Door een wereldwijde krappe melkaanvoer blijven de zuivelprijzen op hoog niveau. Globaal blijft de importbehoefte van China een grote onzekere factor. Ook de oorlog in Oekraïne heeft veel invloed. Dit zorgt voor hogere kosten in de gehele zuivelketen. Deze prijsstingingen zijn nog niet volledig doorberekend naar de consument. Rabobank verwacht de komende kwartalen veel verandering.
De gemiddelde melkprijs in de EU is sinds januari gestegen met 6,5%. De melkprijs zal de komende maanden nog verder stijgen. In welke mate zuivelverwerkers melkprijzen kunnen verhogen, verschilt en is afhankelijk van de product-markt combinatie.
Daarnaast valt op te maken dat in het eerste kwartaal de biologische melkprijs gemiddeld met 2,8% is gestegen. In deze periode daalden zelfs de biologische melkprijzen in Frankrijk, Spanje en Portugal. Deze vraaggestuurde markt is beduidend minder gevoelig voor de ontwikkeling van de wereldwijde melkprijzen, en wordt vooral bepaald door regionale omstandigheden van vraag- en aanbod.
De export van de voornaamste Europese zuivelproducten daalde in het eerste kwartaal van 2022 over de gehele breedte. Ook voor het tweede en derde kwartaal verwachten de analisten een daling van de export. Met belangrijkste oorzaken een beperkt aanbod van melk, regionale prijsverschillen en hoge kosten voor logistiek. Rabobank verwacht dat de importbehoefte van China in de tweede helft van 2022 daalt met 37%, door de groeiende binnenlandse voorraad en aanhoudende productiegroei.
De melkproductie in Nederland daalde in het eerste kwartaal van 2022 met 2,3% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook het tweede kwartaal startte met een negatieve groei. In april is 2,6% minder melk aangeleverd vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
Analyses van Rabobank laten zien dat de toename van de liquiditeit bij melkveebedrijven niet zo hard stijgt als je zou mogen verwachten, gezien de actuele melkprijs. Hier zijn diverse redenen voor. Sommige ondernemers hadden nog wat in te halen vanuit afgelopen jaren, waarin de marges gemiddeld laag waren. Anderen hebben investeringen gedaan omdat het nu kan en soms ook noodzakelijk is. Daarnaast zijn op veel bedrijven de kosten gestegen, waardoor margegroei beperkter was. Maar met de huidige melkprijs zorgt het wel voor een verbetering van de financiële positie. Een ontwikkeling die noodzakelijk is om mogelijke (toekomstige) tegenvallers op te vangen, bijvoorbeeld de stijgende rente.
Bron: Rabobank