Column Saskia Stender: Opgeladen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Saskia Stender: Opgeladen

  • 17 juni 2024
  • Door: Saskia Stender

De zomer staat voor de deur, met hoge temperaturen en vakantietijd. Terwijl iedereen geniet van de zon en vrije dagen, brengt dit in de voedingsindustrie extra uitdagingen met zich mee. Hoe houd je bij warmte je productiefaciliteit in topconditie, zeker als er minder personeel beschikbaar is door vakanties? 

Bij het plannen van nieuwbouw of renovatie van een foodfabriek gaat het niet alleen om de muren en het dak, maar om een plan dat klaar is voor de toekomst. Een goed ontwerp houdt rekening met wat je nu nodig hebt én wat later misschien vereist of gewenst is. Het juiste ontwerp maakt je bedrijf flexibeler en veerkrachtiger, zodat je snel kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

Maar dat is niet het enige waarmee je rekening moet houden. Je schakelt op nú. En op beloften uit Den Haag. Denk je juist dat je toekomstbestendig bent door het plaatsen van zonnepanelen: gedeeltelijk zelfvoorzienend, redelijk onafhankelijk; word je afgestraft voor al je hulp de afgelopen jaren. Nu moet je je zonnepanelen regelmatig uitzetten om niet teveel te betalen. Waar moet dat naar toe?

Wel of geen zonnepanelen, wel of geen warmtepomp. Het is een welles-nietes spelletje van de politiek. Wat vandaag waar is, kan morgen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid 180 graden anders zijn. Daar kun je als ondernemer helemaal niets mee. Daar krijg ik het nou warm van!

Trek je eigen plan. De zomer brengt niet alleen warmte, maar ook energie. Zet die energie om in groei en efficiëntie voor je bedrijf. Daarmee kun je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, net als je medewerkers na hun vakantie, met hernieuwde energie en helemaal opgeladen de toekomst tegemoet.

Saskia Stender

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024