Ambachtelijke producten industrieel geproduceerd
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ambachtelijke producten industrieel geproduceerd

  • 15 juni 2020
  • Door: Xandra Veltman

Vleesbedrijf Van Essen is verhuisd van Den Nul naar Raalte, waar ze een pand ultramodern hebben ingericht. Eigenaar Paul van Essen: “Een logistiek en technisch hoogstandje. Al het leidingwerk is van RVS en overal kan ik in een handomdraai machines toevoegen.” 

Vleesbedrijf Van Essen verwerkt wekelijks circa 20.000 kilo vlees voor maaltijdbereiders, food services, retail en grossiers. Maalproducten en worstsoorten vormen de hoofdmoot. Een aantal streekproducten in supermarkten komen uit zijn bedrijf, overwegend onder private label. Het bedrijf gebruikt hoofdzakelijk Nederlands vers- en diepvriesvlees van rund, varken en kip. Seperatorvlees komt er niet in.

Opnieuw opgebouwd

De vraag groeit en de locatie in Den Nul werd te klein. Een pand in Raalte bood uitkomst, vertelt Paul van Essen: “Een casco met kantoren met een onder- en bovenverdieping van 1.000 m2 plus een productiehal van ruim 3.000 m2 op een terrein van 7.000 m2. Op 2 december 2019 kregen we de sleutels, op 28 april 2020 startte de productie in Raalte. In de maanden daartussen is het pand volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Nu staat er een ultramodern vleesverwerkingsbedrijf.” 

Hart van het bedrijf

Het bedrijf heeft een uitgekiende routing en tot zestig procent uitbreidingsmogelijkheden zonder ingrijpend te hoeven verbouwen. Het ‘hart’ van het bedrijf bevindt zich op de circa 3000 m2 manshoge zolderverdieping die alle werkruimtes daaronder overlapt. Hier ligt het RVS ringleidingsysteem, overzichtelijk en op alle plekken goed bereikbaar. Waar nodig wordt van daaruit afgetapt naar apparatuur, heet en koud tapwater, perslucht, gas en elektra. Van Essen is trots. “Al ons leidingwerk is van RVS. Onverslijtbaar, superstrak, hufterproef en snel en goed te reinigen. Dat is te danken aan de samenwerking met Lets bv in Dronten.” 

“Je kunt in een voedingsmiddelenbedrijf niet zomaar even een leiding aanleggen”, zegt Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur van Lets bv. “Als je een tapwatersysteem gaat uitleggen moet je van tevoren punten bepalen, weten hoeveel capaciteit de machines nodig hebben en waar mogelijke drukverliezen kunnen optreden. Doe je dat goed, dan kom je - ook bij uitbreiding - geen problemen tegen.”  

Desinfecteren

Voor het vleesbedrijf is het belangrijk dat ze aan huidige en toekomstige wet- en regelgeving voldoen en hygiënisch kunnen werken. RVS kan thermisch en chemisch worden gedesinfecteerd. Paul: “We kunnen chemicaliën koppelen aan het begin van de leiding en door de ringleiding spoelen. Naspoelen met schoon water en de leiding is clean. Dus geen bacterievorming meer. Ik had al apparatuur van Lets. Onverslijtbaar. Zij hebben alle bestaande apparatuur opnieuw aangesloten en gezorgd voor een extra hygiënesluis, uitbreiding van het schuim-/desinfectiesysteem en zelfs RVS aanrijdbeveiliging. Ik ben in alle opzichten ontzorgd.”

Rondleiding

Guustaaf is net zo enthousiast als Paul. Hij loopt mee door het gebouw, beginnend bij de entree met aansluitend de kantoren. Daarachter zit de techniekruimte en verder lopend maken we letterlijk een ronde door de ruimtes in het gebouw. Logistiek is het een goed doordachte route voor transport en verwerking, met boven onze hoofden, onzichtbaar, het ringleidingsysteem. We komen door de hygiënesluis en langs de diepvries voor 250 pallets. We passeren de gekoelde luchtgezuiverde ruimte voor afvalcontainers. Dan komt het ‘echte werk’: de ruimte voor deegbereiding en de worstmakerij. Strakke vloeren, strakke wanden en strak leidingwerk van en naar elke machine, plus in elke ruimte een schuim-/hogedruk reinigingsunit. De muren worden dagelijks geschuimd en daarna met 80 Bar hogedruk schoongespoten. 

Snufjes

Grappig is om ‘snufjes’ te ontdekken, zoals bij de twee wolven. Daar is een zelfbedacht systeem om de precieze hoeveelheid koud water in te stellen die met een swingbuis boven de wolf aan het vlees wordt toegevoegd. Net zo opvallend is de RVS aanrijdbeveiliging in de panklaar-afdeling, waar onder meer hamburgers, sla- en rundervinken worden gemaakt. Tussen deze twee grote werkruimtes bevindt zich de dieptekoeling waar vers vlees bij -2,5 °C klaargezet wordt ter bereiding. 

Krattenwasser

Achter de panklaar afdeling ligt de grote gaarkeuken met steamers, kookketels en rookkasten, allemaal meeverhuisd, zegt Van Essen. “De rookkasten staan nu een meter van de muur zodat we ze rondom kunnen reinigen.” Shockvriezers, uitwasemruimte en koelcel voor de eindproducten volgen. Om ten slotte, de cirkel is bijna rond, uit te komen bij de kleedkamers en de ruimte met de eveneens meeverhuisde krattenwasser die volop draait om kratten en roosters te reinigen. 

Een ambachtelijk no-nonsense familiebedrijf in een toekomstgerichte werkomgeving, zo vatten Guustaaf Hoekstra en Paul van Essen het samen. Waaraan Paul toevoegt: “Wij maken met industriële machines op ambachtelijke wijze een goed product. En hier kunnen we nog jaren vooruit.”

www.vleesbedrijf-vanessen.nl 
www.letsbv.nl

Beeld: © fotobureau Hissink

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie juni 2020