Bacteriën zijn overal maar vaak ongewenst. Zeker in omgevingen als laboratoria en voedingsbedrijven mogen deze geen kans krijgen. Hoe kun je dan aangroei voorkomen? Met hoogwaardige kwaliteit antibacteriële wanden en hygiënische vloeren als vaste basis.
Vloerenspecialist Ruys Groep en renovatiespecialist Jackit zorgen samen voor een antibacteriële basis als totaaloplossing voor nieuwbouw en renovaties bij onder meer voedingsbedrijven, laboratoria en grootkeukens. Een intensieve samenwerking die in 2020 ontstond, nadat beide partijen elkaar al jarenlang op de werkvloer hadden ontmoet. Jack Pluim, directeur Jackit verklaart logisch: “Wij leveren samen kwaliteit en die wint altijd. Hendrik Ruys, directeur Ruys Groep beaamt: “We hebben elkaar gevonden in het compleet ontzorgen van de klant.”
Jack vertelt dat Jackit exclusief partner is van Sealwise, een oplossing van duurzaam gerecyclede pvc-wandpanelen die 100% waterdicht zijn en volgens wetenschappelijke tests op de toplaag, 99,8% virussen zoals Sars CoV-2 en MERS CoV doodt.
Ruys Groep is expert in efficiënte en duurzame vloeren en volgens Jack de grootste in goede afschotvloeren. “Dat moet inderdaad gewoon goed zijn, in de sectoren waar wij werken mag geen water blijven liggen”, verklaart Hendrik. “Om te bepalen welke vloer het beste in de ruimte past gaan wij in gesprek met onze klanten en architecten. Zo krijgen we een goed beeld van het (productie)proces en de bijhorende wensen en eisen. In ons plan van aanpak beschrijven wij de optimale vloer per ruimte én details zoals de locaties van putten, goten, plinten, stootbanden en naadloze vloerovergangen.”
De opdrachten voor dit team komen via hun netwerk binnen. Hendrik: “We hebben jarenlange ervaring, 90% van de bedrijven in de voedingssector kent ons.” Ook Jack mag op zijn kennis en kunde vertrouwen: “Klanten van ruim 30 jaar geleden komen terug omdat we meer doen dan gewenst is en problemen oplossen.” Samen bieden ze een totaalpakket dat voldoet aan de normen en eisen per branche.
Via een bekende architect kregen Ruys Groep en Jackit met Sealwise onlangs een mooie, nieuwe opdracht: de renovatie van een kantorengebouw van zes verdiepingen met op iedere verdieping een laboratorium. Bestemd als uitbreiding van het laboratorium bij het UMC/AMC ziekenhuis in Amsterdam. De vraag was om alle vloeren en de binnenwanden van de buitenmuren te plaatsen. Als blijvende hygiënische basis. ‘Vloerendokter’ Herman Schrage is vanuit Ruys bij deze opdracht betrokken. Met 50 jaar ervaring vertelt hij over de opdracht: “Samen met de architect hebben we gekeken wat voor de renovatie nodig is, en wat de toepassing van de ruimtes is, zodat de juiste vloer op de juiste plek komt. Jack vult aan: “Daarbij komt dat de opdrachtgever alles in één lijn wil. Zo moeten de wanden even hoog komen als de ramen, en de platen in één lijn doorlopen. Dit vereist heel nauwkeurig werken.”
De klant koos voor een effen, lichte kleur gietvloer. De vloer is naadloos, dampdicht, vloeistofdicht, chemisch bestendig en makkelijk schoon te maken. Samen met een naadloze holle hoek met plint zorgt dit voor een hygiënisch geheel. De wanden zijn door en door antibacterieel, gekit met kit van gecertificeerd merk Innotec: “Het enige merk met meerjarige garantie tegen schimmels”, stelt Jack.
“Renoveren doe je maar één keer, dat moet gelijk goed zijn. De tijd die je hiervoor krijgt, verschilt per sector”, vertelt Jack. “Voor de opdracht in Amsterdam hebben we drie weken per verdieping. In de food is dat vaak alleen op de zaterdag en zondag, want de productie gaat daarna weer door.” Herman: “Een ander verschil is dat je in voedingsbedrijven ‘hufterproof’ moet bouwen, want met elektrische karren wordt veel kapotgereden. Ook is daar een antislip vloer belangrijk voor de veiligheid.”
Verder benoemen de heren de verschillen in normen en hygiëne-eisen. Deze zijn in een laboratorium hoger dan die voor food. Hendrik: “Dus wat voor de eerste sector goed is, is voor de tweede eigenlijk optimaal.” Die vereisten komen wel steeds dichter bij elkaar. Jack: “Keuringen van bijvoorbeeld HACCP, IFS of BCR worden strenger en zonder datum aangekondigd: ‘we komen in november’.” Hendrik vervolgt: “We zorgen er dan ook altijd eerst voor dat de functionaliteit perfect is, daarna pas hoe mooi. In een bestek staan soms voorwaarden genoemd die hier niet aan voldoen. Dan moet je wat anders durven voor te stellen. Of het niet doen. Dat hebben we door de jaren heen goed geleerd. De klant moet immers tevreden zijn op dag één, maar het ook blijven op dag 5.000 of 10.000.”
www.ruysgroep.nl
www.jackit/sealwise.nl
Beeld: ©Cor Salverius Fotografie
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022