'Betrek wetenschap meer bij oplossen plastic probleem'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

'Betrek wetenschap meer bij oplossen plastic probleem'

  • 07 maart 2022

Industrie en beleidsmakers profiteren onvoldoende van de beschikbare wetenschappelijke kennis om slimmer om te gaan met plastics. Als zij wetenschappers meer zouden betrekken, kan wetenschappelijke kennis een grotere bijdrage leveren om plastics veilig én duurzaam te gebruiken. 

Dat concludeert het RIVM na een studie naar de rol van wetenschappelijke kennis bij het oplossen van het plastic probleem. Het RIVM roept wetenschappers, bedrijven en beleidsmakers dan op om actiever kennis te delen en samen slimme oplossingen te ontwikkelen. Daarbij is haast geboden, omdat het probleem elke dag groeit. Plastics zijn persistent en worden ook steeds meer gevonden in voeding en drinkwater. Ondanks wetenschappelijk bewijs over de schadelijkheid van plastics, stijgt de productie van schadelijke plastics nog steeds. 

Aandacht voor duurzaam ontwerp 

Het RIVM onderzocht hoe wetenschappelijke kennis nu bijdraagt aan het verduurzamen en veiliger maken van plastics. De oplossing is daarbij niet alleen de reductie van plastics. Bij bepaalde toepassingen blijken plastics namelijk – wetenschappelijk gezien - het veiligste en duurzaamste materiaal. De opgave voor plastics is groter dan het tegengaan van vervuiling; het gaat ook om het veiliger maken en verduurzamen van de gehele keten van plastics. Om dit te kunnen bereiken moet meer aandacht gaan naar verbetering van risicobeoordelingsmethodieken van diverse soorten plastics en naar duurzaam-ontwerp strategieën, op kleine en op grote schaal. 

Aanbevelingen

Het RIVM doet een aantal voorstellen hoe de wetenschappelijke kennis een prominentere rol kan krijgen: 

  • Maatschappelijke kosten van plastics standaard worden  betrokken bij besluitvorming; niet alleen de risico’s van één stof of één productieproces beoordelen.
  • Duurzaamheid en veiligheid van materialen standaard meenEmen bij productontwerp: om toekomstige problemen na recycling te voorkomen, moet worden nagedacht over plastics in verschillende toepassingen voor meerdere levenscycli. 
  • Meedenken en meetbaar maken: wetenschappers denken actief mee hoe veilige en duurzame plastics gerealiseerd en de veranderingen meetbaar kunnen worden.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Improved science-based transformation pathways for the development of safe and sustainable plastics' in Environment International.

www.rivm.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022