Voorkomen van bacteriën op vlees!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voorkomen van bacteriën op vlees!

  • 11 september 2018
  • Door: Alfred Klunder

Theo Legters, Manager Operations bij T. Boer en Zn. is gepokt en gemazeld in de vleesindustrie en heeft een heldere kijk op hygiëne. Zijn motto: ‘Ga geen symptomen bestrijden, maar pak het probleem bij de bron aan.”

Theo Legters gaat graag een stap verder in hygiënisch ontwerpen dan de actuele eisen voorschrijven. Samen met Henk Ter Avest van DGS in Haaksbergen ontwikkelde hij onlangs de nieuwe ‘Hygienic Slaughter Line (HSL) Chain’ (DGS-HSL-CHAIN) waarmee een nieuwe standaard wordt gezet: de nieuwe DGS-HSL-CHAIN wordt opgenomen in het DGS-HSL® concept.

Trendsetter

“T. Boer en Zn. is onderdeel van de VanDrie Group. We leveren aan de hele wereld, ook aan landen met de hoogste hygiëne- en voedselveiligheidseisen”, vertelt Theo. “Voedselveiligheid en houdbaarheid krijg je alleen op het allerhoogste niveau als je je goed verdiept in hygiëne-kwesties en weet wat en waar risico’s op bacteriële besmettingen bestaan”, stelt hij. “Alles in het productieproces moet kloppen en hygiënisch ontworpen zijn. Het personeel moet de voorschriften toepassen. Alleen dan is het mogelijk om een beheersbaar, voedselveilig proces te realiseren. Kortom; ga geen symptomen bestrijden, maar pak het probleem bij de bron aan.”

De door hem bij T. Boer en Zn. geïmplementeerde oplossingen worden door de keuringsinstanties van hygiëneprogramma’s vaak tot eis verheven. Je mag dan ook gerust zeggen dat hij een trendsetter is op dit gebied. Alles in de slachtlijn heeft zijn aandacht, van de manier van onthuiden en de luchtbehandeling tot en met de conveyors. Juist die laatste kunnen “het peper-en-zoutstelletje zijn van bacteriën”, aldus Theo. “Het roesten van een galvanisch verzinkte ketting, vet dat wel foodgrade is maar vuil aantrekt en de slechte reinigbaarheid zijn me een doorn in het oog.”

Over T.Boer en Zn.
T. Boer en Zn. startte in 1885 als familiebedrijf en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kalverslachterijen ter wereld; de enige kalverslachterij in Nederland met de koninklijke onderscheiding ‘Hofleverancier’. Jaarlijks verwerken zo’n 400 medewerkers in het bedrijf in Nieuwerkerk aan de IJssel meer dan 400.000 kalveren afkomstig uit de gecontroleerde, geïntegreerde keten van de Nederlandse VanDrie Group, waarvan T. Boer en Zn. onderdeel uitmaakt.

Begin jaren 60 van de vorige eeuw kocht Jan van Drie zijn eerste nuchtere kalf om te verwaarden. Nu vormt de VanDrie Group, met meer dan 25 bedrijven, de grootste kalfsvleesintegratie ter wereld. Ze zijn wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees én de grootste kalvermelkpoederproducent. VanDrie Group wil bovendien aan de hoogste hygiëne en voedselveiligheidseisen voldoen en hierin ook koploper zijn. Geleid door Safety Guard, een uniek systeem van integrale ketenbeheersing, worden jaarlijks circa 1,5 miljoen kalveren geslacht. Meer dan 95% daarvan wordt over de hele wereld geëxporteerd. Zo voorziet de VanDrie Group in ± 28% van de Europese behoefte.

www.t-boer.nl
www.vandriegroup.nl

Duurzame, hygiënische oplossing

In een samenwerking met Henk Ter Avest van DGS kwamen voedingsmiddelentechnologie, techniek en praktijkkennis samen. “Onze uitgangspunten waren een duurzame, goed te onderhouden en reinigbare ketting, die bestand is tegen zuren, zonder vet te hoeven gebruiken dat bacteriën aantrekt.” Teamwork leverde een nieuwe, duurzame RVS-ketting op zonder vet aan de buitenzijde. Henk Ter Avest: “Deze ketting kan eenvoudig in lijn gereinigd worden, ook met zuren.” Theo vult aan: “Met goed onderhoud is de levensduur van de ketting bovendien oneindig. Hij kan, deel voor deel met een reservestuk,  onderhouden worden tijdens normale uren onder goede omstandigheden. Ongeplande stilstand door kettingbreuk is in combinatie met het onderhoudsconcept tot nul gereduceerd. Deze oplossing sluit naadloos aan bij de bestaande gegalvaniseerd cardanische ketting. Zo kunnen we gefaseerd de bestaande conveyors ombouwen naar deze nieuwe standaard.”

Theo is dik tevreden over de samenwerking met DGS: “DGS wil innoveren en staat heel dicht bij ons als klant. Samen hebben we jaren praktijkervaring en een schat aan technologische kennis bij elkaar gebracht. Het is geweldig dat met deze oplossing een nieuwe standaard is gezet.”

Over DGS
DGS helpt met passie en toewijding zijn klanten om vleesverwerking en producthandling op een betrouwbare, efficiënte, hygiënische en diervriendelijke wijze uit te voeren, op basis van branchekennis en met een team van mensen met jarenlange technische ervaring. DGS ontwerpt, fabriceert, installeert en onderhoudt in deze branche innovatieve systemen en lijnen met een hoge mate van automatisering. DGS gelooft in partnerschap met klanten en leveranciers; om de branchekennis op peil te houden en om feedback te krijgen die bijdraagt aan het ontwikkelen van de beste oplossingen.

www.dgs-ps.nl


Bron: © DGS