Poppies Bakeries kiest voor kwaliteit met FenS
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Poppies Bakeries kiest voor kwaliteit met FenS

  • 20 november 2023
  • Door: onze redactie

Poppies Bakeries begon in 1976 met de verkoop van traditioneel Vlaams gebak en koekjes aan lokale winkeliers. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met klanten over de hele wereld. Voedselveilig produceren staat voorop. En dat gaat verder dan het borgen van een optimale hygiëne door goed te reinigen en desinfecteren.

Door een combinatie van organische groei en overnames wist Poppies Bakeries afgelopen decennia hun bakkerij-expertise te verdiepen en het assortiment te verbreden. Beetje bij beetje groeiden ze uit tot een betrouwbare partner voor klanten over de hele wereld – door inzicht te krijgen in de principes van artisanaal bakken en ze op te schalen, de juiste ingrediënten te vinden, recepten te ontwikkelen om smaken op te bouwen, en de kwaliteit nauwlettend te controleren. Met veertien bakkerijen en meer dan 1.300 werknemers in Europa en de VS zijn ze een vertrouwde leverancier voor private labels over de hele wereld. Daarnaast hebben ze een eigen merk van zoete bakkerijproducten op de markt gebracht. Duurzaamheid staat bij dit internationale bedrijf hoog op de agenda. Zo wordt er serieus gewerkt aan warmteterugwinning, gasbesparing door het aanpassen van de baklijnen, en aan de reductie van afval en energie.

Smeermiddelen

“Alles in de productie moet gesmeerd lopen; ook de machines,” vindt Peter de Zeeuw, Technical Service Coördinator bij Poppies. In 2017 stapte Poppies over naar een nieuwe leverancier van smeermiddelen. Aanleiding was dat toentertijd nog niet alle smeermiddelen die we gebruikten NSF H1 goedgekeurd waren. “Wij hechten veel waarde aan betrouwbare, eerlijke leveranciers,” vervolgt Peter. “Zo kwamen we uit bij FenS, dat een totaalpakket aan voedselveilige smeermiddelen levert.” 

FenS maakte voor Poppies een productvoorstel met uitsluitend NSF H1-goedgekeurde producten én de daaraan gekoppelde relevante documentatie. Zo wordt aan alle strenge eisen in de voedingsmiddelenindustrie voldaan. “Om onze voedselveilige producten te kunnen testen in het productieproces, bieden wij de klant gratis monsters aan. Poppies heeft onze producten uiteraard eerst getest, met een positief resultaat”, aldus Erik van Eldijk, Productadviseur bij FenS.

De oplossing

Na een succesvolle implementatie zijn in de loop van tijd álle smeermiddelen waar nodig vervangen door voedselveilige smeermiddelen uit het Bechem gamma. Erik: “Ook bij nieuwe producten zorgen wij er altijd voor dat onze klanten worden voorzien van de benodigde documentatie, zoals product- en veiligheidsinformatie en allergenenverklaringen.” 

“Heel prettig is de zogenaamde smeermap,” vult Peter aan. “Daarin staat álle relevante en altijd actuele documentatie van en over de smeermiddelen die we gebruiken bij elkaar. Hiermee is onze product- en veiligheidsinformatie altijd up to date. We hoeven nooit na te bellen van ‘joh, luister; wij moeten die-en-die informatie nog hebben!’” 

‘Met de smeermap is onze product- en veiligheidsinformatie áltijd up to date’

Jaarlijkse olieanalyse

Om de kwaliteit van de oliën te waarborgen, biedt FenS Poppies de mogelijkheid om jaarlijks een gratis olieanalyse uit te voeren. Erik: “Met deze analyse monitoren we de vloeistofeigenschappen, de invloed van mogelijk aanwezige verontreinigingen en eventuele slijtage van machines en machine-onderdelen. Het einddoel voor onze klant: het realiseren van een efficiënter productieproces.” 

Peter: “Voorheen vervingen we ieder jaar uit voorzorg de olie. Uit de resultaten van de eerste olieanalyses na de overstap, bleek echter dat de olie van FenS na twee jaar nog steeds niet toe was aan vervanging. De smeermiddelen zijn van zodanig goede kwaliteit dat we ze minimaal drie jaar kunnen gebruiken. Onze ervaring met de technische ondersteuning van FenS is goed. Als er al wat is, bel ik meestal met Erik; hij is mijn vaste contactpersoon. Is hij er niet, dan neem ik gewoon even contact op met het kantoor. Daar zorgen ze er altijd voor dat iemand met kennis van zaken mij kan ondersteunen.” 

Samenwerking

Poppies streeft er tijdens de jaarlijkse voedselveiligheidsaudits naar steeds de hoogst haalbare score te behalen. Erik: “Wij ondersteunen Poppies daarbij, door ervoor te zorgen dat alle smeermiddelen NSF H1 goedgekeurd zijn, en alle bijbehorende documentatie up-to-date is. In combinatie met open en duidelijke communicatie bouwen we graag aan langdurige relaties met onze klanten.” 

Peter lacht: “Dat lukt prima! FenS staat altijd voor ons klaar. Ze zijn betrouwbaar en doen wat ze beloven. We zijn heel blij met deze leverancier.”

www.poppiesbakeries.com/nl
www.fens.nl

Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023