Hoogesteger Sappen in Zwanenburg. Voor een bekende boodschappenbezorger bouwen we daarnaast inmiddels alle grote distributiecentra”, somt Jack op.

Lastig en leuk

Het gaat lekker. Nu is het ook wel zo dat áls Jackit eenmaal ergens binnen is, de renovatiespecialist aan het eind van het liedje vaak het hele pand aanpakt. Dat heeft niks te maken met gewiekste verkooptechnieken, maar alles met kwaliteit en flexibiliteit. “We streven altijd naar nul downtime, werken desnoods ’s nachts en bieden kwaliteit tegen normale prijzen. Zo hanteren we in het weekend slechts een kleine toeslag.”
Trots is hij op alle projecten. Zeker op de lastige. Op de een of andere manier wordt het werk nóg leuker om te ‘cheffen’ als iedereen zegt dat het niet kan. Wél die krappe 30 centimeter wand boven een machine bekleden dus. En als het moet ook achter pijpen en buizen, en op grote hoogtes zorgen voor de juiste oplossing.

Samen met Ruys Groep renoveerde Jackit een kantorengebouw van 6 verdiepingen met op elke verdieping een laboratorium voor het UMC/AMC ziekenhuis in Amsterdam. ©Cor Salverius Fotografie

Trends

In het nieuwe jaar ligt de focus volgens Jack vooral op renovatie, en minder op nieuwbouw vanwege ontwikkelingen zoals het stikstofvraagstuk. Daarnaast is er volgens hem meer aandacht voor kwaliteit. Hij legt uit: “De keuringen worden strenger en komen tegenwoordig vaker onaangekondigd. Vroeger werd er door sommige bedrijven nog weleens snel iets bijgewerkt om aan de eisen te voldoen. Dat is veel minder het geval. Er is meer besef dat je een renovatie beter in één keer goed aanpakt. Dat betaalt zichzelf terug. Bovendien ben je er dan de komende tien tot vijftien jaar vanaf. Een renovatie is altijd een kwestie van plannen en grenzen trekken; meestal is een voedingsproducent al enorm geholpen als de onderste anderhalve meter van de wanden wordt aangepakt -die lopen natuurlijk de meeste schade op. Hetzelfde geldt voor de aansluiting tussen wand en vloer, in potentie het grootste lek in de ruimte.”

“Voor de voedingsindustrie hebben we er trouwens ook een nieuwe kit bij van Innotec, voor de afdichting tussen de panelen. Deze hardt sneller uit, voldoet aan de eisen voor de FDA-keuring én heeft vijf jaar anti-schimmelgarantie. Ik durf te zeggen dat we werken met de beste materialen.”

Desnoods werken we ’s nachts, zoals Jack al opmerkte. Al is het misschien wel goed om in het nieuwe jaar niet zo veel te werken als in 2023; toen was het bedrijf maar liefst 360 dagen in touw. “Aan de andere kant”, besluit hij optimistisch: “Ik krijg ook veel energie van mijn werk!”

www.jackit.nl

Bijschrift eerste foto: Van Osch Snacks binnen vijf dagen uit de brand en weer volop in productie ©Studio38C

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024