Voedselveilig smeren van machines en onderdelen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselveilig smeren van machines en onderdelen

  • 21 november 2022

Net als in elke andere industrie worden in de voedingsindustrie smeermiddelen gebruikt. Anders dan in elke andere industrie speelt hier een essentiële vraag: zijn ze voedselveilig?

Als levensmiddelenfabrikant ben je er zélf voor verantwoordelijk dat het voedsel dat je produceert veilig is. “Je wilt een betrouwbaar productieproces, kunnen vertrouwen op de machines en tegelijkertijd geborgd hebben dat aan de wettelijke eisen en regels wordt voldaan. Dan moet je ook rekening houden met de smeermiddelen die ingezet worden. Het is niet de bedoeling dat oliën en vetten in contact komen met het voedsel, maar dit 100% uitsluiten is lastig in veel processen. Vermijd daarom risico’s en werk met zogeheten ‘food grade’ smeermiddelen”, vertelt Taco Mets, Technical Director bij Van Meeuwen Lubrication.

Essentiële kennis

‘Hoe weet ik nou zeker dat de smeeroliën, smeervetten en ontvetters die in onze levensmiddelenfabriek worden gebruikt voedselveilig zijn?’ Het is een vraag die Van Meeuwen geregeld voorgeschoteld krijgt. Mets: “Misschien denk je: ‘als er een ‘geregistreerd’ logo op de verpakking staat, mag het gebruikt worden in de voedselproductieomgeving’. Niets is minder waar!” Hij geeft enkele voorbeelden. “Stel dat het een ‘A1-geregistreerd’ product is: dat is nu juist de registratie voor een reinigingsmiddel dat niet voedselveilig is. Smeer- en reinigingsmiddelen met een H1-registratie kunnen incidenteel en in beperkte mate wél in contact komen met voedingsmiddelen in en rond voedselverwerkingsgebieden zonder dat ze direct de volksgezondheid in gevaar brengen. En een H2-geregistreerd product is zéker niet geschikt voor incidenteel contact met voedingsmiddelen. Voor deze producten geldt het dringend advies om ze bij food-processing niet te gebruiken; ze passen niet in het HACCP-plan.”

Logo’s en codes

Ken jij de logo’s en codes die aangeven welke middelen wel en welke niet zijn toegestaan?
De volgende registraties geven aan:

  • A1-registraties: Niet-voedselveilige algemene reinigingsmiddelen;
  • H1-registraties: Voedselveilige smeer- en reinigingsmiddelen;
  • H2-registraties: Niet-voedselveilige smeermiddelen;
  • H3-registraties: Niet-voedselveilige oplosbare anticorrosiemiddelen;
  • HT1-registraties: Voedselveilige warmteoverdrachtsvloeistoffen;
  • K1-registraties: Niet-voedselveilige solventreinigers met een oplossend effect;
  • 3H-registraties: Voedselveilige lossingsmiddelen.

“Veiligheid en het vermijden van risico’s behoren tot de belangrijkste doelstellingen binnen de industrie. Dat weet iedereen. Maar mocht je twijfelen of een product dat je gebruikt in jouw productie-omgeving geschikt is voor jullie machines en wel of niet voedselveilig is, blijf dan niet met je zorgen rondlopen. Neem contact met ons op”, adviseert Mets. “Samen weet je meer dan alleen. Wij helpen je graag.”

www.vanmeeuwen.com

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022