Nocotech desinfecteert grondig
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nocotech desinfecteert grondig

  • 15 mei 2020

Nocotech, vier jaar geleden op de Nederlandse voedingsmiddelenmarkt geïntroduceerd door Simpel Desinfecteren, desinfecteert grondig. De droge damp is biologisch afbreekbaar en het systeem is veilig voor mens en milieu.

Medische sector voorrang 

De Nocotech-desinfectiemethode wordt in de voedingsindustrie door steeds meer bedrijven ingezet bij het beheersen van de microbiologische risico’s. “Omdat de methode óók effectief is tegen het nieuwe coronavirus COVID-19, draait de fabrikant van Nocotech-machines in Frankrijk op volle toeren om te voldoen aan de enorme vraag”, zegt Robert Kostrubiec van Simpel Desinfecteren. “Wereldwijd levert onze fabrikant aan ziekenhuizen die de methode inzetten om onder andere intensivecare-afdelingen en quarantaineruimtes te desinfecteren.” 

“Het spreekt voor zich dat de medische sector prioriteit krijgt in uitlevering. De levertijd van machines bestemd voor de voedingsindustrie is daardoor tijdelijk wat langer. Om defecten op te vangen, hebben we altijd machines in depot als back-up. Voor nieuwe klanten wordt een aantal van deze machines nu ook ingezet om de verlengde levertijd te overbruggen. Zo kunnen ze toch snel aan de slag met de Nocotech-methode.

De Nocolyse Food-vloeistof hebben we ruim op voorraad en ook de fabrikant kan volop blijven produceren. De voedselveiligheid voor onze klanten komt dan ook niet in gevaar.” 

Foto: Oppervlakte-proeven: voor en na behandeling

Gemiddeld een  9,2

Meten is weten. Daarom vroeg Simpel Desinfecteren aan klanten hun tevredenheid over de desinfectiemethode uit te drukken in een cijfer (1 t/m 10). Ze legden hen een zestal onderwerpen voor. Onderstaand de reacties samengevat in een gemiddeld cijfer. 

  • Klanten waarderen de effectiviteit van ons desinfectiesysteem met een 9.1. De ervaring is dat bij periodiek gebruiken (dagelijks tot wekelijks), de infectiedruk afneemt. 
  • De veiligheid van de Nocotech-methode voor medewerkers wordt gewaardeerd met een 9.5. Klanten hechten veel waarde aan veiligheid. Medewerkers moeten er veilig mee kunnen werken.
  • Gemak in gebruik krijgt een 9.4. Desinfectie is een belangrijk onderdeel in het schoonmaakproces waar de kans op fouten maken voorkomen moet worden. Een eenvoudig bedienbare machine is daarbij essentieel. 
  • Klanten waarderen de service van Simpel Desinfecteren op deze punten met een 8.7. Betrokkenheid, advies op maat en snel handelen bij een probleem vinden zij belangrijk. 
  • Verbeterde microbiologische resultaten: alle klanten gaven aan betere microbiologische resultaten te hebben dan voorheen. Listeria, Salmonella, en nu ook COVID-19 mogen geen issue meer zijn. 
  • Bereidheid tot aanbeveling: Alle klanten gaven aan bereid te zijn deze methode aan te bevelen.


Ctgb-toelating essentieel

“Er zijn leveranciers van desinfectantia die claimen dat hun middelen ook met onze Nocotech-machines gebruikt mogen worden,” vertelt Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren. “Laten we daar direct heel duidelijk over zijn: dit is nooit het geval!”

“Onze Nocotech-desinfectiemethode is de enige die een Ctgb-toelating heeft om waterstofperoxide te mogen vernevelen in de voedingsindustrie”, vervolgt hij. “Onze methode is daarom uniek. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden beoordeelt of deze middelen veilig zijn voor mens, dier en milieu.  De Ctgb-toelating van onze vloeistof geldt altijd en alleen in combinatie met onze machines. Alleen dan is het als methode wettelijk toegestaan. Andere combinaties dus niet.”

Hoe werkt Nocotech ook alweer? Hugo: “De vloeistof wordt door de machine in contact gebracht met geïoniseerde, verwarmde lucht  waardoor er een droge damp ontstaat van OH₋ ionen. Deze ionen zijn superoxides die in korte tijd een vernietigende werking hebben op alle micro-organismen. De contacttijd is minimaal 30 minuten en naspoelen is niet nodig.”

Foto: Robert Kostrubiec (l) en Hugo ter Hoeve

De toekomst in met Nocotech

Circa 130 bedrijven in de voedingsindustrie gebruiken inmiddels onze desinfectiemethode, vertellen Robert en Hugo niet zonder trots. “Zaak om een volgende stap te zetten in de professionalisering van onze apparatuur vonden wij. Zo hebben we besloten om het verificatieproces te automatiseren. Dat betekent dat onze klanten niet langer handmatig het verbruik hoeven te controleren of te registreren. Dat blijft immers mensenwerk dat onnodig veel tijd kost en waardoor de kans op fouten toeneemt.”

Dashboard

Voor een optimale verificatie, rusten ze de Nocomax en het Nocomax-wandmodel uit met een dashboard. Daarmee kunnen klanten realtime zien of de machine werkt en kan de machine op afstand worden gestart of gestopt. Via een registratiesysteem wordt bovendien het aan- en uitgaan van de machine geregistreerd en hoe lang de machine werkt. Hierdoor wordt direct het verbruik bepaald en kun je op het dashboard aflezen wanneer de can vervangen moet worden. De Nocospray had al een registratiesysteem. 

“De ontwikkeling van het dashboard is vergevorderd, maar de coronacrisis even 'on hold' gezet. Zodra COVID-19 voldoende onderdrukt is en wij weer van start kunnen, laten wij dit onze klanten natuurlijk meteen weten!”    

www.simpeldesinfecteren.nl

Beeld veiligheidspakken: © Pordee_aomboon/Shutterstock.com

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020