Voedingsindustrie optimistisch over omzetontwikkeling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­in­dustrie optimistisch over omzetont­wik­keling

  • 09 juni 2022
  • Door: Ron Duijkers

Ruim 35 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie verwacht een hogere omzet in het tweede kwartaal. Sinds de start van de huidige CBS-publicatiereeks in 2012 waren de verwachtingen nog niet zo hoog gespannen. Amper 6 procent van de ondernemers gaat uit van een lagere omzet vergeleken met het eerste kwartaal, terwijl 59 procent denkt dat de omzetten gelijk zullen blijven. De hoge omzetverwachtingen hangen samen met de massaal uitgesproken verwachting dat de prijzen in de voedingsindustrie in het tweede kwartaal gaan stijgen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-conjunctuurcijfers door onze redactie.

Meelindustrie koploper 

In de meelindustrie denkt 64,3 procent van de ondernemers dat de omzet in het tweede kwartaal zal stijgen. In geen enkele andere deelbranche van de voedingsindustrie voorspellen zoveel ondernemers een toename van de omzet. Andere deelbranches waar de omzetprognoses hoog gespannen zijn, zijn de spijsoliën- en vettenindustrie (50,3 procent), de groente- en fruit verwerkende industrie (48,3 procent) en de slachterijen en vleeswarenindustrie (40,2 procent). In de visverwerkende industrie neemt “maar”18 procent van de ondernemers aan dat de omzet in het tweede kwartaal gaat stijgen.

In de voedingsindustrie voorziet slechts 5,9 procent van de ondernemers een omzetdaling in het tweede kwartaal. In de spijsoliën- en vettenindustrie en in de zuivelindustrie denkt zelfs geen enkele ondernemer aan een omzetdaling. Bij de slachterijen en vleeswarenindustrie (13,6 procent) en de visverwerkende industrie (12,0 procent) scoort het aantal omzetpessimisten het hoogst. In de diervoederindustrie voorspelt bijna 18 procent  van de ondernemers een omzetdaling.

Driekwart ondernemers in voedingsindustrie voorspelt hogere prijzen in tweede kwartaal, geen enkele ondernemer lagere prijzen 

Fors gestegen energieprijzen en oplopende schaarste aan grondstoffen als gevolg van de Oekraïne oorlog zorgen voor prijsstijgingen in de voedingsindustrie. In totaal 74,7 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie verwacht dat de prijzen in het tweede kwartaal verder gaan stijgen. In de zuivelindustrie verwachten de meeste ondernemers (87,2 procent) stijgende prijzen Daarna volgen de brood- en deegwarenindustrie (79,4 procent), de slachterijen en vleeswarenindustrie (74,2 procent) en de visverwerkende industrie (70,8 procent). In geen enkele deelbranche van de voedingsindustrie waren ondernemers te vinden die in het tweede kwartaal een prijsdaling verwachten.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022