Een kijkje in de verpakkingshal van Vereijken Kwekerijen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Een kijkje in de verpakkingshal van Vereijken Kwekerijen

  • 05 februari 2024
  • Door: Janneke Vermeulen

Een bescheiden kas in Zuidoost-Brabant vormde halverwege de jaren 90 de wieg voor de smakelijke Tasty Tom trostomaten van Vereijken. Inmiddels is de kleine kas ingeruild voor acht teeltlocaties. Ook wat betreft verpakken blijft het bedrijf volop in ontwikkeling.

U vraagt, wij draaien. In de foodbranche zijn weinig regels zó van toepassing als deze. Dus als een grote klant – in dit geval een bekende retailer – vraagt om een ander type verpakking, dan schaf je een nieuwe lijn aan die dat mogelijk maakt. Bij Vereijken Kwekerijen werd daarom begin 2023 een Proseal Traysealer en Casepacker geplaatst. “De klant wilde overstappen van flowpack naar topseal, onder andere vanwege een mooiere presentatie van het product, een betere bescherming en om de duurzaamheidsdoelstelling te verbeteren,” vertelt Bart Vereijken vanuit de verpakkingshal van Vereijken Kwekerijen in het Brabantse Beek en Donk. Bij het bedrijf worden jaarlijks vele miljoenen kilo’s Tasty Tom trostomaten uit eigen kassen gecheckt en verpakt. Zijn grootvader Theo startte samen met diens broer Gerard in 1960 met de kweek van aardbeien en bonen, in de volle grond. In de jaren erna verrezen de eerste tomatenkassen en in 1987 traden zonen Hans, Gerard jr en Eric toe. Samen ontwikkelden zij in 1995 de Tasty Tom trostomaten. In de decennia daarna verliep de groei van het bedrijf crescendo: van één naar de uiteindelijk acht locaties van nu, verdeeld over de regio’s Zuidoost-Brabant, Noord-Limburg en het Westland.      

Bart Vereijken (l) en Jasper Slaghekke

Plasticgebruik reduceren

Natuurlijk was Vereijken nooit zo succesvol geworden als ze niet goed geluisterd hadden naar hun klanten. Een duidelijke visie, kernwaarden die strikt worden nageleefd, én de intrinsieke wens om op de troepen vooruit te lopen, karakteriseren het bedrijf. Die eigenschappen tonen zich onder andere in het duurzaamheidsbeleid: “Ledverlichting in de kassen, zonnepanelen, en we onderzoeken de mogelijkheden voor warmtepompen. Verder proberen we het plasticgebruik te reduceren,” aldus Vereijken. “Wat betreft dat laatste punt kwam de nieuwe verpakkingslijn als geroepen. We hebben nu nog minder plastic afval en er worden schalen gebruikt van gerecycled plastic (rPET). Je zou met deze machine zelfs kunnen sealen op een kartonnen bakje, maar dat is afhankelijk van wat de afnemer wil.”          

Complexe vraagstukken

Toen de wens voor de Topseal-verpakkingen op tafel kwam, ging Vereijken in gesprek met twee partijen, waaronder Sismatec: “Zij konden behalve een Traysealer-machine ook een Casepacker leveren – één van onze wensen. Bovendien hadden we hier te maken met twee complexe punten, waar Sismatec wel mee uit de voeten kon,” vertelt Vereijken. Jasper Slaghekke, accountmanager bij Sismatec, licht toe: “De eerste is de automatische toevoer van het klantfust naar de casepacker; een flinke logistieke uitdaging om het juiste klantfust op de juiste plek te krijgen. Daarnaast had de retailer de wens voor een specifiek inpakpatroon voor de verpakkingen in de kratjes: vijf naast elkaar en twee in de lengte ernaast. Onze standaardoplossing bood hier geen soelaas.” Gelukkig zijn ze bij Sismatec niet voor één gat te vangen, merkte Vereijken: “Ze dachten echt met ons mee, en we zagen al snel: het is niet de eerste keer dat ze met complexe vraagstukken moeten dealen.” 

Eén van de voordelen van beide machines is de gebruiksvriendelijkheid, weet Vereijken inmiddels: “Onze mensen hoeven er alleen nog maar bij te staan om de gevulde schaaltjes te wegen. Die gaan daarna door de Traysealer en de Casepacker pakt ze op en zet ze op de juiste manier in het klantfust. Met de nieuwe lijn besparen we zeker één mannetje per dienst uit.” Al wil Vereijken nooit helemaal afhankelijk worden van technologie: “We blijven graag flexibel.” Toch is de volgende Proseal topsealmachine al besteld bij Vereijken: “Hij bevalt erg goed. En de samenwerking is ook top. Vóór de deal hebben we samen een referentiebezoek gedaan bij een foodproducent die de traysealer al had staan. “Daar konden we terecht met vragen over hoe de machine in de praktijk werkt: hoe houd je hem schoon, wat gebeurt er bij storingen? Kortom: zaken die spelen op de vloer.” Ook Slaghekke prijst de samenwerking: “Wat zo fijn is: mocht er een keer iets niet goed gaan, dan krijgen we ook feedback. Ontzettend waardevol. Want op die manier kunnen we onze machines en de service verbeteren. Ook wij blijven graag in ontwikkeling.” 

www.vereijkenkwekerijen.nl
www.sismatec.nl

Foto's: ©Bert Jansen Fotopersburo

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024