Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer Listeria monocytogenes eenmaal een bedrijf is binnengetreden, telt iedere dag om een grootschalige besmetting snel in te perken. In het ergste geval kan het lijden tot een ernstig ziektebeeld of het overlijden van iemand die jouw product consumeert. Hoe dan ook; een ongewenste besmetting loopt flink in de papieren door reinigings- en terugroepacties.
Ieder levensmiddelenbedrijf heeft te maken met EU-verordening 2073/2005. Deze verordening bevat richtlijnen over de toegestane niveaus van micro-organismen in voedsel en vormt de basis voor veel HACCP-plannen en klant-specifieke eisen voor de import en export van producten. Zo zorgen we ervoor dat de voedselveiligheid van producten gewaarborgd blijft. De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze regels.
In de verordening staat precies welke producten getest moeten worden, op welke parameters, wanneer en hoe vaak. Er worden ook grenswaarden en de te gebruiken testmethoden beschreven. Vooral kant-en-klaar producten vormen een verhoogd risico.
Bij bepaalde micro-organismen, zoals Salmonella en Listeria monocytogenes, is de doorlooptijd van de analyse essentieel. Nutrilab biedt een breed scala van testen aan, en ook alternatieve methoden die de resultaten de volgende dag al leveren in plaats van de gebruikelijke drie of meer dagen.
Het kan misschien voelen alsof we in Nederland een beetje doorslaan met het testen: ‘dit product voldoet altijd aan de gestelde eis’. Toch is het, buiten de extreme gevallen om, het verstandig om producten periodiek te laten testen op indicatororganismen en andere relevante factoren, zoals pH, wateractiviteit (Aw) en toxines. Voorkomen is beter dan genezen.
Bij Nutrilab staan de voedselveiligheid én de klantwens centraal. Ons team van specialisten kan u helpen met gerichte testen, volledig afgestemd op uw specifieke producten. Zo leveren we samen een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven!
Ramon Sterk
teamleader Microbiologie/Allergenen bij Nutrilab
Bron: vakblad Voedingsindustrie 2025