Jeurgens Banket-, Biscuit- en Chocoladefabriek BV heeft de eerste paal geslagen voor een nieuwe fabriek, op het nieuwe bedrijventerrein Bemmer in de gemeente Laarbeek.
Jeurgens is gespecialiseerd in het produceren van kwalitatief hoogwaardige koek- en banketproducten. Bekend en geliefd zijn de lange vingers, bokkenpoten, meringues en kokoskoeken, waarmee ze een sterke positie hebben verworven op zowel de Nederlandse als internationale markt. Bedrijventerrein Bemmer is dan ook dankzij de ligging een goede uitvalsbasis voor de markten waarbinnen Jeurgens opereert.
'Nieuwbouw voor Brabants familiebedrijf'
Naast goede distributiemogelijkheden, is ook de interne logistiek van groot belang. Bessels Architecten uit Twello zorgde voor een ontwerp op maat voor de nieuwe fabriek en begeleidt de bouw. Het gehele project wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel. De oplevering en ingebruikname wordt verwacht op 1 juli 2014.
Jeurgens is een uniek Brabants familiebedrijf dat inmiddels wordt geleid door de 3e generatie. In 1921 begon Karel Jeurgens vanuit Aarle-Rixtel met het bakken van koekjes die hij lokaal verkocht. Met veel creativiteit was hij in staat het bedrijf te laten groeien en uit te breiden. Ook zoon Frans liet het bedrijf verder groeien. Het bedrijf verhuisde naar de Torenakkerweg, een locatie die tot op heden nog steeds operationeel is. Groei en nieuwbouw zijn kennelijk aan het bedrijf Jeurgens verbonden. Onder leiding van de huidige, derde generatie, werd in 2003 een tweede locatie in Beek en Donk in gebruik genomen.
Aandacht voor duurzaamheid is een maatschappelijk thema waar we niet meer omheen kunnen. Jeurgens ervaart dit dagelijks: zowel in de verwachtingen van klanten, als in de gevolgen die het thema heeft voor het productieproces. In de nieuwbouw speelt duurzaamheid ook een belangrijke rol: er is door de derde generatie bewust gekozen voor de ‘BREEAM methodiek’. Jeurgens voldoet door het toepassen van deze methodiek aan de strenge eisen gesteld door de (inter)nationale retail.
BREEAM is een internationaal gecertificeerde beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van nieuwe en bestaande gebouwen te meten, ontwikkeld door het Britse Building Research Establishment (BRE). In Nederland is de methode geïmplementeerd door de Dutch Green Building Council.
Deze methode beoordeelt naast het energiegebruik ook het materiaalgebruik, de bouwwijze en de invloed van het gebouw op de gebruiker en de omgeving. Belangrijke toetsingsnormen binnen BREEAM zijn onder meer energiezuinigheid, arbeidsomstandigheden en verantwoord bouwen. Het niveau waarop Jeurgens dit gebouw hoopt te realiseren, krijgt binnen BREEAM de kwalificatie ‘very good’.
Bron: Bessels