Zero downtime, maximum output bij Simons Halal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zero downtime, maximum output bij Simons Halal

  • 20 maart 2023
  • Door: Esther van der Lelie

Als voedingsproducent sta je vandaag de dag voor veel uitdagingen. Hoe realiseer je dan toch maximale output? Simons Halal Food koos voor een Repak verpakkingsmachine die de efficiency verhoogt, minimale stilstand kent én waarmee iedereen gemakkelijk kan werken.

Bij voedingsbedrijven is momenteel niet alleen het tekort aan personeel een uitdaging; ook de vele wisselingen met flexibele arbeidskrachten vragen om praktische oplossingen. Het is immers een vereiste om, ondanks het inwerken en de wisselingen, toch een constante productie te kunnen leveren. Machines mogen hierbij geen bottleneck vormen. Het productieproces is gebaat bij zero downtime, maximum output en een minimale bezetting van medewerkers die snel en gemakkelijk met deze machines kunnen werken. 

Efficiency en gebruiksvriendelijkheid

De hierboven geschetste situatie is herkenbaar voor Simons Halal Food. Het bedrijf verving in 2021 drie oude machines door één Repak Dieptrek verpakkingsmachine, die 11.000 verpakkingen per uur realiseert, 15 uur per dag. Het design is ‘hufterproof’, de bediening is eenvoudig en voor iedereen begrijpelijk, in eigen taal. Een uitkomst voor de verschillende verpakkingen die Simons Halal Food kent en waarvoor de machine snel omgebouwd kan worden. “We hebben een groeiambitie en zullen, als het zover is, zeker zo’n tweede verpakkingsmachine erbij aanschaffen”, vertelt Mike Verheijden, operationeel directeur, enthousiast. 

Mike Verheijden (l) en Eelco van Schaik.

Halal is de toekomst

Simons Halal Food is, zoals Mike aangeeft, een ‘toonaangevend bedrijf in halal’ met een productie van een half miljoen kilo vlees per week. Het bedrijf staat bekend om haar halal boterhamworst, halal knakworst, halal knoflookworst, halal gesneden vleeswaren en een assortiment premium halal convenience producten, dat ze exporteert naar onder meer Duitsland, Engeland, het Middellands zeegebied en Dubai. “We maken mooie producten waar een grote groep consumenten voor warmloopt. Als moslim heb je nu weinig keuze in halal kant-en-klaar producten en gemaksvoeding. Daar zit nog potentiële groei in.”

Zeker zijn van continuïteit

Voor de immer groeiende productie van halal vleeswaren wil Simons Halal Food maximale zekerheid op continuïteit behouden. Mike vertelt hoe zij dit aanpakken: “We kiezen voor strategische partners waarvan we overtuigd zijn dat ze technische knowhow en service kunnen bieden. De concurrentie in food is hoog, dus we moeten continu voorop blijven lopen. Wij zoeken partners die hierin meedenken en meegaan.”

Verpakken met Repak

Specialist in dieptrek verpakken, Repak, is de strategische partner op het gebied van verpakken. Eelco van Schaik, Area Sales Manager Repak, is sinds twee jaar betrokken bij de ontwikkelingen van Simons Halal Food. Hij ziet bij dit foodbedrijf bevestigd wat Repak aan klanten belooft: “Onze machines zijn zó makkelijk te bedienen, dat ook de flexibele schil medewerkers er goed mee overweg kan. Je hebt geen uren nodig om de gehele machine te kunnen bedienen, maar enkele minuten. Daarnaast leiden we wel een aantal operators op met meer kennis en kunde, zodat er bij eventuele veranderingen snel geschakeld kan worden. Dat zorgt voor ontzettend weinig downtime. De machine doet wat hij moet doen: veel goede verpakkingen produceren. Hierdoor is de Total Cost of Ownership laag en de Overall Equipment Effectiveness hoog.”

Uitgangspunten voor groei

Mike is blij met de samenwerking met Repak: “Als partners werken we goed en transparant samen. Wij en ook de technische medewerkers hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Vanaf de start, met een test in het experiencecenter en tijdens het ‘bouwen’ aan onze continuïteit, is er een fijne vertrouwensband ontstaan. We zien Repak als partner for life.” Eelco vult aan: “Die band willen we verstevigen door onze machines steeds beter en duurzamer te maken. Dit geldt voor de machine, de onderdelen, alsook voor de verpakkingen.” De huidige verpakkingen bij Simons Halal Food zijn van een recyclebaar plastic dat de gewenste houdbaarheid borgt. Mike uit de wens om in de toekomst dunnere folies te gebruiken. “Dat is een besparing op zowel kunststof als kosten.”

Eelco benadrukt dat Repak de technische en duurzame ontwikkelingen alert blijft volgen, maar dat robuustheid en hoge gebruiksvriendelijkheid van de machines altijd dé uitgangspunten zullen blijven. Want hoe de machine van de toekomst er ook zal uitzien, gemakkelijke bediening, zero downtime en maximum output zijn en blijven belangrijke voorwaarden om te kunnen blijven produceren en door te kunnen groeien. 

www.simonsholland.nl
www.repak.nl

Beeld: ©Bert Jansen Fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023