Zweistra transformeerde van kwaliteitsslagerij annex worstmakerij naar vleesverwerkingsfabriek ‘Uw makerij’ voor slagerijen, horeca en groothandels. De productieruimte groeide van 50m2 naar 1500m2, het aantal recepturen breidde uit naar zo’n 700. Wat betekende deze groei voor het ‘machinepark’ in de makerij?
In juli 2018 verhuisde Zweistra vlees & vleeswaren naar hun nieuwe pand in Leerdam. Tot die tijd was het bedrijf gevestigd in Maartensdijk. Daar runden Andries en Monieka Zweistra en broer Henk Zweistra ruim 10 jaar een kwaliteitsslagerij met later daarbij een worstmakerij. Zoals zoveel ondernemers wilden zij doorgroeien, een nieuwe uitdaging aangaan. De kwaliteitsslagerij werd verkocht aan een jongere broer en zowel zakelijk als privé trok het ondernemersechtpaar naar Leerdam en Rhenoy, een dorpje aan de Linge, tegen Leerdam aan.
De inrichting van de nieuwe makerij kostte tijd en energie. “Voorheen was hier een kledingmagazijn gevestigd”, vertelt Monieka. “We hebben het pand totaal verbouwd om er een geschikt vleesverwerkingsbedrijf van te maken. Andries heeft zich zoveel mogelijk vrijgemaakt om de verbouwing in vier maanden te kunnen realiseren.” Tijdens de verbouwing zorgden Henk, Monieka en het vaste team medewerkers ervoor, dat de productie doorliep en klanten hun bestellingen kregen. Monieka beschrijft hoe de verhuizing in één dag geschiedde. Stap voor stap werden de kostbare en massieve productiemachines overgebracht en aangevuld met een combinatie van nieuwe en tweedehands machines. Om daarna weer snel de productie te kunnen hervatten.
De ogen van Andries glimmen als hij over ‘zijn’ machines praat. “Ik ben een beetje gek op machines”, lacht hij. “Voor de grootte van ons bedrijf, hebben wij een machtig machinepark. Hiermee kunnen we moeiteloos doorschakelen richting toekomst. Bij iedere stap die we door de jaren heen hebben gezet, is geïnvesteerd in hightech machines van gerenommeerde merken. Zo kwamen we in 2006 in contact met Havantec Food Equipment uit Oirschot. Ik kende het bedrijf via mijn broer Henk, die eerder met hen te maken had gehad bij een ander vleesverwerkingsbedrijf.” Andries vervolgt: “Twee jaar geleden hadden we een acuut probleem met onze menger en gehaktmolen. We namen contact op met Havantec met de vraag of zij over een oplossing wilde meedenken. De volgende dag stonden er een nieuwe Wolf (gehaktmolen) en menger!”
Accountmanager Patrick Sulèr is sinds het begin van de samenwerking het aanspreekpunt voor Andries: “We hebben een goede klik.” Patrick bevestigt de fijne samenwerking. “Ik kom bij verschillende klanten en zie wat er gebeurt, ook wat er nodig is bij nieuwbouw. Ik kon fijn meedenken met oplossingen voor Zweistra. We hebben voor Leerdam onder meer productiemachines zoals een injector, tumbler en flaker geleverd. Daarnaast zijn afwateringstechniek en rvs-bedrijfsreiniging aangebracht. Ook hebben we, in samenwerking met onze partner PHT-Benelux, het hele pand van lagedruk schuimreiniging mogen voorzien.”
“Vergeet de rookkast niet”, vult Andries aan. “We wilden graag een tweede rookkast. Een gebruikte kast van het merk waar wij altijd al mee werkten was in Nederland niet te vinden. Via internet vond mijn broer een exemplaar in Bulgarije. Ik belde Patrick, die mij, tot mijn verbazing, meteen kon vertellen dat zij bekend waren met die machinehandelaar. Binnen twee weken stond de rookkast in ons pand”. Patrick lacht: “Klopt, we hebben wereldwijd veel lijnen liggen, dat is goud waard!
Andries en Patrick delen een gezamenlijke passie voor het vak. “Ons beider kracht is maatwerk”, benadrukt Andries. “Onlangs vroeg een klant ons een nieuwe smaak vleeswaren voor het buitenland te leveren. Dan schakelen we snel, stellen het recept op, testen deze, regelt Monieka het kwalitatieve gedeelte, en zorgen we dat we onze afspraken nakomen. Havantec doet dit op machinegebied. Hebben zij een gewenste machine niet in huis, dan regelen ze via een relatie dat deze er komt. Dat hebben wij zelf ervaren.” Patrick bevestigt dat Havantec sterk in faciliteren is. “Wij zorgen voor de machines én dat men ermee kan werken. Ze zijn redelijk makkelijk in gebruik, maar mocht er toch een vraag zijn, dan doen we direct een beroep op de fabrikant. Het vak bestaat voor mij zeker niet alleen uit verkopen, de nazorg is nog belangrijker.”
“Dat doe je goed, als persoon en bedrijf”, besluit Andries. “In een samenwerking moet je je als leverancier altijd eerst bewijzen. Laten zien hoe flexibel je bent, hoe je problemen of vragen oplost. En het moet ook op persoonlijk vlak klikken. Wij zijn een makerij waar flexibiliteit hoog in het vaandel staat. We willen snel kunnen schakelen en doorgaan. Doen de machines hun werk, dan is iedereen blij.”
www.zweistravlees.nl
www.havantec.nl
Beeld: ©fotobureau Roel Dijkstra
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019