Besparingen binnen de logistieke keten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Besparingen binnen de logistieke keten

  • 02 januari 2014
  • Door: Leo Euser

In het logistieke hart van Nederland en in de nabijheid van de grote containerterminals op de Maasvlakte, staat de Kloosterboer Delta terminal. De gunstige ligging biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden om kosten te besparen binnen de totale logistieke keten, waaronder transportkosten en veterinaire keuringen.

Met een totale opslagcapaciteit van ruim 3 miljoen m3 is Kloosterboer een van de grootste spelers op het gebied van logistieke dienstverlening voor temperatuurgecontroleerde goederen in Nederland. Het bedrijf heeft wereldwijd 15 vestigingen, waarvan 10 in Nederland. Recent is het bestaande hoogbouwvrieshuis op de Maasvlakte uitgebreid met een conventioneel vrieshuis met onder andere 8 koel-/vriescellen.

Verrijdbaar palletopslagsysteem

,,In tegenstelling tot het hoogbouwvrieshuis, vind je in dit pand geen volautomatische computergestuurde kranen,” vertelt Leo Euser, general manager Kloosterboer Delta Terminal. ,,Wel is er een team van gespecialiseerde heftruckchauffeurs. Zij plaatsen de goederen in de verrijdbare palletopslagsystemen tot op een hoogte van maar liefst 11 meter. Door de palletsystemen kunnen we op palletniveau afroepen. Kleinere partijen met een grotere differentiatie kunnen we hierdoor beter afhandelen, het pand is dan ook uiterst geschikt voor het behandelen van gevarieerde kleinere ladingpakketten. Hiermee kunnen we klanten beter van dienst zijn, onder andere voor value added services, zoals het omstapelen en labelen.”

‘De opkomende containerisatie dwingt Kloosterboer na te denken over creatieve constructies’

Veterinair keurpunt

De 28 dockshelters van de Kloosterboer Delta terminal bieden volop mogelijkheden voor cross-docking en het behandelen van goederen voor de doorvoermarkt. ,,Sinds september vorig jaar is de terminal bovendien erkend als officieel veterinair keurpunt. Daardoor kunnen niet alleen de opslagklanten gebruikmaken van onze diensten, maar ook derden. Hiervoor worden permanent vier speed dockshelters beschikbaar gesteld. Twee ruime expeditiehallen staan borg voor een  gestroomlijnde logistiek.”

Strategische ligging

Kloosterboer behandelt het volledige logistieke traject van importcontainers die geladen zijn met voedselgerelateerde producten. ,,Hieronder vallen tevens de douane-afhandeling, cross docking en het transport naar Europese bestemmingen. De strategische ligging van de diverse locaties biedt volop mogelijkheden om ze in te zetten als consolidatiepunt voor exportgoederen. Desgewenst regelen we ook de zeevracht. Zo kunnen we perfect de inkomende vrachten en uitgaande containers coördineren.”

Containerdepot

De opkomende containerisatie dwingt Kloosterboer na te denken over creatieve constructies. Het containerdepot ‘Kloosterboer Container Logistics’ in Vlissingen is hier een mooi voorbeeld van. Euser: ,,Om gelijkwaardig te blijven aan een grote containerhaven is er overstemming bereikt met een aantal grote containerrederijen om een containerdepot in Vlissingen te starten. Door de komst van een dergelijk containerdepot ontstaat een optimale inzet van de inkomende reefercontainers van deze rederijen. Lokale exporteurs besparen ermee op de transportkosten; de containers hoeven immers niet eerst opgehaald te worden in Rotterdam of Antwerpen. Bovendien biedt Kloosterboer een bargeservice aan voor verder transport naar de grotere zeehavens. Het voordeel van bargetransport is dat de drukke wegen rondom de grote zeehavens vermeden worden: een CO2 reducerend transportmiddel dus.”

Duurzaamheid

,,Innovatief en duurzaam ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel,” vervolgt Euser. ,,We zijn voortdurend bezig om de impact van onze activiteiten op het milieu te reduceren. Zo is er in Vlissingen onlangs een windmolen geplaatst. En de nieuwbouw van ons koel-/vrieshuis op de Maasvlakte is ontworpen en beoordeeld op duurzaamheid op basis van de BREEAM methodiek; dit is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld. Ook heeft Kloosterboer besloten op deze locatie binnenkort zonnepanelen te plaatsen. Daarmee kan jaarlijks ongeveer 400.000 kWh aan stroom opgewekt worden: ruim voldoende om de koel- en vriesinstallaties draaiende te houden.”

Kloosterboer is bovendien continue op zoek naar innovatieve en creatieve logistieke totaaloplossingen voor hun klanten. ,,Van opslagruimte voor uw ladingpakket tot het behandelen van specifieke logistieke en supply chain-gerelateerde vraagstukken. We hebben een  jarenlange ervaring op het gebied van temperatuurgecontroleerde logistieke dienstverlening. Bedrijven die te maken hebben met specifieke en complexe logistieke vraagstukken of supply chain issues helpen we graag verder. Hierbij kan ook de ontwikkeling, bouw of exploitatie van een nieuw vrieshuis een optie zijn. Onze kracht ligt in het combineren van high-level analysis met jarenlange praktijkervaring. Onze aanpak is praktisch, oplossingsgericht en op maat gemaakt.”

www.kloosterboer.nl

Bron: Kloosterboer