Italië verbiedt kweekvlees: Impact op voedselindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Italië verbiedt kweekvlees: Impact op voedselin­dustrie

  • 28 november 2023

Italië heeft als eerste EU-land de productie en verkoop van kweekvlees verboden. Dit besluit van de Italiaanse regering is gericht op het beschermen van de volksgezondheid en het ondersteunen van lokale veehouders. Het verbod past binnen het beleid van de huidige nationalistische regering onder leiding van Meloni, die zich inzet voor het behoud van Italiaanse voedingscultuur en -tradities.

Nieuwe richtlijnen voor vleesvervangers

De Italiaanse regering heeft ook nieuwe regels geïntroduceerd voor de benaming van vleesvervangers. Zo is het nu verboden om plantaardige producten namen te geven die traditioneel geassocieerd worden met vlees, zoals 'plantaardige salami' of 'vegetarische worst'. Dit maakt deel uit van de bredere aanpak om de eigen voedselproductie en -soevereiniteit te waarborgen.

Wereldwijde context en EU-regelgeving

Kweekvlees wordt internationaal gezien als een innovatief en potentieel duurzaam alternatief voor conventionele vleesproductie. Het biedt mogelijk voordelen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Landen als Singapore, China en de Verenigde Staten staan de verkoop van kweekvlees al toe. In de Europese Unie is de verkoop van kweekvlees nog niet toegestaan, aangezien het wordt beschouwd als een 'nieuw voedingsmiddel'. Elk nieuw voedingsmiddel binnen de EU dient een vergunningsproces te doorlopen voordat het toegelaten wordt op de markt. Verschillende Europese bedrijven investeren ondertussen in onderzoek naar kweekvlees, wat de dynamiek rond dit onderwerp binnen de EU benadrukt.

Lees het complete artikel.

Bron: VILT