Column Pieter Vos: Wederkerigheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Pieter Vos: Wederkerigheid

  • 05 februari 2024
  • Door: Pieter Vos , directeur Nutrilab

We kunnen er niet omheen; ons klimaat op aarde verandert. Er moet wat gebeuren, maar in beweging komen is niet makkelijk. Er zijn zo veel excuses. “We wachten nog even met concrete stappen, want tja… de recessie hè. En de toenemende grondstoffenschaarste is ook niet niks. Bovendien zijn we nog aan het herstellen van de covidpandemie.” Wat ik ook hoor: “We zijn ermee bezig! En we hebben grootse plannen! Alleen… het kost geld en tijd voor we ze kunnen uitvoeren.” 

Die tijd tikt. Vooral voor het verlies van de biodiversiteit; een probleem dat vele malen bedreigender is dan welke andere crises die we hebben doorgemaakt. Om dit verlies te stoppen, is het essentieel dat we veel meer gaan kijken naar de relatie en dynamiek van alle systemen op onze aarde. Zorg voor de aarde, zodat de aarde voor ons kan blijven zorgen. Wederkerigheid.

Hilda Feenstra, auteur van het boek ‘Duurzaam zijn moet je durven’, signaleert vier kernoorzaken voor de huidige problemen: we breken de natuur sneller af dan zij zich kan herstellen; we brengen te veel en te snel stoffen uit de aardkorst in het milieu; we beperken mensen bij het kunnen vervullen van hun basisbehoeften; en we brengen te veel en te snel natuurvreemde stoffen in het milieu. Zij stelt dat het tijd is om los te komen van ons huidige ‘reductionisme’ en lineaire denken. We moeten overschakelen naar systeemdenken. Kiezen voor een bronaanpak van deze vier kernproblemen en voor integrale oplossingen. 

Veel bedrijven willen écht wel verduurzamen. Ze zien hoe groot de problemen zijn. Daarom maken ze grote plannen. Maar grote plannen uitvoeren kost tijd en veel geld. Je bent zo jaren verder. Vraag jezelf eens af: heb je dan, over 10 of 20 jaar, als bedrijf nog steeds bestaansrecht?  

Het kan ook anders. Durf te laten zien waar je staat en welke duurzame keuzes je maakt; ook in een verplichte rapportage. Begin! Met kleine stapjes ga je ook vooruit.

Pieter Vos
Directeur Nutrilab

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024