Grenzeloos

Grenzeloos

  • 13 November 2018
  • Door: Judith Witte

Automatisering, digitalisering en robotisering leveren bijzonder handige tools en oplossingen, ook voor de voedingsindustrie. Oplossingen die onder andere helpen de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen, een beter inzicht te krijgen in de bedrijfsprocessen, en werkomstandigheden van personeel te verbeteren en te verlichten.

Om goed beslagen ten ijs te komen, bestudeer ik recente rapporten over trends en ontwikkelingen, kijk en beluister discussieprogramma’s en documentaires over Smart Industry, het Internet of Things, blockchain, Kunstmatige Intelligentie en vision technology. Gaandeweg borrelen er steeds meer vragen op.

Want hoe gaan we om met de steeds verdergaande digitalisering van de wereld om ons heen? Digitalisering laat grenzen vervagen; voorbij de muren van bedrijven en overheden, over landen heen. We zijn continu ‘connected’, altijd en overal door een draadloos web met elkaar verbonden. De ontwikkelingen gaan razendsnel! Harry Jekkers van het Klein Orkest zong in 1984 nog: ‘Alleen de vogels vliegen van Oost naar West-Berlijn’ en dat is nog maar vijfendertig jaar geleden. Inmiddels vliegen er ontelbaar veel bits en bytes net zo makkelijk de hele wereld over. Data met informatie over jou en mij, de buren, bedrijven, producten en diensten. Bijna iedereen maakt onbekommerd gebruik van de cloud, internet en social media. Maar wie bepaalt wat we daar zien? En daarmee hoe en waarover we onze gedachten en meningen vormen? Wat we willen delen of juist geheim willen houden?

Het is zomaar een greep uit de vragen die me bezighouden. Vragen waar ook het NEN en TNO zich over buigen, want zoveel vernieuwing vraagt om kaders, nieuwe afspraken en normen om de veiligheid te waarborgen.

Ondanks alle cybertaal blijven we in deze editie gewoon lekker praktisch. Want wij houden ervan om praktijkverhalen te delen. Verhalen van ondernemers zoals u, met tips en tricks waar je wat aan hebt. Wat gaat goed en waar moet nog aan gesleuteld worden? Wat levert automatisering en digitalisering de ondernemers in food op?

Het zijn verhalen die nog steeds (volgens de nieuwste technieken, dat wel) gedrukt worden op papier. Want de liefhebbers van het vakblad zijn ondanks de digitale vooruitgang vooralsnog springlevend. Natuurlijk verschijnen we ook digitaal, kijk maar op www.vakbladvoedingsindustrie.nl. Delen van de verhalen is vrij en mag altijd. Laat de bits en bytes maar vliegen!

Judith Witte

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018