Wereldvoedseldag
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Wereldvoed­seldag

  • 14 oktober 2014
  • Door: Judith Witte

Op 16 oktober 2014 was het Wereldvoedseldag. Er is aandacht voor het plezier dat eten ons brengt, maar ook voor de uitdagingen die er liggen om de wereldbevolking te voeden met een gebalanceerd dieet: een onderwerp dat wetenschappers uit de hele wereld bezighoudt. Onlangs werd in Uruguay het International Congres of of Meat Science en Technology gehouden. Duurzamer produceren was vanzelfsprekend een van de hoofdonderwerpen. In dit nummer een verslag.

Niet alleen wetenschappers buigen zich over dit vraagstuk. Op 23 september lanceerde Nederland op de klimaattop in New York een wereldwijde alliantie voor meer voedselzekerheid door het gebruik van klimaatslimme landbouw. Premier Rutte en staatssecretaris Dijksma van Economische zaken verrichtten gezamenlijk het startschot van de alliantie, waar inmiddels 75 landen en organisaties als de Wereldbank zich achter hebben geschaard. Waar een klein land groot in kan zijn!

In 2050 moeten 9 miljard monden worden gevoed. Het doorzetten van de huidige productie creëert een voedseltekort van 70%. Een deel van de oplossing zit in het tegengaan van verspilling. Tijdens het Food Waste Symposium in Amsterdam op 6 november presenteert een denktank van conceptdenkers enkele concrete oplossingen.

Niet alleen voedselzekerheid, ook –veiligheid is een hot item. De afgelopen jaren waren er grote schandalen, waarvan de meest opvallende de uitbraak van Salmonella Thompson was, veroorzaakt door het eten van besmette gerookte zalm. Maar dat was niet het enige schandaal: in 2012 werden er 276 uitbraken geregistreerd bij de NVWA en het RIVM. Naar aanleiding van de problemen vond begin september in de Tweede Kamer zelfs een Rondetafelgesprek Voedselveiligheid plaats, met deelnemers uit wetenschappelijke hoek, toezichthouders en het bedrijfsleven. Uitgangspunt is dat consumenten recht hebben op veilig voedsel. Veilig voedsel is onlosmakelijk verbonden met optimale hygiëne. Als er goed wordt gereinigd, is er bovendien een kleinere kans op verspilling. En dat zijn mooi twee vliegen in één klap. (In dit verband uitsluitend figuurlijk bedoeld.)

Judith Witte
 
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2014