“Voedselveilig verpakken betekent voor ons dat we helpen het verpakkingsproces foutloos te kunnen beheersen”, zegt Wesley Pieterse van Repak Superior Packaging Solutions in Emmen. “Dankzij nieuwe, hoogwaardige technieken lukt dat altijd weer beter, terwijl de kosten beheersbaar blijven.”
Wie kon bedenken dat we ons gedrag zo snel zouden kunnen aanpassen vanwege een virus? Repak Superior Packaging Solutions in Emmen verkocht onlangs zelfs de eerste dieptrekmachines na een virtueel bedrijfsbezoek en digitale informatie. Voedselveiligheid staat wellicht hoger dan ooit op de agenda, waarbij voedsel verpakken een belangrijk aspect is. Voor Repak niet nieuw; 35 jaar ontwikkelingen laten zien dat voedselveiligheid altijd de constante factor is.
Volgens Wesley Pieterse staat of valt voedselveiligheid bij de gratie van de procesbeheersbaarheid. “Het gaat hand in hand met een betrouwbaar proces. We bieden de voedingsmiddelenindustrie een zo groot mogelijke procesbetrouwbaarheid. We vormen een cruciale schakel omdat onze machines moeten zorgen dat elk product perfect verpakt en afgesloten is. Hoe dat gebeurt en met welk materiaal, heeft invloed op de houdbaarheidstermijn van producten.”
Repak is gespecialiseerd in dieptrekverpakkingsoplossingen. Tijdens dit proces wordt de onderfolie verhit, in een vormwerktuig uitgevormd tot de gewenste verpakkingsmaat en getransporteerd naar de inlegzone om af te vullen. Vervolgens wordt de atmosfeer geregeld, meestal door te vacumeren of met een gasmengsel. Direct daarna wordt de verpakking geseald met een bovenfolie om de verpakking hermetisch af te sluiten.
Uniek is dat Repak werkt met Rapid Air Forming om de onderfolie uit te vormen. “Daarnaast zetten we technieken in die ervoor zorgen dat je na duizenden keren sealen nog altijd dezelfde kwaliteit verpakking realiseert. Procesbetrouwbaarheid wordt bepaald door de som van details. Ogenschijnlijk kleine ontwerpkeuzes zorgen voor kwaliteit. We ontwerpen en produceren dan ook alles in eigen huis en hebben enkele slimme oplossingen die bijdragen aan goede procesbeheersing. De drukverdeling van het sealstation is uniek en zorgt voor continu de beste sealkwaliteit, ook na ontelbare draaiuren.”
De zwakke plek bij veel verpakkingen zit in de hoeken. “Een slechte foliedikte-verdeling creëert zwakke plekken”, legt Pieterse uit. “Traditioneel trek je met vacuümvorming de folie meteen naar de hoeken, waardoor de folie op die plekken erg opgerekt en daarmee zeer dun wordt. Als een folie verkeerd wordt uitgerekt, ontstaat een soms onzichtbare breuk die uiteindelijk invloed heeft op houdbaarheid. Met Rapid Air Forming doen we daarom het omgekeerde; we creëren luchtbellen in de hoeken zodat de folie daar niet heen kan en trekken de folie eerst naar de vlakke kanten. Het resultaat is dat de foliedikte in de hoeken aanzienlijk hoger is en daarmee de kans op lekken in de hoeken geminimaliseerd wordt. Soms kan voor hetzelfde resultaat een 20 tot 25 procent dunnere folie toegepast worden. Naast meer voedselveiligheid en langere houdbaarheid van producten, levert Rapid Air Forming eveneens een milieu- en kostenbesparing op.”
Folieleveranciers werken hard aan alternatieve verpakkingsmaterialen. Als machinefabrikant levert Repak kennis en kunde aan kennisinstellingen en marktpartijen en in het Experience Center worden veel klantspecifieke tests uitgevoerd. Eén van de belangrijkste criteria is dat de carbonfootprint reductie niet ten koste gaat van de gewenste houdbaarheid van een product. Ook mag de hoeveelheid CO2 die nodig is om een stuk vlees te produceren niet onnodig hoger worden door een foutieve verpakking. Pieterse ziet positieve ontwikkelingen bij monomaterialen. “Ze lijken inmiddels de huidige houdbaarheidsstandaarden te evenaren. Maar niet alleen de techniek is van belang. Ook de perceptie van de consumenten speelt een rol. Accepteren ze een ‘dunnere’ verpakking? Onze klanten worden regelmatig door consumenten gebeld met vragen over hun verpakkingen. Wij moeten hierin als partner blijven meedenken.”
Uiteindelijk wordt de houdbaarheid van een product bepaald door de kwaliteit van de verpakking. Die kwaliteit is afhankelijk van de verpakkingsmaterialen zelf én hoe ze worden verwerkt. “Feitelijk zijn verpakkingen ballast, noodzakelijk voor de bescherming, houdbaarheid en de uitstraling van een product. Verpakken mag niet meer energie kosten dan het produceren van voedsel en voedselproducten. De verhouding moet kloppen. Om deze verhouding en andere cruciale punten binnen het verpakkingsproces te controleren, bieden we momenteel voedingsmiddelenbedrijven kosteloze analyses aan van hun huidige verpakkingsproces en een proef van hoe een verpakking er ook uit zou kunnen zien. De behoefte van de klant is toonaangevend. Doordat we principieel nooit bezuinigen op de kwaliteit van onze machines, en doordat we blijven openstaan voor nieuwe technieken en materialen, kunnen we garant staan voor oerdegelijke Nederlandse kwaliteit en werken aan een toekomst die we graag doorgeven aan volgende generaties.”
Beeld: © Repak
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020