Volautomatische verpakkingsafdeling Hoogvliet
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Volautomatische verpakkingsafdeling Hoogvliet

  • 11 oktober 2021
  • Door: Roderick Mirande

In Bleiswijk staat het gloednieuwe DC van Hoogvliet; state-of-the-art en klaar voor de toekomst. Leverbetrouwbaarheid, efficiency en kwaliteit c.q. hygiëne kregen bij het ontwerp topprioriteit. Alex Goedemondt, procesmanager bij Hoogvliet: “Ik ben nogal kritisch van aard.” 

‘Automatisering en robotisering bepalen de flow van je bedrijf’

Alex Goedemondt en Erik van Erk, senior consultant bij RBK Group, zijn goed geluimd. Daar hebben ze alle reden toe. In een samenwerking die ze vijf jaar geleden aangingen, is een state-of-the-art distributiecentrum gerealiseerd, met op de derde verdieping een ambachtelijke slagerij die de topkwaliteit levert waar Hoogvliet voor staat. Het pronkstuk? Een robotlijn die die topproducten inpakt, palletiseert en stapelt. En waar het automatiseringssysteem FOBIS® van RBK van elk grammetje vlees weet welke weg het aflegt tussen slachthuis en supermarktkassa. Dat betekent ongekende verbeteringen op verschillende gebieden. 

Kans

“Het is een kans die je maar eens in de zoveel tijd krijgt”, glundert Hoogvliet-veteraan Alex (27 jaar in dienst), “want alleen bij nieuwbouw kan je alles zo naar je hand zetten dat je voor de komende 25 jaar klaar bent.” Het vorige DC in Alphen a/d Rijn, inclusief slagerij, was 25 jaar oud. “Daar zijn tussentijds weliswaar verbeteringen doorgevoerd, maar je loopt een keer tegen grenzen aan. Je kunt je dus voorstellen hoe blij we waren toen we de kans kregen om in Bleiswijk iets nieuws neer te zetten.”

Bedrijfswaarden

Bij zoiets groots moet je je als bedrijf afvragen, ‘wat vinden wij eigenlijk belangrijk?’ Nou, Hoogvliet is een familiebedrijf pur sang en dat brengt bepaalde waarden met zich mee. Bijvoorbeeld dat je erin zit voor de lange termijn. Alex: “Duurzaamheid voorop. Het gehele dak is belegd met zonnepanelen, het grootste deel van onze energiebehoefte wekken we zelf op. Bovendien is het een heel waterzuinig gebouw. De toiletten worden bijvoorbeeld doorgetrokken met regenwater.” Goed voor je mensen zorgen is ook één van die familiewaarden. Daarom heeft iedereen buitenlicht, óók in de productieruimte. Maar de grootste stap vooruit is toch wel het arbo-technisch werken. Door het verwezenlijken van een geheel nieuwe robotlijn, hoeven mensen veel minder repeterend werk te doen, en is zwaar werk - kratten tot twintig hoog stapelen - overbodig gemaakt. 

Constante workflow

Er waren meer factoren van belang. De drie topprioriteiten die Erik meekreeg, waren leverbetrouwbaarheid, efficiency en kwaliteit c.q. hygiëne. Want we weten allemaal, als je een supermarktklant chagrijnig wil krijgen, moet je vooral voor een leeg (koel)schap zorgen. Erik: “Bij alles wat je doet in een DC, moet je je dan ook steeds afvragen, wat doet het voor de leverbetrouwbaarheid? Voorheen werd een vleesproduct nog met de hand in bakjes gedaan, verzamelbakken werden met de hand gestapeld en naar de opslagkoeling gebracht. Door de verregaande automatisering met FOBIS® is er een veel meer constante workflow. Het tempo is altijd hetzelfde, robots hebben geen pauze. Dat komt de continuïteit zeer ten goede.”

Volautomatisch

Het werk wordt nu goeddeels gedaan door zeven ‘pick-and-place-robots’, een robot die opstapelt waarna gestapeld, getransporteerd en genivelleerd wordt, om te voorkomen dat de ene stapel hoger wordt dan de andere om ten slotte ook automatisch te palletiseren. Maar het denkwerk dat daaraan voorafgaat, wordt gedaan door het automatiseringssysteem. RBK werd al in de vorige Hoogvliet-slagerij betrokken bij automatiseringsprojecten. “Dat was in de tijd dat pen en papier nog hoogtij vierden in productie”, zegt Erik, “destijds volgde de automatisering het bestaande systeem. Maar bij nieuwbouw begin je andersom. Je kijkt vanaf het eerste ontwerp ook naar IT, want automatisering en robotisering bepalen de flow van je bedrijf.” 

Je ziet aan Erik dat hij content is met het resultaat. “Álles gaat nu automatisch. FOBIS® smelt de diverse gerobotiseerde systemen samen tot een naadloos geheel waarbij iedereen precies weet hoeveel van welk product waarheen moet. Als de bestelling klaar is en op een pallet staat, wordt deze automatisch gelabeld en dat label wordt meteen digitaal opgestuurd naar het DC. Het mooie is dat de productie onafhankelijk van inpak wordt ingepland. Zo kan ook veel efficiënter gewerkt worden.”

Veeleisend 

Alex Goedemondt geeft het volmondig toe: “Ik ben nogal kritisch van aard.” Erik lacht: “Dat kan ik bevestigen.” Misschien wil Alex soms ook dingen die onmogelijk zijn. “Ik kan behoorlijk veeleisend zijn ja. Maar de samenwerking met RBK geef ik volmondig een acht. Ze hebben de kennis en kunde in huis en ook het geduld om met een veeleisende klant als Hoogvliet om te gaan.” Hij is ook lovend over Maurice van Mierlo, ICT-consultant bij RBK. “Als ik ’s avonds doodmoe thuiskwam, terwijl ik die middag een vraag bij Maurice had achtergelaten, kreeg ik ’s avonds om tien uur nog een berichtje van hem. ‘Het is gelukt, we gaan het morgen testen.’ Dat is natuurlijk helemaal top!”

www.hoogvliet.com
www.rbk.nl

Hoofdfoto: Erik van Erk (l) en Alex Goedemondt 
Beeld: ©Roel Dijkstra fotografie

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021