Sterk staaltje van Simpeldesinfecteren: ‘Je weet dat het werkt’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Sterk staaltje van Simpeldes­in­fecteren: ‘Je weet dat het werkt’

  • 21 november 2022
  • Door: Esther van der Lelie

Als je jouw klanten al 20 jaar belooft dat je de lekkerste broodjes smeert, dan heb je groot vertrouwen in de veiligheid en de hygiëne van het productieproces. Toch is er altijd ruimte voor verbetering door kennismaking met nieuwe technologieën. Qizini ontdekte de kracht van Simpeldesinfecteren. 

‘Samen speel je het spel van techniek, planning en overleg’

Qizini maakt lekkere broodjes. Deze ‘friendly food company’ is gespecialiseerd in belegde broodjes, wraps, sandwiches en panini’s; producten die het bedrijf produceert in haar fabrieken in Losser en Alphen aan den Rijn. In Losser zijn dat lekkerheden voor de retail, de fabriek in Alphen aan den Rijn richt zich vooral op de luchtvaart. Hier rollen bijvoorbeeld de boxen voor de businessclass van de bekendste Nederlandse vliegtuigmaatschappij van de band. 

Het belang van hygiëne

Goede hygiëne is een must in een foodbedrijf als Qizini. De kwaliteit van de voedingsproducten mag onder geen beding in gevaar komen. “Als de hygiëne niet onder controle is, kan er ellende en imagoschade ontstaan. Dat wil je te allen tijde voorkomen,” benadrukt Walther de Haan, die als operational manager de fabriek in Alphen aan den Rijn aanstuurt. De schoonmaak was in de fabriek op orde, maar toen Walther bij een bezoek aan de fabriek in Losser hoorde over een nieuwe aanpak van desinfecteren, luisterde hij geïnteresseerd mee. Ondanks dat er in Losser ook goed werd schoongemaakt, waren er toch wat moeilijk bereikbare plekjes, zoals in de highcare verpakkingsmachine, die met de bestaande ‘natte’ desinfectiemethode niet 100% werden geraakt. Walther vertelt verder: “Op een zondag voerde het bedrijf Simpeldesinfecteren een test met hun Nocotech-systeem uit. Eerst namen de bacteriële waardes toe, omdat de door de jaren heen opgebouwde biofilm werd afgebroken. Daarna begon de afname tot bijna nul. Met als conclusie: een betere desinfectie dan voorheen. Dit wilde ik ook voor de fabriek in Alphen.” 

Een droge damp

“De kracht van ons systeem is inderdaad volledige desinfectie en het hiermee voorkomen van nieuwe bacterie-aangroei”, vertelt Hugo ter Hoeve van Simpeldesinfecteren. Een ander voordeel dat Hugo benoemt is de efficiency. “Het aantal schoonmaakuren vermindert tot wel 40%. Voor een optimale werking is het belangrijk eerst de ruimte te beoordelen op inhoud (m³), afzuiging en locatie waar de machine komt te staan of te hangen. Als dit klopt, druk je op de knop of start automatisch het desinfectieproces waarbij een vloeistof op basis van waterstofperoxide verandert in een droge damp. Deze damp bestaat uit ‘superoxides’ waardoor alle micro-organismen geëlimineerd worden; ook op plekken waar mensen niet bij kunnen, zoals in en onder je machines of in de verdampers. Er blijft geen residu achter, er hoeft niet te worden nagespoeld, er komt geen mens meer aan te pas. De Nocotech-methode is 99,9% biologisch en richt geen schade aan bij mensen, dieren en het milieu.”

Too good to be true

Hugo ter Hoeve en Robert Kostrubiec zijn samen voor het Nocotech desinfectie principe gevallen. Deze methode werd volop toegepast in ziekenhuizen en beiden waren nieuwsgierig naar de werking voor de voedingsindustrie. Het leek ‘too good to be true’,  maar dat was het niet! Een samenwerking in de vorm van ‘Simpeldesinfecteren’ was geboren. Robert: “We begonnen bij grote bedrijven met businesscases. Al snel mochten we bij meerdere klanten aan de slag.” Het succes ligt in het geautomatiseerd desinfecteren én zoals Hugo aanvult: “Onze persoonlijke motivatie om klanten met problemen te kunnen helpen. Je weet dat het echt werkt.”  

v.l.n.r.: Walther de Haan, Hugo ter Hoeve en Robert Kostrubiec

De (samen)werking

Simpeldesinfecteren heeft drie types machines, geschikt voor ruimtes tot 20.000 m³. Robert: “Elke klant en iedere setting is anders. We beoordelen de ruimte en bouwkundige staat en bepalen dan welke machine het beste past. Zo kozen we, na een positieve ROI, in Alphen voor een Nocospray en een Nocomax waarmee ze in plaats van wekelijks nu dagelijks desinfecteren.” Hugo vult aan: “Bij de start hebben we de medewerkers geïnstrueerd. Het systeem werkt simpel, dus eenmaal uitleg is voldoende.” 

Walther overziet het totaal met een glimlach: “Ik vind het leuk om met innovatie bezig te zijn, zoals we dat ook doen bij Qizini om steeds meer lekkere broodjes te maken. In dit geval ging het om het verbeteren van de hygiëne.” Hij kan met een gerust hart aantonen dat de fabriek volledig schoon is en hiermee voldoet aan de aan Qizini toegekende en vereiste IFS-certificering. Hij is blij met de samenwerking met Simpeldesinfecteren. “Samen speel je het spel van techniek, planning en overleg.” Uiteindelijk wordt er een sterk staaltje desinfecteren geleverd. “En daar doen we het voor”, besluiten Hugo en Robert.

www.simpeldesinfecteren.nl
www.qizini.com

Beeld: ©Roel Dijkstra

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022