Van buitenaf en van binnenuit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Van buitenaf en van binnenuit

  • 15 mei 2020
  • Door: Herman Bessels

Voedselveiligheid van buitenaf

Het wordt tijdens deze coronacrisis ijzig duidelijk dat we forse risico’s lopen, ook wat betreft de voedselveiligheid. Het is bekend dat direct contact met insecten en (besmette) dieren door beten, steken en met uitwerpselen, kan leiden tot ziekten. Van alle infectieziekten in de laatste 10 jaar komt 75 procent van dieren. De ‘levende’ markten in Azië en Afrika met gekooide maar oorspronkelijk in het wild levende dieren, zijn brandhaarden van zoönotische infectieziektes. Maar we gaan nu niet met de vinger alleen naar anderen wijzen; ook dichterbij zijn er problemen. De mens is met zijn reisgedrag een kei in het verspreiden van ziektes. Kijk maar naar de ellende met de varkenspest die we maar niet onder controle krijgen. Bedrijven en landen zullen steeds vaker op slot moeten, willen we veilig voedsel kunnen blijven produceren. Voedsel dat uit méér bestaat dan alleen wortels en knollen. Méér voedsel ook, voor de groeiende wereldbevolking.

Voedselveiligheid van binnenuit

Ondertussen bouwen we vooral aan onszelf, en dat bedoel ik niet positief.  Er sterven substantieel meer mensen aan te veel, dan aan te weinig calorieën. Meer dan twee miljard volwassenen en kinderen, bijna een derde van de totale wereldbevolking, hebben gezondheidsproblemen door hun gewicht. De consument is gewend geraakt aan veel vet, suikers en zout, en aan snel. Hap, slik, weg. We kauwen ons voedsel nauwelijks. En wie een normaal gewicht heeft, wordt al gauw uitgemaakt voor scharminkel. Ons eetgedrag, inclusief het soort eten dat we nuttigen, is het nieuwe roken.

Deze crisis zet veel zaken op scherp wat betreft de risico’s die we lopen. Bedrijven die vergaand geautomatiseerd zijn liggen een stap voor omdat er fysiek minder mensen werken. De anderhalvemetermaatschappij zal ingrijpende consequenties hebben voor de foodproductiebedrijven. Er ligt voor ons architecten een enorme uitdaging hoe we dat allemaal op een haalbare en betaalbare wijze moeten vormgeven en toch voedselveilige bedrijven maken.

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs BV

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020