Reinigen en desinfecteren gaat over risicobeheersing: het borgen van de hygiëne draagt bij aan het veilig in de markt zetten van jouw voedingsproducten; zodat je je geen zorgen hoeft te maken om recalls. Om dit te borgen heb je procedures ingericht en regels opgesteld, werk je met een hygiënecode en protocollen: ‘ga áltijd door de hygiënesluis, was je handen, gebruik foodgrade smeermiddelen, train het personeel’. Het werkt. Samen hebben we zo een hoge voedselveiligheidsstandaard bereikt.
Maar in de dagelijkse praktijk verslapt de aandacht wel eens. Je hebt je checklist afgewerkt, alle vinkjes gezet en denkt misschien ‘die protocollen kosten zoveel tijd, ik kan wel een keer wat minder doen. M’n de SAP-jes zijn immers al maanden negatief.’ Je wordt wat laks. En dan opeens… is het mis. Je hebt een virus, schimmel of bacterie in je bedrijf.
Het doet me denken aan een tekst uit het boek Prediker; een verhaal over twee houthakkers. De één werkt stug door, zonder pauzes. De ander neemt na iedere omgehakte boom een korte pauze. Aan het einde van de dag constateert de eerste dat de ander, die schijnbaar zoveel tijd verkwistte, veel meer bomen geveld heeft dan hij. Hoe kán dat? Wat blijkt: hij gebruikte de pauzes steevast om zijn bijl te slijpen. Het hakken kostte hem daarna minder kracht en ging sneller. Door de rust bleef niet alleen zijn bijl scherp, de houthakker zelf ook. De moraal: wie wijs te werk gaat, werkt veel efficiënter.
Als het om het borgen van de hygiëne gaat, moet er in je bedrijf een status zijn van voortdurende alertheid en wijsheid. Neem dus de tijd om je mensen te trainen en je systeem continu kritisch te beoordelen. Evalueer jaarlijks je procedures. Maar pas op: bedrijfsblindheid ligt op de loer, dus zorg dat je ook ánderen naar je systeem laat kijken. En dan niet steeds dezelfde ‘andere’, want ook zij werken weer volgens vaste stramien.
Zo houdt je je systeem levend. En blijf jij scherp.
Pieter Vos
Directeur Nutrilab
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022