Circulair gebruik van plastic voedselverpakkingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Circulair gebruik van plastic voedselver­pak­kingen

  • 07 februari 2022

Coalitie Food2Food 2.0 bestaat uit meer dan 30 ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen. 

Recyclen van eenmalige voedselverpakkingen is een urgent maatschappelijk probleem. Deze verpakkingen vertegenwoordigen ongeveer 40% van het plasticvolume in Nederland. Ze worden nagenoeg volledig geproduceerd uit fossiele grondstoffen (olie). Hergebruik leidt tot minder CO2 uitstoot. Plastic Pact NL vroeg in 2019 de projectgroep ‘Food2Food’ te onderzoeken welke technologieën geschikt zijn om plastics efficiënt te  scheiden uit afvalstromen. Daarbij is vastgesteld dat het digitale watermerk CurvCode veel potentie heeft. CurvCode is een digitaal watermerk ontwikkeld door technologiebedrijf FiliGrade uit Eindhoven.

Hoogwaardige sortering

Voor het gebruik van gerecycled plastic voor de productie van plastic voedselverpakkingen is goedkeuring vereist van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Zij hanteren stringente eisen voor verpakkingen van voedingsmiddelen. Gerecycled plastic moet voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Hoogwaardige sortering is een belangrijke voorwaarde om te voldoen aan de EFSA eisen. En dus voor de transitie naar een circulaire plasticketen.

CurvCode

Tijdens het testprogramma wordt de werking van CurvCode gevalideerd in industriële omstandigheden. Afronding van het testprogramma wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2022. Ook de voorstellen voor commerciële introductie moeten dan gereed zijn. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar de operationele en financiële effecten van transitie naar een circulaire plasticketen. Er wordt concreet uitgewerkt hoe deze nieuwe techniek kan doorgroeien naar marktacceptatie en commerciële toepassingen. De coalitie wil een tastbare bijdrage leveren aan oplossing van het plastic-probleem.

Dit project is een van 5 landelijke ‘Moonshot’ doorbraakprojecten die jaarlijks worden ondersteund door het Versnellingshuis. Het Versnellingshuis is een samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland en het Groene Brein. Het project wordt geleid door een onafhankelijke projectleider te weten Prof. dr. ir. Roland ten Klooster.

Deelnemende partijen: 

Avery Dennison, Bordex Packaging, Bliston Packaging, Bond Seafood, Cumapol/Cure, Dijkstra Plastics, FiliGrade Sustainable Watermarks, FrieslandCampina, Guillin, Haval, Hordijk Verpakkingen, Indorama/Wellman Recycling, Jumbo, Klöckner Pentaplast, Kornelis Caps and Closures, Meulendijks Packaging, Multivac, NNZ, Oerlemans Packaging Group, Paardekooper, Plato Product Consultants / University of Twente, Signature Foods, SPAR, Terbeke, TNOBrightlands, Material Center, Unilever, Veolia, Verstappen Advanced Packaging en Wageningen University & Research.

www.filigrade.com

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022