Van deurbeleid tot duurzaamheidsbeleid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van deurbeleid tot duurzaam­heids­beleid

  • 15 juni 2020
  • Door: Janneke Vermeulen

Een deur lijkt zo’n eenvoudig element in het bedrijfspand. Maar een goede deur draagt bij aan productiesnelheid, hygiëne, voedsel- en personeelsveiligheid en duurzaamheidsdoelstellingen. “Deze deuren zorgen voor een goede klimaatbeheersing.” 

‘High-care area - No access’ staat in koeienletters op de snelloopdeur tussen de high-care en low-risk afdeling. Eronder is een verbodsbord afgebeeld. Je kunt er niet omheen: de afdeling achter deze deur is verboden toegang voor onbevoegden. “Hier werken productiemedewerkers van verschillende nationaliteiten. Een klein Nederlands of Engels verbodstekstje naast de deur wordt dus niet altijd opgemerkt. Voorheen liepen de medewerkers te makkelijk in en uit. Zonder slechte bedoelingen, maar het is niet bevorderlijk voor de hygiëne en de voedselveiligheid. We moesten duidelijker communiceren,” aldus Ronald Koenders, Director Operations Retail bij Vion Food Group bij de locatie Encebe in Boxtel, Noord-Brabant. 

Eindgebruiker 

“De eindgebruikers van onze deuren zijn altijd ons uitgangspunt. De grote tekst en het verbodsbord op de Dynaco snelloopdeuren die wij geleverd hebben, bleken in dit geval een praktische oplossing voor het in- en uitlopen van het personeel. Andere pluspunten van deze deuren voor de eindgebruiker, zijn dat ze crashbestendig en zelfherstellend zijn dankzij een reïntroductieblok. Het deurblad keert automatisch terug in zijn geleiders, zonder herstelkosten of productieonderbreking. De kans op beschadigingen, aanrijdschades en persoonlijk letsel is nagenoeg uitgesloten,” vertelt René Sanders. Hij is als Product Accountmanager werkzaam bij Alsta Nassau, een bedrijf dat al decennialang onder andere overheaddeuren, snelloopdeuren, dockequipment en brandwerende deuren produceert en levert aan industrie en particulieren. “Van de boer om de hoek, tot grote productielocaties in binnen-en buitenland; wij regelen alles rondom de logistieke toegang,” aldus Sanders. Het bedrijf, dat eveneens is gevestigd in Brabant en door heel Nederland actief is, levert niet alleen aan de voedingsindustrie. Zo hebben ook de lucht- en scheepvaart, farmaceutische industrie, autobranche, hulpverlenende diensten en distributiecentra de deuren van Alsta Nassau in gebruik. 

Temperatuurbeheersing en snelheid

In de vleesbranche gelden uiteraard specifieke eisen. Zo is temperatuurbeheersing en het voorkomen van tocht zeer belangrijk, ook bij Vion. Op de high-care afdeling is een hogere druk aanwezig om te voorkomen dat er bacteriën kunnen binnendringen. Een goede afsluiting tussen de high-care en low-risk afdelingen en de continuïteit daarvan is essentieel voor de voedselveiligheid. Sanders: “De Dynaco snelloopdeuren bevatten geen gaten en kieren, het materiaal is waterafstotend en de onderzak is afgesloten zodat er geen water en zeep in kan lopen. Ze laten dus geen tocht, vuil en schoonmaakmiddel door en zijn goed te reinigen. Dat geldt ook voor de RVS kappen die over de zijgeleiding, aandrijving en wals zijn geplaatst. En de deuren openen met een snelheid van 1,2 meter per seconde en sluiten weer met 0,5 meter per seconde. Door een nieuwe besturingstechniek kan dit bij nieuw te plaatsen deuren overigens nóg sneller. Kortom: deze deuren lenen zich perfect voor bedrijven die hun pand willen verduurzamen.” 

Ook Vion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het bedrijf laat zien op dit gebied vooruitstrevende keuzes te maken. Zo richt de vleesfabrikant zich op het duurzaam produceren van traditioneel vlees. Ook lanceerde Vion eind vorig jaar de start-up ME-AT. Deze tak richt zich op het ontwikkelen van veganistische vleesvervangers die de smaak, textuur en het mondgevoel van vlees evenaren. De producten zijn dit jaar op de markt gebracht. Met ME-AT verbreden ze de definitie van vlees en kunnen ze de groeiende groep flexitariërs tegemoetkomen in hun vraag naar alternatieve eiwitten. 

Responsetijden 

Ook de aanschaf van de Dynaco snelloopdeuren passen binnen het duurzaamheidsbeleid van Vion. “Ze zorgen voor een goede klimaatbeheersing en dragen dus bij aan minder energieverbruik en lagere kosten,” aldus Peter van Eijk, Assistent Manager Technische Dienst bij Encebe Vion. De voordelen voor de eindgebruiker en de energiebesparende eigenschappen waren niet de enige redenen voor de aanschaf van de deuren. Van Eijk: “De service van Alsta Nassau is geweldig. Op meerdere locaties van Vion hangen al zeker tien jaar deuren van het bedrijf, dus hun producten en werkwijze zijn bij ons bekend. Ze bieden toegang tot een exclusief assortiment van Dynaco. Na de eerste aankoop in 2018 van de snelloopdeur hebben we er nog drie besteld voor onze locatie in Boxtel. Ook de responsetijden van het bedrijf zijn echt goed. Ze zijn altijd bereikbaar en als zich een technisch probleem of een storing voordoet, staat er binnen no-time een monteur op de stoep.” Sanders: “Over het hele land hebben we 60 monteurs beschikbaar. Die garanderen een merkonafhankelijke service, dus ook voor deuren die niet door ons geleverd zijn. En ze staan 24/7 klaar.” Dat beaamt Van Eijk: “De laatste drie deuren zijn op zaterdag gemonteerd, zodat de productie op doordeweekse dagen gewoon door kon draaien. Dat geeft aan hoezeer ze meedenken!” 

www.alsta-nassau.nl
www.vionfoodgroup.com

Beeld: © fotopersburo Bert Jansen

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie juni 2020