Mycotoxinen zijn gifstoffen die door schimmels worden geproduceerd. Circa 80% van de diervoeders bevat twee of meer mycotoxinen. Het boek ‘Mycotoxins: From Field to Feed’ bespreekt onder meer de potentiële risico's van deze contaminanten voor varkens, runderen, pluimvee, paarden, vissen, insecten en huisdieren.
‘Mycotoxins: From Field to Feed’ bevat bijdragen van internationale experts van over de hele wereld. Naast het bespreken van de risico’s richt het zich ook op preventie en detectie in diervoeder, en hoe de nadelige effecten van voerbesmetting tot een minimum kunnen worden beperkt.
Zo bespreekt professor Gallo van de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart (Italië) de effecten van mycotoxinen op herkauwers en behandelt dr. Alassane-Kpembi van de Universiteit van Montreal (Canada) de interactie van mycotoxinen met andere mycotoxinen, contaminanten en veterinaire geneesmiddelen. Professor Tegzes van de Western University of Health Sciences (VS) schreef een hoofdstuk over de effecten van mycotoxinen bij huisdieren, en professor Antonissen van de Universiteit Gent (België) droeg updates bij over pluimvee. Regiane R. Santos, senior onderzoeker bij Schothorst Feed Research, redigeerde het boek.
Klimaatverandering speelt een belangrijke rol in de toename van gewasbesmetting met mycotoxinen. Naarmate de wereldwijde temperaturen stijgen en weerpatronen onvoorspelbaarder worden, ontstaan de ideale omstandigheden voor schimmelgroei. Deze veranderingen kunnen verschuivingen veroorzaken in de schimmelsoorten op akkers, waardoor meer mycotoxineproducerende schimmels gedijen. Over dit onderwerp schreef Prof. Medina van Cranfield University (VK) een hoofdstuk.
Santos is dierenarts en behaalde promoties aan de universiteiten van Brazilië en Utrecht. Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht (2008–2015) specialiseerde ze zich in de impact van mycotoxinen op de spijsverterings- en voortplantingssystemen van landbouwdieren. Sinds 2015 leidt ze het mycotoxineonderzoek bij Schothorst Feed Research (SFR) in Lelystad. SFR is een onafhankelijk onderzoeksbedrijf in diervoeding voor landbouwdieren (pluimvee, varkens en runderen), een sparringpartner voor voedingsdeskundigen en adviseurs wereldwijd. Santos publiceerde meer dan 150 peer-reviewed studies. Haar belangrijkste doel is het bevorderen van de interactie tussen boeren, voedingsdeskundigen, dierenartsen, beleidsmakers, universitaire onderzoekers en de voerindustrie: "Er is een brug nodig tussen fundamenteel en toegepast onderzoek, en praktische toepassingen."
Het boek is verkrijgbaar via uitgeverij Brill op en Amazon.
Bron: vakblad Voedingsindustrie 2025