Vis events & trends
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vis events & trends

  • 13 november 2018

Belangrijke gebeurtenissen 2017

Zware metalen: 149 +39% t.o.v. 2016
Kwik in zwaardvis uit Spanje
47 gevallen (-13%)
Kwik in haaien uit Spanje
24 gevallen (+380%)
Kwik in zwaardvis uit Vietnam
20 gevallen (+150%)
Kwik in haaien & zwaardvis uit Mozambique
0 gevallen (dis.)
Kwik in zwaardvis uit Indonesië
7 gevallen (+75%)
Kwik in zwaardvis uit Sri Lanka
6 gevallen (her-app.)
Kwik in haaien uit Vietnam
3 gevallen (her-app.)
Histamine: 64 +64% t.o.v. 2016
Histamine in tonijn uit Spanje
25 gevallen (+150%)

Parasieten: 41 +86% t.o.v. 2016
Anisakis in verschillende vissen uit Spanje
19 gevallen (+850%)

Diergeneesmiddelen: 13 +30% t.o.v. 2016
Oxytetracycline in zalm uit Chili
4 gevallen (app.)
Groene malachiet in meerval uit Vietnam
3 gevallen (her-app.)
Listeria mono: 23 -32% t.o.v. 2016
Listeria monocytogenes in zalm uit Noorwegen
6 gevallen (+600%)
Listeria monocytogenes in gerookte zalm uit Polen
2 gevallen (-67%)
Listeria monocytogenes in gerookte zalm uit Nederland
0 gevallen (disp.)


Risicobeoordeling

EC Safe Seafood: Consumentengids 2017²
EFSA: Scientific Opinion 2015³
Kwesties in visproducten

Belangrijkste kwesties over visproducten
Farmaceutische producten (diclofenac, diazepam, azithromycine); persoonlijke verzorgingsproducten (galxolide, UV-filters); giftige stoffen (anorganisch arseen, organisch kwik, cadmium); polycyclische aromatische koolwaterstoffen; broomhoudende brandvertragers; perfluorverbindingen; weekmakers (bisfenol A, ftalaten, polychloorbifenylen); mariene biotoxines (azaspiraciden, okadaic zuur, tetrodotoxine)
Vis & Methyl kwik
Voordelen t.o.v. risico’s van het eten van vis
Kwestie
Sommige bevolkingsgroepen bereiken de toelaatbare wekelijkse inname voor methylkwik vóór de aanbevolen wekelijkse inname van vis
Aanbeveling
Peuters, kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten de consumptie van vissoorten met een hoog gehalte aan methylkwik, zoals zwaardvis, snoek, tonijn en heek beperken.

Bron: © Merieux Nutrisciences