Zonnecollectoren: duurzame oplossing voor proceswater
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zonnecol­lectoren: duurzame oplossing voor proceswater

  • 07 februari 2022
  • Door: Judith Witte

De energieprijzen blijven maar stijgen en fossiele brandstoffen als aardgas zijn omstreden en niet erg duurzaam. Zonnecollectoren zijn een goed alternatief: voor het milieu én voor het verlagen van energiekosten.

Bedrijven in de voedingsindustrie met veel warmwaterverbruik kunnen met een collectorsysteem flink besparen op hun brandstofkosten: al snel zo’n 30 tot wel 60%. “Wij noemen een zonnecollectorsysteem ook wel ‘het laaghangende fruit’, of ‘de vergeten besparing’. Je kunt met relatief weinig inspanning en kosten, véél resultaat behalen. De terugverdientijd is slechts 3 tot 4 jaar, afhankelijk van met welke gasprijs er gerekend wordt.” Aan het woord is Arjan de Bruin. Hij is directeur van G2 Energy, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van thermische zonnecollectoren. 

Maatwerk

“Bijkomend voordeel van je eigen energie opwekken, is dat het je minder afhankelijk maakt van energieleveranciers”, vervolgt Arjan. “Het enige wat je nodig hebt, is ruimte op het dak en ruimte voor de boiler. Het bestaande warmwatersysteem blijft gewoon staan; dat wordt gevoed met zonnewarmte.” De buffervaten of boilers die daarvoor nodig zijn, worden op maat gemaakt door zusterbedrijf De Bruin Process Equipment. “Omdat we alles in één hand hebben – zowel de zonnecollectoren als de boilertanks komen uit onze eigen fabrieken – kunnen we altijd maatwerk leveren; met een puur Nederlands product.”

Gemak en weinig onderhoud

G2 Energy werkt aan projecten van 50 tot 15.000 m2 zonnecollectoren. Een slachterij koos bijvoorbeeld voor een 920 m2 collectoren voor de verwarming van 70.000 liter proceswater per dag. Dat levert het bedrijf een gasbesparing op van circa 60.000 m3 per jaar. Er zijn diverse installatiemogelijkheden voor de collectoren; ze kunnen op zowel platte als schuine daken, een afdak, in het veld, etcetera worden geïnstalleerd. Eenmaal geplaatst vraagt het zonlichtsysteem nauwelijks onderhoud.

Alles of niets… of gewoon beginnen?

De overheid stimuleert bedrijven nog steeds om van het gas af te komen. Voor het MKB zijn er aantrekkelijke subsidiemogelijkheden, zoals de ISDE-regeling en de Energie- investeringsaftrek (EIA). “Met zonnecollectoren is de eerste 60% besparing vrij makkelijk te behalen. Daarna wordt het lastiger. Sommigen ondernemers zeggen ‘het is alles of niets’. Wij zeggen: ‘Doe eerst wat makkelijk gaat!’ Daarna kun je altijd verder kijken en uitrekenen hoe je nóg meer kunt besparen. Maak gewoon een afspraak om uw mogelijkheden voor een collectorsysteem te bespreken. Of het nu gaat om het verwarmen van tapwater voor de dagelijkse schoonmaak, voor een krattenwasinstallatie of voor het verwarmen van het gebouw; er is veel meer mogelijk dan u misschien denkt.” Verzekeringstechnisch zal een collectorsysteem u geen belemmeringen opleveren. 

www.g2energy.nl

Op de foto: v.l.n.r. Peter, Dries en Arjan de Bruin

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022