Twee ziekenhuizen in Brabant hebben een baanbrekende stap gezet in de zorg. Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bieden nu 3D geprint voedsel aan specifieke patiëntengroepen. Dit initiatief, geleverd door Budelfood, richt zich voornamelijk op patiënten met slikproblemen.
Na succesvolle proefperiodes worden nu 3D geprinte groenten aangeboden die qua vorm, textuur en smaak overeenkomen met verse groenten. Deze innovatie maakt het voor patiënten met kauw- en slikproblemen makkelijker om voedzame maaltijden te consumeren. De groenten, zoals broccoli, bloemkool en rode bieten, worden eerst gestoomd en gepureerd. Vervolgens worden smaakstoffen, natuurlijke kleurstoffen en bindmiddelen toegevoegd. Het printen gebeurt met extrusietechnologie op een siliconen oppervlak, waarna de maaltijden diepgevroren worden.
Peter Nieuwkerk, oprichter en CEO van Gastronology, heeft de eerste industriële 3D voedselprinter ontwikkeld. Sinds eind april produceert Budelfood in Poortvliet (Zeeland) dagelijks 700 kilo groenten. Het assortiment, dat onder de merknaam Dysphalicous wordt verkocht, omvat onder andere wortel, bloemkool en zoete aardappel. Gastronology werkt aan uitbreiding van de recepturen, inclusief vlees en visopties.
Het doel van Gastronology is om de technologie en receptuur beschikbaar te stellen aan contractmanufacturers in Europa. Budelfood dient hierbij als eerste voorbeeld. Volgens Peter Nieuwkerk draait het om de juiste combinatie van technologie, receptuur en kennis. Deze nieuwe benadering van voedselproductie kan een significant verschil maken in de zorg voor patiënten met voedingsuitdagingen.
Bron: 3D print magazine